Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SLADKOSŤ, ktorá vám vybuduje silné KOSTI: Zabudnite na mliečne výrobky, LEKÁRI odporúčajú túto dobrotu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Choďte na to inak, ako ste zvyknutí! Ak siahnete po tejto potravine, nielenže sa potešia vaše chuťové bunky, ale profitovať budú kosti, vďaka čomu predídete zlomeninám.

Zatiaľ čo mliečne výrobky sú podľa Cleveland Clinic jedným z najlepších zdrojov vápnika, ktorý posilňuje kosti a pomáha znižovať riziko osteoporózy a zlomenín, nie je to jediný spôsob, ako sa zasýtiť týmto dôležitým minerálom, informuje livestrong.com.

Ukázalo sa, že orechové maslá, kde patrí napr. mandľové maslo, sú bohaté na vápnik a ďalšie živiny na stavbu kostí. Myslite na to, keď nabudúce budete rozmýšľať nad chutnou desiatou, ale nebudete mať chuť na grécky jogurt či syrovú tyčinku!

Prečo je mandľové maslo dobré pre kosti?

Orechy vrátane mandlí sú bohatým zdrojom živín na podporu kostí, vrátane vápnika, ktorý väčšinou získavame z potravinových zdrojov,“ hovorí Carlos Galindo, lekár z Texas Health Presbyterian Hospital Plano.

Mandľové maslo má rovnakú výhodu, keďže ide o mandle v práškovej forme. Dôležité však je čítať etikety na výrobkoch a vybrať si naozaj kvalitný výrobok s obsahom týchto druhov orechov. 

1. Je plné vápnika a fosforu

Podľa USDA získate približne 110 miligramov vápnika z dvoch polievkových lyžíc mandľového masla. Vzhľadom na to, že odporúčaná denná dávka je niekde medzi 1 000 a 1 200 miligramami pre dospelých, je to skvelé zistenie!

SLADKOSŤ, ktorá vám vybuduje
Zobraziť galériu (3)

Rovnaká porcia dvoch polievkových lyžíc má podľa Národnej knižnice medicíny asi 163 miligramov fosforu, ktorý hrá úlohu pri tvorbe kostí.

"Naše kosti obsahujú asi 99 a 80 percent celkovej zásoby vápnika a fosforu," informuje doktor Galindo.

Podobne ako tehla a malta pomáhajú udržiavať steny domu pevné, vápnik a fosfor sú nevyhnutné na udržanie pevnosti kostí.

„Ak je základ slabý, stavba sa poškodí a môže sa zrútiť,“ dodáva. "Rovnakým spôsobom vápnik a fosfor poskytujú silu a stabilitu, teda základ, na ktorom je postavené celé telo.”

2. Obsahuje horčík

Dve polievkové lyžice mandľového masla vám dodajú 89 miligramov horčíka. Odporúčaná denná dávka je niekde medzi 310 až 420 miligramami u dospelého podľa Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Magnézium hrá kľúčovú úlohu pri viac ako 300 telesných funkciách. Pomáha telu vytvárať vitamín D, ktorý potrebujeme na vstrebávanie vápnika, ako prízvukuje doktor Galindo. To môže pomôcť udržať kosti silné a znížiť riziko osteoporózy.

SLADKOSŤ, ktorá vám vybuduje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Niekoľko štúdií, vykonaných od roku 2009, preukázalo spojenie nižšiích hodnôt horčíka s osteoporózou. 

3. Mandle sú bohaté na bielkoviny

Bielkoviny sú kľúčové pre svaly, no potrebujú ich aj kosti. Podľa Harvard Health Publishing telo využíva bielkoviny na stavbu základu kostných štruktúr, na ktoré potom treba vápnik a fosfor. Keďže bielkoviny pomáhajú budovať svaly, tento fakt pomáha udržiavať vaše kosti silné. Silnejšie svaly viac "ťahajú" kosti, čím sa posilňujú.

Mandľové maslo sa považuje za občerstvenie bohaté na bielkoviny s približne 7 gramami na dve polievkové lyžice podľa USDA. Vďaka tomu je nielen skvelým snackom po tréningu, ale aj kedykoľvek počas dňa.

Koľko mandľového masla?

Každá lyžica mandľového masla, ktorú zjete, ponúkne cenné minerály a bielkoviny, ktoré môžu pomôcť zdraviu kostí. To znamená, že je dobré mať na pamäti veľkosť porcií. Orechy a orechové maslá sú potraviny bohaté na kalórie a konzumácia vo väčšom množstve by mohla prispieť k priberaniu, zdôrazňuje dietológ Rhyan Geiger. Držte sa jednej porcie mandľového masla (dve polievkové lyžice), aby ste získali výhody bez toho, aby ste to prehnali.

5 spôsobov, ako si ho dopriať

Existuje množstvo spôsobov, ako sa nasýtiť touto orieškovou maškrtou:

  • Natrite maslo na celozrnný toast
  • Pridajte si odmerku masla do smoothie po tréningu (skúste ho popíjať po cvičení so záťažou, čo je dobré pre vaše kosti)
  • Namočte plátky jablka, zelerové tyčinky alebo tyčinky mrkvy do misky s mandľovým maslom
  • Vmiešajte maslo do ovsených vločiek
  • Naplňte ním vykôstkované datle
Viac o téme: SladkosťKostiObčerstvenieSnack
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9