Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zbraň proti COVIDU, vďaka ktorej sa vyhnete nemocnici: V hlavnej úlohe BEŽNÁ ingrediencia v kuchyni!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

To, že sa o Covide príliš nehovorí ešte neznamená, že je úplne preč. Stále s ním bojujú milióny ľudí na svete, z ktorých mnohí skončia v nemocnici. Podľa vedcov existuje jednoduchý spôsob, ktorý nás ochráni pred hospitalizáciou.

Vyplachovanie úst slanou vodou, ak trpíte Covidom, môže znížiť šancu na hospitalizáciu v nemocnici, infomuje dailymail.co.uk. V štúdii výskumníci merali účinok kloktania a vyplachovania nosa fyziologickým roztokom na symptómy a mieru hospitalizácie u pacientov s týmto ochorením. Zistili, že miera hospitalizácií u týchto ľudí bola až o 40 percent nižšia ako u tých, ktorí tak neurobili.

Stačí 4-krát denne počas 14 dní

Dr Jimmy Espinoza, autor štúdie a profesor pôrodníctva, gynekológie a reprodukčných služieb na University of Texas, dodal, že cieľom bolo zistiť, či by kloktanie a výplachy nosa mohli zlepšiť respiračné symptómy spojené s Covidom.

"Prišli sme na to, že oba režimy s fyziologickým roztokom sa zdajú byť spojené s nižším počtom hospitalizácií v porovnaní s kontrolnými skupinami pri infekciách SARS-CoV-2," informuje odborník. 

V rokoch 2020 až 2022 sa tím pozrel na 9 398 dospelých vo veku 18 až 65 rokov, ktorí mali pozitívny test na Covid prostredníctvom testu PCR. Z nich bolo 58 vybraných, aby dodržiavali režim nízkej dávky alebo vysokej dávky fyziologického roztoku zmiešaného s 230 ml teplej vody.

Zbraň proti COVIDU, vďaka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Režim nízkej dávky predstavoval 2,13 gramu fyziologického roztoku, čo bola asi jedna tretina čajovej lyžičky. Vysoká dávka bola 6 gramov, teda jedna štvrtina čajovej lyžičky. Účastníci kloktali a robili si výplachy nosa štyrikrát denne počas 14 dní.

Výplachy zahŕňali pohyb fyziologického roztoku cez nosové priechody, aby sa vyčistil hlien a alergény. Podľa Národného inštitútu zdravia (NIH) sa to robí naklonením hlavy nabok doľava nad umývadlom alebo vaňou a jemným nalievaním alebo vytláčaním roztoku cez nosnú dierku.

Kontrolná skupina, ktorá nedostala pokyn kloktať slanú vodu alebo vyplachovať nos, mala až o 58,8 percent vyššie riziko hospitalizácie. Výskumníci taktiež odhalili, že miera hospitalizácie u účastníkov v režime s nízkou dávkou klesla na 18,5 percenta a miera pre skupinu s vysokou dávkou bola 21,4 percenta. To bolo až o 40 percent nižšie ako v kontrolnej skupine.

Odstránia vírus z dutín

Výskumníci nevysvetlili, prečo slaný roztok spôsobil menší počet hospitalizácií, ale Dr. Zach Rubin, alergológ a hovorca American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI), naznačil, že kloktanie a výplachy môžu pomôcť odstrániť vírus z dutín a tým znížiť možnosť, že prenikne do pľúc, čo by mohlo viesť k zápalu pľúc, hlavnej príčine hospitalizácie.

"Môže to pomôcť znížiť symptómy, ako je upchatý nos, nádcha, bolesť a tlak prinosových dutín," tvrdí Dr. Rubin.

Štúdia však vylúčila pacientov s chronickou hypertenziou, tiež známou ako vysoký krvný tlak, pretože by mohli náhodne prehltnúť časť soli. Nadbytok soli môže zúžiť a stuhnúť krvné cievy, čo ďalej zvyšuje krvný tlak. Všetci pacienti boli takmer obézni s BMI v rozmedzí od 29,6 do 31,7, čo zvyšuje pravdepodobnosť komplikácií, ktoré by ich priviedli do nemocnice. Kontrolná a študijná skupina mali „podobnú mieru zaočkovanosti“, uviedli vedci.

Nie je však jasné, či by kloktanie a vyplachovanie nosa malo rovnaký účinok na väčšinou očkovaných pacientov alebo tých s normálnejším BMI, uviedli vedci.

Viac o téme: ZdravieSoľSlaná vodaKoronavírusCovid
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9