Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VAJÍČKA môžete skladovať aj celý ROK: Nevšedný spôsob, ktorý zaručí ich ČERSTVOSŤ na dlhé obdobie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zabudnite na to, čo viete o skladovaní vajec. Je čas spochybniť tvrdenie, o ktorom sa doteraz hovorilo. Potravina je vhodná na zamrazenie! Treba len vedieť, ako na to.

Ak to vyskúšate, presvedčíte sa na vlastnej koži! Zamrazenie vajec predlžuje ich trvanlivosť z niekoľkých dní až týždňov až na dlhé mesiace. Pred tým, než bezhlavo hodíte celé vajíčka do mrazničky, treba dodržiavať určité zásady, ako sa píše na tastingtable.com. Len tak bude výsledok podľa vašich predstáv a vajíčka budú chutné a ich textúra nepoškodená. 

1. Pred zmrazením vajec otestujte ich čerstvosť

Ak zanedbáte tento krok, riskujete, že si uložíte do mrazničky na niekoľko mesiacov vajcia, ktoré patria do koša. Našťastie, zistiť ich čerstvosť je hračka. Pre tých, ktorí majú pasterizované vajcia alebo tie z obchodu, stačí rýchly pohľad na dátum spotreby na škatuli. Zamrazte vajíčka pred týmto dátumom.

Čo však robiť, ak ste nádobu už vyhodili, dátum spotreby uplynul alebo máte do činenia s čerstvými vajíčkami z farmy? Nebojte sa – test vajíčok vo vode odhalí všetko, čo potrebujete vedieť. Otestujte ich naplnením pohára alebo misky so studenou vodou. Vhoďte jedno vajíčko do vody a sledujte, čo sa stane. Čerstvé vajce klesne na dno a bude ležať rovno, čo signalizuje jeho pripravenosť na zmrazenie. Ak sa potopí, ale stojí na jednom konci, je stále jedlé, no nie také čerstvé. Ak vajce pláva, vyhoďte ho.

VAJÍČKA môžete skladovať aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Odstráňte škrupinu

Kvapalina vo vajci sa počas zmrazovania zväčšuje, vyvíja tlak na škrupinu a často vedie k chaotickému výsledku. Rozbité škrupiny nielenže zanechávajú vajíčka nepoužiteľné, ale spôsobujú aj nepríjemné čistenie mrazničky.

Rozbitie vajec pred zmrazením však nie je len o tom, ako sa vyhnúť kuchynskému fiasku. Ide skôr o bezpečnosť potravín. Podľa Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických (USDA) nie sú vonkajšie časti vaječných škrupín najhygienickejším predmetom vo vašej kuchyni. Napriek prísnym postupom umývania a dezinfekcie môžu vaječné škrupiny stále obsahovať salmonelu enteritidis, baktériu spojenú s chorobami prenášanými potravinami. Ak sa vnútro vajíčka počas mrazenia dostane do kontaktu s vonkajšou škrupinou, otvoríte dvere konzumácii týchto škodlivých baktérií.

3. Forma na ľadové kocky ako spojenec

Aj keď viete, že sa vám v budúcnosti budú hodiť bielka na šľahanie do bábovky, neistota, kedy ich budete potrebovať, vás núti premýšľať o najlepšom skladovacom riešení. Možnosťou je ich uloženie do chladničky, no v tej vydržia približne 4 dni.

VAJÍČKA môžete skladovať aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zvážte alternatívu: zamrazenie vaječných bielkov. Verte či nie, vaječné bielka vydržia v mrazničke čerstvé až jeden rok. Použitie formy na ľadové kocky je najjednoduchším a najpohodlnejším riešením, pokiaľ ide o zamrazovanie vaječných bielkov. Stačí umiestniť jeden vaječný bielok do každého otvoru a dať do mrazničky. Keď sú kocky stuhnuté, presuňte ich do vrecka, ktoré je vhodné na zamrazenie. Nezabudnite vrecko označiť dátumom zamrazenia pre ľahkú orientáciu. Keď ich budete chcieť použiť, rozmrazte toľko kociek, koľko potrebujete, cez noc v chladničke, než ich začleníte do svojich kulinárskych výtvorov.

4. Soľ/cukor chráni mrazené žĺtky

Zatiaľ čo bielka sa zamrazia bez problémov, iné je to v prípade žĺtok. Ich textúra prechádza výraznou premenou, po zamrazení sa mení z hladkej a krémovej na sirupovú až dokonca želatínovú. V niektorých prípadoch rozmrazené žĺtky stvrdnú natoľko, že ich môžete krájať nožom, čím sa stanú nepoužiteľnými v mnohých jedlách. Ešte horšie je, že akonáhle sa textúra zmení, už niet cesty späť.

Rozšľahajte ¼ šálky vaječných žĺtkov (asi štyri žĺtky) s ⅛ lyžičkou soli (na slané jedlá) alebo 1 ½ lyžičky cukru (na sladké jedlá). Nalejte zmes do nádoby s priliehavým vekom, pričom označte počet žĺtkov, dátum a či ste pridali soľ alebo cukor. Zamrazte až na štyri mesiace a potom rozmrazte cez noc v chladničke. Aj keď textúra nebude presne zodpovedať stavu pred zamrazením, táto technika zaistí, že z mrazených vaječných žĺtkov budete môcť vyťažiť maximum.

Viac o téme: VajíčkaPotravinySkladovanieZdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9