Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

10 potravín, z ktorých PROFITUJÚ životne dôležité ORGÁNY: Vyzerajú ako časti tela, ktorým pomáhajú!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: gettyimages.com)

Potraviny, ktoré sa podobajú na časti tela, ktorým poskytujú živiny, sú veľkou záhadou. Napríklad vlašské orechy podporujú hlavne mozog. To však nie je všetko - oni naozaj vyzerajú ako tento orgán. Náhoda? Možno nie.

Aj keď sú tieto zdravé potraviny prospešné pre celé telo, každá z nich prospieva hlavne jednému orgánu, uvádza sa na womansday.com

Mrkva: Oko

Ak mrkvu rozkrojíte priečne na polovicu, ľahko zistíte, že zelenina pripomína oko – pozrite sa pozorne a dokonca si všimnete vzor lúčovitých línií, ktoré napodobňujú zrenicu a dúhovku. Staré známe tvrdenie je pravdivé, hryzenie mrkvy skutočne podporuje zdravé oči.

"Mrkva je plná vitamínov a antioxidantov, ako je beta-karotén, ktoré znižujú riziko makulárnej degenerácie, hlavnej príčiny straty zraku u starších ľudí," hovorí Sasson Moulavi, MD, medicínsky riaditeľ centier Smart for Life Weight Management na Floride.

Orech: Mozog

Záhyby a vrásky vlašského orecha pripomínajú ďalší ľudský orgán: mozog. Tvar orecha sa približuje časti tela, vyzerá ako keby mal ľavú a pravú hemisféru. A nie je žiadnym prekvapením, že vlašské orechy majú prezývku „potrava pre mozog“ – podľa dietologičky Lisy Avellinovej „majú veľmi vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú podporovať funkciu mozgu.“

10 potravín, z ktorých
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zeler: Kosť

Dlhé, chudé stonky zeleru vyzerajú rovnako ako kosti – a sú pre ne tiež dobré.

Zeler je skvelým zdrojom kremíka, ktorý je súčasťou molekulárnej štruktúry, ktorá dáva kostiam ich pevnosť,“ hovorí doktor Moulavi.

Ďalšia zábavná náhoda.

"Kosti obsahujú 23 percent sodíka, rovnako ako zeler," uvádza Avellinová.

10 potravín, z ktorých
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: gettyimages.com)

10 potravín, z ktorých
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Avokádo: maternica

Tvar avokáda, ktorý pripomína žiarovku, vyzerá taktiež ako maternica. Navyše, podporuje reprodukčné zdravie.

Avokádo je dobrým zdrojom kyseliny listovej,“ hovorí Elizabeth Somerová, registrovaná dietologička a autorka knihy Eat Your Way to Happiness. "Zistilo sa, že folát znižuje riziko cervikálnej dysplázie, čo je prekancerózny stav."

Mušle: semenníky

Štúdie ukázali, že mušle, ktoré sa podobajú na semenníky, sú skutočne dobré pre mužské pohlavné orgány.

„Výskum z Holandska naznačil, že doplnenie stravy o kyselinu listovú a zinok, čo sú látky, ktoré obsahujú mušle, môže mať významný vplyv na zlepšenie kvality semena u mužov,“ hovorí Dr. Moulavi.

Grapefruit: Prsia

Podobnosť medzi okrúhlymi citrusovými plodmi – ako citróny a grapefruity – a prsiami môže byť viac než náhodná.

10 potravín, z ktorých
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: gettyimages.com)

10 potravín, z ktorých
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Grapefruit obsahuje látky nazývané limonoidy, o ktorých bolo dokázané, že inhibujú rozvoj rakoviny u laboratórnych zvierat a v ľudských prsných bunkách," tvrdí doktor Moulavi.

Paradajka: Srdce

Rozkrojte paradajku! Môžete si všimnúť, že červená zelenina má viacero komôr, ktoré pripomínajú štruktúru srdca.

"Štúdie zistili, že kvôli lykopénu v paradajkách existuje znížené riziko srdcových chorôb u mužov a žien, ktorí ich jedia," hovorí Somerová.

Odborníčka dodáva, ak ich zmiešate s trochou tuku, ako je olivový olej alebo avokádo, zvýši sa absorpcia lykopénu vo vašom tele takmer desaťnásobne.

Červené víno: Krv

Červené víno, ktoré je bohaté na antioxidanty a polyfenoly, vrátane silného resveratrolu, vyzerá ako krv.

10 potravín, z ktorých
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: gettyimages.com)

10 potravín, z ktorých
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Keď ho pijete, postaráte sa o nahromadenie zdravých látok, ktoré chránia pred deštruktívnymi vecami v krvi, ako je LDL cholesterol, ktorý môže spôsobiť srdcové choroby," upozorňuje Somerová. "V červenom víne sa nachádza tiež zlúčenina na riedenie krvi. Znižuje krvné zrazeniny, ktoré sú spojené s mŕtvicou a srdcovými chorobami."

Zázvor: Žalúdok

Každý, kto niekedy siahol po pohári zázvorového piva, keď ho bolelo brucho, vie o účinkoch zázvoru proti nevoľnosti. Bylinka trochu taktiež pripomína tráviaci orgán. Podľa Dr. Moulaviho je "gingerol, ktorý je zložkou zodpovednou za štipľavú vôňu a chuť zázvoru, uvedený v databáze fytochemikálií USDA ako látka so schopnosťou predchádzať nevoľnosti a zvracaniu."

Sladké zemiaky: Pankreas

Podlhovastý sladký zemiak sa výrazne podobá na pankreas a tiež podporuje zdravú funkciu orgánu.

"Sladké zemiaky majú vysoký obsah beta-karoténu, čo je silný antioxidant, ktorý chráni všetky tkanivá tela vrátane pankreasu pred poškodením spojeným s rakovinou alebo starnutím," zdôrazňuje Somerová.

Viac o téme: PotravinyZdravieOrgányúčinkyBenefity
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9