Je zdanlivo nevinný ovocný šalát skutočne zdravou voľbou? Odpoveď je jednoznačne áno, ale s výhradou. Zatiaľ čo ovocné šaláty ponúkajú množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, kľúč spočíva v dômyselnej kombinácii.
Vytvorenie ovocného šalátu vám umožní využiť jedinečné výhody každého druhu ovocia, čím sa umocní nutričné bohatstvo. Zvážte rozmanité textúry, chute a vlastnosti rôznych druhov ovocia, aby ste vytvorili vyváženú zmes, ktorá komplexne vyživuje vaše telo. So správnou zmesou sa ovocný šalát stane doslova elektrárňou zdravia, ktorá prispieva k tráveniu, hydratácii a celkovej pohode. Dôležité je nemiešať rôzne druhy ovocia, ako varuje food.ndtv.com.
Aké ovocie by sa nemalo miešať do ovocného šalátu spolu s ostatnými:
Kyslé ovocie
Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo je citrón obľúbeným čistiacim prostriedkom? Kyslé ovocie ako je pomaranč, mandarínky a citróny zohráva podobnú úlohu v našom tele. Kyslosť a kyselina citrónová pôsobia ako jemný čistiaci prostriedok, ktorý odstraňuje nežiaduci tuk a mastnotu.
"To je dôvod, prečo ľudia pijú citrón s horúcou vodou ráno, pretože tieto kyslé plody čistia váš systém," povedal Dr Dimple Jangda.
Príklady kyslého ovocia:
- Citrón
- Limetka
- Pomaranč
- Mandarínka
- Grapefruit
- Kiwi
- Brusnice
- Višne
- Zelené jablko
- Ananás
Adstringentné ovocie
Patria sem jablká, čerešne, jahody a čučoriedky. Tento druh ovocia má svoje jedinečné čaro. Vďaka adstringentným vlastnostiam „vysušujú ústa, znižujú zadržiavanie vody v tele a pomáhajú pri napínaní tkanív a kolagénu,“ hovorí Dimple Jangda. Sťahujúce ovocie by sa malo miešať s iným ovocím.
Príklady adstringentného ovocia:
- Jablká
- Granátové jablko
- Kaki
- Brusnice
- Guave
- Černice
- Maliny
- Dula
- Mučenka
- Kustovnica
Sladké ovocie
V tejto skupine nájdeme poklady ako mango, banány a dokonca aj avokádo. Tieto sladké plody nie sú len o pôžitkárstve: hrajú kľúčovú úlohu pri budovaní nových tkanív a poskytovaní zdravých tukov.
Príklady sladkého ovocia:
- Mango
- Banán
- Hrozno
- Vodný melón
- Papája
- Broskyňa
- Slivka
- Jahody
- Avokádo
- Figy
Ak chcete vyťažiť maximum z rozmanitých vlastností ovocia, spravte si šalát, v ktorom budete mať kyslé ovocie oddelene. To isté platí aj v prípade adstringentného ovocia a keby ste si vybrali sladké. Alebo je tu jednoduché riešenie: jedzte ovocie po jednom. Týmto spôsobom umožníte svojmu telu absorbovať špecifické živiny, ktoré každé ovocie ponúka bez toho, aby to premohlo jeho jemnú rovnováhu.