Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dajte KONIEC nekonečnému boju s OBHRÝZANÍM nechtov: ÚČINNÁ a jednoduchá technika zatočí so ZLOZVYKOM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektoré zlozvyky síce pomáhajú uvoľňovať stres a zmierňujú fyzické napätie, no ide o estetický problém, ktorý poškodzuje telo. Odborníci tvrdia, že vedia, ako sa ich zbaviť!

Neviete si prestať hrýzť nechty alebo si ťaháte vlasy? Ak trpíte podobným zlozvykom, nová štúdia naznačuje, že by mohla pomôcť jednoduchá technika, informuje nbcnews.com.

Stačí jemný dotyk tela

Opakujúce sa správanie zamerané na telo, napr. nutkavé ťahanie vlasov alebo pokožky a neschopnosť zastaviť to, môže viesť k chrastám, jazvám a plešatým miestam na koži. Postihuje asi 5 % ľudí na celom svete, ako uvádza TLC Foundation for Body-Focused Repetitive Behaviors, skupina presadzujúca ľudí s týmto ochorením. Výskum, publikovaný v JAMA Dermatology, však prišiel na to, že toto správanie by mohol vyriešiť istý prístup, prostredníctvom ktorého sa návyky nahradia inými. 

Hoci nová technika, ktorá môže zahŕňať jemné trenie končekov prstov, dlane alebo zadnej časti paže aspoň dvakrát denne, nepomohla každému, približne 53 % ľudí v štúdii uviedlo, že dosiahli aspoň nejaké zlepšenie v porovnaní s približne 20 % ľudí v kontrolnej skupine.

Pravidlom je len zľahka sa dotknúť tela,“ ozrejmil autor štúdie Steffen Moritz, ktorý je zároveň vedúcim pracovnej skupiny pre klinickú neuropsychológiu na Univerzitnom medicínskom centre Hamburg-Eppendorf v Hamburgu v Nemecku. "Ak ste v strese, môžete vykonávať pohyby rýchlejšie, ale nie s väčším tlakom."

Dajte KONIEC nekonečnému boju
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ide o výskum, ktorý si vyžaduje ďalšie potvrdenie, no napriek tomu odborníci neskrývajú nadšenie a tvrdia, že výsledky sú povzbudivé. 

Prínos pre tých, ktorí si obhrýzajú nechty

V šesťtýždňovej štúdii sa Moritz a jeho kolegovia zamerali na 268 ľudí, ktorí mali trichotilomániu, teda stav, pri ktorom si vytrhávali chĺpky v reakcii na stres alebo sebaupokojenie, opakovane si hrýzli nechty alebo vnútornú stranu líc. Výskumníci ich náhodne rozdelili do dvoch skupín.

Jedna skupina dostala manuál a video, ktoré im ukázali, ako si vytvoriť nový, menej škodlivý návyk jemným trením končekov prstov, dlane alebo paží, kedykoľvek pocítili nutkanie hrýzť si nechty alebo sa zapojiť do iného škodlivého správania. Boli tiež poučení, aby praktizovali nový zvyk aj v tom prípade, keď necítili nutkanie ťahať za vlasy a pod. Ľuďom v kontrolnej skupine bolo povedané, že boli zaradení na čakaciu listinu na liečbu a tréning techniky dostali až po ukončení štúdie.

Takmer 80 % ľudí v liečebnej skupine uviedlo, že sú spokojní s tréningom a 86 % uviedlo, že by ho odporučili priateľovi. Zdá sa, že ľudia, ktorí si obhrýzali nechty, mali z techniky najväčší úžitok.

Ako môže pomôcť?

Nový prístup je variáciou iných behaviorálnych techník pre opakujúce sa správanie zamerané na telo. Neexistujú žiadne lieky schválené FDA špeciálne pre tento stav. Kognitívno-behaviorálna terapia sa považuje za najúčinnejší prístup.

Pri tréningu sa dobrovoľníci snažia nahradiť zlozvyk iným, ktorý neničí telo. 

Technika, ako sa zbaviť zlozvykov (Zdroj: clinical-neuropsychology.de)

Môžu zahŕňať napríklad pevné zovretie pästí, keď máte nutkanie ťahať si vlasy alebo trhať kožu,“ povedala Natasha Bailenová, klinická psychologička z Centra pre OCD a súvisiace poruchy v Massachusetts General Hospital a Harvard Medical School.

Cieľom je použiť skupinu svalov, aby ste nemohli fyzicky vykonávať škodlivé správanie. Tým sa odnaučíte robiť pôvodný pohyb a nahradíte ho iným tesne pred tým, než to zase na vás príde. Napríklad, ak si hryziete nechty, môžete si priložiť ruku na tvár, alebo dotknúť sa ušného lalôčika namiesto úst.

Moritz povedal, že tréning náhrady návykov v štúdii sa líši v tom, že má za cieľ nahradiť príjemný pocit ťahania niečím iným, pri čom sa taktiež budete cítiť dobre a neohrozíte tým svoje telo, teda jemným dotykom. Tréningová príručka v štúdii odporúča, aby sa ľudia nedotýkali svojho tela spôsobmi, ktoré sú drsné alebo vyvíjajú príliš veľký tlak, ako je drhnutie pokožky v sprche alebo príliš silné čistenie zubov.

"Povedal by som, že jedna tretina až polovica pacientov s takýmto opakujúcim sa správaním má z tréningu prospech, ale zvyšok nie," upozporňuje Moritz.

V príručke sa tiež odporúča, aby si ľudia dopriali príjemné veci ako je masáž, teplý kúpeľ alebo nanášanie mlieka „vedome a v ideálnom prípade aj s láskou“ na svoje telo. 

Viac o téme: TechnikaZdravieTréningPrevenciaZlozvyky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9