Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OVOCIE, ktoré zacieli priamo na CHOLESTEROL: Vylúči nadbytok z tela VON!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Cholesterol je prirodzená tuková látka, ktorá sa nachádza v krvi. Aj keď telo potrebuje jeho určité množstvo, príliš veľa cholesterolu vás vystavuje zvýšenému riziku mnohých nebezpečných komplikácií vrátane infarktu a mŕtvice.

Jedna štúdia zistila, že konzumácia určitého druhu ovocia znižuje hladinu tuku aj cukru v krvi.

Cholesterol sa môže hromadiť v cievach, čo sťažuje prietok krvi. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispieť k vysokému cholesterolu vrátane genetiky, ale najčastejšie je to spôsobené životným štýlom ako zlá strava, nedostatočný pohyb, fajčenie a pitie alkoholu. Našťastie, aj zmeny v strave môžu pomôcť s vysokým cholesterolom, uvádza express.co.uk. Prospieva obmedzenie tučných jedál, konkrétne nasýtených tukov, ako je spracované mäso, syr, maslo a koláče. Národná zdravotná služba (NHS) vo Veľkej Británii tiež odporúča zvýšiť príjem ovocia a zeleniny.

Obzvlášť prospešné ovocie!

Lekárnik z Chemist Click Online Pharmacy Abbas Kanani prezradil druh ovocia, ktoré u nás nie je až tak známe. Ide o zelené ovocie, ktoré sa varí a konzumuje skôr ako zelenina. 

Niektoré štúdie naznačujú, že okra, tiež známa ako "dámske prsty", môže hrať úlohu pri znižovaní cholesterolu. Bežne sa používa v polievkach a dusených pokrmoch. Hustá gélovitá látka nachádzajúca sa v okre, nazývaná sliz, sa môže počas trávenia viazať s cholesterolom a vylúčiť von z tela," vysvetľuje cholesterol. 

OVOCIE, ktoré zacieli priamo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Štúdie uskutočnené na myšiach ukázali nižšie hladiny cholesterolu v krvi po tom, čo boli kŕmené vysokotučnou stravou obsahujúcou prášok z okry. Štúdia, na ktorú odkazuje Abbas, bola publikovaná v Journal of Nutritional Biochemistry v roku 2014. Po kŕmení obéznych myší okrou sa zistilo, že sa im znížila hladina cholesterolu a taktiež hladina cukru v krvi!

Okra ako diétna terapia

„Naše výsledky naznačujú, že okra môže slúžiť ako diétna terapia pri hyperglykémii, teda vysokej hladine cukru v krvi a pri hypertriglyceridémii, inak povedané, vysokých hladinách tuku v krvi,“ uzavrela štúdia.

OVOCIE, ktoré zacieli priamo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Okra je tiež plná dôležitých vitamínov, ako povedal Abbas.

"Okra je bohatá na vitamíny A a C ako aj na antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať riziko vážnych zdravotných stavov vrátane cukrovky, mŕtvice a srdcových chorôb,” pokračuje odborník. 

Pre koho nie je vhodná? 

Varoval však, že jedna skupina ľudí by si mala dávať pozor.

Ľudia s cukrovkou by mali byť opatrní pri pridávaní väčšieho množstva okry do stravy, pretože môže interferovať s metformínom, liekom, ktorý sa často používa na liečbu cukrovky 2,“ dodáva. 

Harvard Medical School tiež odporúča okru ako jednu z 11 druhov potravín, ktoré môžu znížiť lipoproteíny s nízkou hustotou alebo „zlý“ cholesterol. Je to spôsobené tým, že je nízkokalorická a zároveň má vysoký obsah rozpustnej vlákniny. 

Viac o téme: Ovocie CholesterolOkraVysoký cholesterol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9