Takto vyzerá SPRÁVNA kombinácia OVOCIA: Pozor na rôzne druhy, ktoré by ste NEMALI jesť spolu!

Zdroj: gettyimages.com
2023-11-29 12:00:00

Je zdanlivo nevinný ovocný šalát skutočne zdravou voľbou? Odpoveď je jednoznačne áno, ale s výhradou. Zatiaľ čo ovocné šaláty ponúkajú množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, kľúč spočíva v dômyselnej kombinácii.

Vytvorenie ovocného šalátu vám umožní využiť jedinečné výhody každého druhu ovocia, čím sa umocní nutričné bohatstvo. Zvážte rozmanité textúry, chute a vlastnosti rôznych druhov ovocia, aby ste vytvorili vyváženú zmes, ktorá komplexne vyživuje vaše telo. So správnou zmesou sa ovocný šalát stane doslova elektrárňou zdravia, ktorá prispieva k tráveniu, hydratácii a celkovej pohode. Dôležité je nemiešať rôzne druhy ovocia, ako varuje food.ndtv.com.

 

Aké ovocie by sa nemalo miešať do ovocného šalátu spolu s ostatnými:

Kyslé ovocie

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo je citrón obľúbeným čistiacim prostriedkom? Kyslé ovocie ako je pomaranč, mandarínky a citróny zohráva podobnú úlohu v našom tele. Kyslosť a kyselina citrónová pôsobia ako jemný čistiaci prostriedok, ktorý odstraňuje nežiaduci tuk a mastnotu.

"To je dôvod, prečo ľudia pijú citrón s horúcou vodou ráno, pretože tieto kyslé plody čistia váš systém," povedal Dr Dimple Jangda.

Príklady kyslého ovocia:

  • Citrón
  • Limetka
  • Pomaranč
  • Mandarínka
  • Grapefruit
  • Kiwi
  • Brusnice
  • Višne
  • Zelené jablko
  • Ananás

Adstringentné ovocie

Patria sem jablká, čerešne, jahody a čučoriedky. Tento druh ovocia má svoje jedinečné čaro. Vďaka adstringentným vlastnostiam „vysušujú ústa, znižujú zadržiavanie vody v tele a pomáhajú pri napínaní tkanív a kolagénu,“ hovorí Dimple Jangda. Sťahujúce ovocie by sa malo miešať s iným ovocím.

Príklady adstringentného ovocia:

  • Jablká
  • Granátové jablko
  • Kaki
  • Brusnice
  • Guave
  • Černice
  • Maliny
  • Dula
  • Mučenka
  • Kustovnica

Sladké ovocie

V tejto skupine nájdeme poklady ako mango, banány a dokonca aj avokádo. Tieto sladké plody nie sú len o pôžitkárstve: hrajú kľúčovú úlohu pri budovaní nových tkanív a poskytovaní zdravých tukov.

Príklady sladkého ovocia:

  • Mango
  • Banán
  • Hrozno
  • Vodný melón
  • Papája
  • Broskyňa
  • Slivka
  • Jahody
  • Avokádo
  • Figy

Ak chcete vyťažiť maximum z rozmanitých vlastností ovocia, spravte si šalát, v ktorom budete mať kyslé ovocie oddelene. To isté platí aj v prípade adstringentného ovocia a keby ste si vybrali sladké. Alebo je tu jednoduché riešenie: jedzte ovocie po jednom. Týmto spôsobom umožníte svojmu telu absorbovať špecifické živiny, ktoré každé ovocie ponúka bez toho, aby to premohlo jeho jemnú rovnováhu.


Tagy:
potraviny ovocie zdravie

2023-11-29 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia