Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

9 MÝTOV, ktoré môžu zamávať s vaším ČREVOM: Na ospevovanú VLÁKNINU sa netreba spoliehať

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Bolesť brucha, nadúvanie, hnačka, zápcha. Aj takto sa prejavuje nepríjemne ochorenie črevného traktu menom syndróm dráždivého čreva (IBS). Stres príznaky len zhoršuje.

Syndróm dráždivého čreva je jednou z najčastejších porúch tráviaceho traktu. Napáda nielen žalúdok, ale celý gastrointestinálny systém. Postihuje viac ženy ako mužov, pričom pravdepodobne sú za tým rozhádzané hormóny, píše sa na livestrong.com. Príznaky sú u každého iné. Stresové situácie môžu spôsobiť, že sa k hnačke, zápche, grganiu či páleniu záhy pridruží aj nepríjemné pichanie v bruchu, či silné kŕče. Okolo ochorenia je mnoho nejasností, čo dáva priestor na podsúvanie mýtov. 

1. Choroba je len vo vašej hlave

IBS je skutočná gastrointestinálna porucha, charakterizovaná fyzickými príznakmi, ako je bolesť brucha, nadúvanie či zmenené črevné návyky.

„Stres môže zhoršiť príznaky, no nie je to choroba v hlave,“ konštatovala gastroenterologička Sarah Robbinsová.

K rozvoju ochorenia prispieva tiež mnoho biologických faktorov. Sú to zmeny v črevných baktériách, v motilite, genetika aj samotná výživa.

„Úzkosť môže často príznaky zhoršiť, no na druhej strane sociálna podpora ich naopak zmierni,“ dodala doktorka Robbinsová.

2. IBS a IBD je to isté

„IBS je syndróm dráždivého čreva, IBD zase zápalové ochorenie čriev a sú to dva odlišné stavy,“ vysvetlila gastroenterologička.

9 MÝTOV, ktoré môžu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aj keď majú podľa nej často podobné príznaky, líšia sa tým, ako začínajú, ako sú diagnostikované a ako sa liečia. IBD zahŕňa Crohnovu chorobu a ulceróznu kolitídu, čo sú vážne stavy, ktoré spúšťajú chronický zápal v tráviacom trakte. Zatiaľ čo pri IBS je liečba zameraná na zmiernenie symptómov prostredníctvom diétnych zmien, laxatív, pri IBD ide o zníženie zápalu, kontrolu symptómov a prevenciu ďalšieho poškodenia čreva pomocou liekov, ako sú kortikosteroidy, či imunosupresíva.

3. IBS spôsobuje netesné črevo

Vaše črevo má ochrannú bariéru, ktorá zabraňuje vniknutiu škodlivých látok dovnútra.

„Keď je narušená, hovoríme o syndróme netesného čreva,“ uviedla Robbinsonová.

Jeho liečba nefunguje na symptómy IBS. Častejšie sa totiž spája s Crohnovou chorobou alebo ulceróznou kolitídou.

4. IBS nie je veľký problém

IBS môže vážne ovplyvniť kvalitu života ľudí.

„Príznaky ako je bolesť brucha, nadúvanie a zmeny vo vyprázdňovaní, často vedú k fyzickému nepohodliu, psychickému utrpeniu a sociálnej izolácii,“ upozornila Robbinsová.

9 MÝTOV, ktoré môžu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Každý s IBS má rovnaké príznaky

Symptómy IBS sa môžu u pacientov značne líšiť. Dajú sa však rozdeliť do troch skupín.

  • ‌IBS s prevládajúcou hnačkou - zahŕňa časté riedke stolice, nutkanie na močenie a bolesti brucha. Predpokladá sa, že je spôsobené zmenami v motilite čriev, metabolizmom žlčových kyselín a viscerálnou citlivosťou, ktoré prispievajú k rýchlemu pohybu stolice cez tráviaci trakt.
  • IBS s prevládajúcou zápchou - prejavuje sa zriedkavými pohybmi čriev, tvrdou alebo hrudkovitou stolicou a brušným diskomfortom.
  • Zmiešaný typ IBS - hnačka a zápcha sa často striedajú.

Okrem týchto podtypov ľudia s IBS môžu pociťovať aj iné príznaky, ako je nadúvanie a plynatosť.

Pretože symptómy sú u každého iné, liečba je často špecifická a prispôsobuje sa individuálnym potrebám človeka.

6. Vynechaním mliečnych výrobkov a lepku sa zbavíte symptómov IBS

„Zatiaľ čo niektorí ľudia s IBS nachádzajú úľavu od symptómov, keď obmedzujú alebo sa vyhýbajú konzumácii lepku a mliečnych výrobkov, väčšina pacientov to robiť nemusí,“ tvrdí dietologička Marlee Hamiltonová.

Niektorí môžu mať problém s laktózou, no napríklad tvrdé syry jej obsahujú len malé množstvo. Navyše, výmena za mliečne výrobky bez laktózy môže byť dobrý spôsob, ako sa vyhnúť dráždivosti a zároveň ich nevynechať z jedálnička. Pokiaľ ide o produkty, ktoré obsahujú lepok, mnohí ľudia s IBS ich skutočne toleruje, ak má pokrm nízky obsah fruktánov, ako je napríklad kváskový chlieb.

9 MÝTOV, ktoré môžu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Vláknina vylieči IBS

V súčasnosti neexistuje žiadny liek na IBS.

„To je dôvod, prečo musia byť liečebné plány prispôsobené individuálnym potrebám každého človeka," tvrdí dietologička.

Pridanie vlákniny do stravy môže pomôcť zvládnuť symptómy ochorenia, ktoré sa prejavujú príliš tvrdou stolicou. Ak chcete získať viac rozpustnej vlákniny, jedzte potraviny ako ovsené vločky, strukoviny, psyllium, mleté ľanové a chia semienka. Nerozpustná vláknina zase urýchli pohyb odpadu cez tráviaci trakt a vtiahne vodu do čriev. Nájdeme ju v ovocí, zelenine, fazuli, pšeničných otrubách aj v orechoch.

„Hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní správnych pohybov tráviaceho traktu, spevňovaní stolice a starostlivosti o črevný mikrobióm,“ poznamenala Hamiltonová.

Ako dodala, nemôže však úplne zmierniť príznaky sama o sebe, je potrebné zaviesť aj iné zmeny životného štýlu a stravovania.

8. Iba drastické zmeny v stravovaní môžu zlepšiť symptómy IBS

Ak máte IBS, možno si myslíte, že musíte prejsť na prísnu eliminačnú diétu, aby ste zmiernili svoje príznaky, ale to nie je pravda. V skutočnosti to môže byť škodlivé.

„Ako odborníčka na výživu tráviaceho traktu často odporúčam začať s jednoduchšími zmenami stravovania a životného štýlu," konštatovala Hamiltonová.

 

9. Ľudia s IBS nemôžu jesť potraviny, ktoré ho spúšťajú

Aj keď si môžete myslieť, že niektoré potraviny spúšťajú príznaky IBS viac ako iné, opäť záleží na tom, aký veľký problém človek má. Niektorí môžu konzumovať kofeín, aj potraviny s vysokým obsahom tuku, či korenené jedlá bez toho, aby sa u nich objavili tráviace ťažkosti, iným stačí malé sústo a okamžite ich trápia črevá.

Viac o téme: ZdravieMýtyPrevenciaČrevoSyndróm dráždivého čreva
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9