Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Účinná ochrana pred VÍRUSMI na nečakanom mieste: Tento STROM pomohol pri vývoji aspirínu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pandémia COVID-19 postavila mnohých do pozoru. Vrátane vedcov, ktorí sa snažili nájsť nový antivírusový liek. Vyzerá to tak, že sa to podarilo, no našli ho na trochu netušenom mieste - vo vŕbovej kôre. 

Hoci veľa liekov bolo objavených v špičkových laboratóriách a zo syntetických zlúčenín, výskumníci často nachádzajú inšpiráciu v prírodnom svete. Napríklad viac ako 40 percent liekov schválených medzi januárom 1981 a septembrom 2019 pochádzalo z prírodných produktov, ako informuje iflscience.com.

Vŕbová kôra je azda jedným z najznámejších prírodných liečivých produktov. Po stáročia sa používa na liečbu bolesti a zápalu. Predpokladá sa, že jej protizápalové vlastnosti sú spôsobené zlúčeninou salicín, ktorý pomohol pri vývoji aspirínu.

Vedci už dávnejšie zistili, že extrakt z kôry je vysoko účinný proti enterovírusom – čo je významný objav, ak vezmeme do úvahy, že v súčasnosti neexistujú žiadne klinicky schválené lieky, ktoré by sa priamo zameriavali na túto skupinu vírusov. V novej štúdii, zverejnenej v časopise Frontiers in Microbiology, však vedci preukázali, že extrakt z vŕbovej kôry možno použiť proti širšej škále vírusov s rôznymi štruktúrami.

Podložené vedou

Tím vytvoril extrakt z komerčne pestovanej vŕby tak, že kôru rozdrvil, dal do horúcej vody a preosial. Roztok sa potom pridal k bunkám infikovaným buď Coxsackievírusom A alebo B, pričom oba sú enterovírusy, sezónny koronavírus alebo SARS-CoV-2. Výskumníci načasovali, ako dlho trvalo, kým extrakt pôsobil na infikované bunky a ako dobre sa mu podarilo inhibovať, teda blokovať vírusovú aktivitu.

Účinná ochrana pred VÍRUSMI
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky ukázali, že extrakt z vŕby mal účinný antivírusový účinok na všetky testované vírusy, pričom sa zdá, že pôsobí na ich povrchu tak, že inhibuje infekciu. Presný mechanizmus účinku extraktu sa však zdal byť dosť odlišný v závislosti od štruktúry vírusu.

Niektoré vírusy, ako napríklad koronavírusy, majú obal, ktorý chráni ich genetický materiál počas prenosu. Vedci zistili, že koronavírusy boli podľa všetkého rozložené pôsobením extraktu, zatiaľ čo neobalené vírusy boli „uzamknuté“ a nemohli sa množiť.

"Extrakty pôsobili prostredníctvom rôznych mechanizmov proti rôznym vírusom," uviedol vo vyhlásení Varpu Marjomäki, hlavný autor štúdie. "Ale extrakty boli rovnako účinné pri inhibícii obalených aj neobalených vírusov."

Vyžaduje sa ďalší výskum

Štúdia zahŕňala aj analýzu chemického zloženia extraktu, aby sa vedci pokúsili pochopiť, ktoré zo zlúčenín v ňom môžu byť zodpovedné za antivírusové vlastnosti kôry – to je dôležitá súčasť vývoja lieku. Aj keď v tomto prípade neboli jasné odpovede, podľa Marjomäkiho poskytuje základ pre budúci výskum. Zatiaľ treba dúfať, že skromná vŕba môže zachrániť ľudí. 

Viac o téme: StromZdraviePrevenciaVírusyVŕbová kôra
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9