Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

STRATA pamäte nie je prvý príznak DEMENCIE: Preč s týmto OMYLOM, nečakaná predpoveď choroby v SPRÁVANÍ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zaužívané tvrdenie, ktoré je klamstvom! Neurodegeneratívne ochorenie totiž odhalíte podľa iných znakov. Treba si všímať správanie človeka, ktoré môže prezradiť demenciu.

Stav, okrádajúci vašu myseľ. Tak možno v skratke opísať demenciu. Často sa v súvislosti s ňou hovorí o strate pamäte, ktorá je vraj najznámejším príznakom. Avšak, chorobu odhalí niečo iné, ako sa uvádza na express.co.uk.

Zmena správania ako znamenie

Odborník na demenciu sa podelil o to, na čo si treba dať pozor, keďže predpovede sú neúprosné. Prípady demencie by sa mohli do roku 2050 týkať až 153 miliónov ľudí! Najväčšou zbraňou proti nej je včasné odhalenie. Aj v tomto prípade platí, že prevencia je lepšia ako liečba. Preto nie je na škodu všímať si svoje telo, no taktiež správanie, ktoré môže upozorniť na prvé príznaky, ako dodáva doktor Byron Creese, odborník na demenciu z Brunel University v Londýne.

„Stratu pamäti si mnohí spájajú s demenciou. Ide však len o jeden z množstva neuropsychiatrických symptómov, ktoré vidieť u ľudí s chorobou. Je dôležité dávať si pozor na zmeny správania, ako je agitácia, agresia, depresia, úzkosť a apatia, ako aj sociálne stiahnutie, sociálne nevhodné správanie, impulzívne správanie a podivné zmeny v správaní, ktoré sa objavili náhle a nikdy ste ich nemali," radí odborník. 

STRATA pamäte nie je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalej vysvetlil, že „prevažná väčšina“ ľudí s Alzheimerovou chorobou – najrozšírenejším typom demencie – zažije aspoň jeden z týchto príznakov. Aj preto by ste mali byť pozorní a sledovať i tieto znaky, ktoré sa môžu objaviť neskôr vo vašom živote. 

"Tieto behaviorálne symptómy sa môžu objaviť ako nové symptómy u starších dospelých, ktorí sú kognitívne na normálnej úrovni. Existujú dôkazy, že môžu byť prvým prejavom základnej neurodegeneratívnej choroby u niektorých ľudí," varoval Dr Creese.

Ako sa môže ešte ukázať?

Okrem zmien v správaní Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii (NHS) odporúča dávať si pozor na ďalšie „skoré“ príznaky:

  • Strata pamäti
  • Ťažkosti so sústredením
  • Je pre vás ťažké vykonávať známe každodenné úlohy
  • Máte problém zapojiť sa do konverzácie alebo nájsť správne slová
  • Ste zmätení, čo sa týka času i priestoru
  • Zmeny nálady
Viac o téme: ZdraviePrevenciaPamäťDemenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9