Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

10 POTRAVÍN, ktoré vám zatemnia MOZOG: Deviatka prekvapí, spúšťačom je populárny NÁPOJ!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rozmazané videnie, problémy so sústredením, či zapamätaním si vecí. Aj takto sa prejavuje mozgová hmla. Príčin môže byť niekoľko, no jednou z nich je aj zle zvolená strava.

Potraviny s nízkym obsahom antioxidantov a zdravých tukov môžu spôsobiť priberanie, zvýšiť zápal v tele, aj hladinu cukru v krvi. Toto všetko prispieva k zahmleniu mozgu, ako sa píše na eatthis.com. Bežným spúšťačom tzv. mozgovej hmly je stres, smútok, perimenopauzálna fáza u žien aj vyčerpanie. Menej známe však je, že to, čo jete, môže narobiť rovnaké problémy.

„Potraviny, ktoré vytvárajú v tele zápal, vplývajú aj na mozog a spôsobujú únavu, nespavosť, či nesústredenosť,“ konštatovala registrovaná dietologička Liz Shawová.

Podľa nej ide o pokrmy s vysokým obsahom trans-tukov, pridaných cukrov a rafinovaných škrobov.

Vyváženou stravou bohatou na základné živiny a antioxidanty však podporíte zdravie mozgu a kognitívne funkcie. Treba sa zamerať na potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ako sú tučné ryby, ľanové semienka a vlašské orechy. Aj ovocie a zelenina sú nabité antioxidantmi, ktoré chránia mozog pred oxidačným stresom, ktorý môže inak prispievať k zahmleniu mozgu. Hydratácia zohráva tiež rozhodujúcu úlohu a nedostatočný príjem vody môže viesť k kognitívnym ťažkostiam. Ak ich nechcete zažívať, týmto pokrmom sa vyhnite oblúkom.

1. Ultraspracované potraviny

Patria sem pokrmy, ktoré prešli viacerými fázami spracovania a obsahujú veľa pridaných prísad. Tieto produkty majú zvyčajne vysoký obsah cukrov, nezdravých tukov a sodíka a často obsahujú umelé konzervačné látky, farbivá a arómy. Ich konzumácia podľa registrovanej dietologičky Melissy Mitriovej prispieva k zahmleniu mozgu.

10 POTRAVÍN, ktoré vám
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Patria sem raňajkové cereálie, balené chleby a pekárenské výrobky, ako sú muffiny a šišky, ktoré sú často plné rafinovaných obilnín, pridaných cukrov a nezdravých tukov,“ vymenovala.

2. Prídavné látky v potravinách

„Ide o látky pridávané do potravín na rôzne účely vrátane predĺženia trvanlivosti a pridania farby alebo chuti," vysvetlila Mitriová.

Niektorí ľudia podľa nej pociťujú mozgovú hmlu po zjedení najpopulárnejších potravinárskych prísad ako je glutaman sodný a aspartám.

3. Alkohol

Alkohol je častým spúšťačom mozgovej hmly, pretože má vplyv na hydratáciu a centrálny nervový systém.

„Pociťovať ju môžete nielen po samotnom popíjaní, ale aj niekoľko dní potom,“ tvrdí odborníčka.

10 POTRAVÍN, ktoré vám
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najideálnejšie je úplne sa vyhnúť alkoholickým nápojom.

„Účinky mozgovej hmly znížite aj dostatočnou hydratáciou a dopĺňaním elektrolytov,“ radí Mitriová.

4. Cukríky

Patria medzi ultraspracované potraviny, ktoré výrazne prispievajú k zahmleniu mozgu. Často sú preplnené väčším množstvom cukru, čo vedie k náhlym skokom v hladine cukru v krvi. Po krátkom čase však dôjde prudko k poklesu, čo spôsobí únavu, nervozitu a nesústredenosť.

5. Vyprážané jedlá

Taktiež negatívne vplývajú na funkciu mozgu. Zvyčajne majú vysoký obsah nezdravých tukov a soli a tiež nízky obsah živín. Ich pravidelná konzumácia môže viesť k zvýšenému zápalu v tele, čo je faktor, ktorý prispieva k zníženiu kognitívnych funkcií.

10 POTRAVÍN, ktoré vám
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Párok v rožku

Podobné potraviny majú často vysoký obsah sodíka, dusičnanov a iných konzervačných látok, ktoré môžu spôsobiť zápal v tele, a tým vyvolať príznaky mozgovej hmly. Okrem toho tieto druhy mäsa často obsahujú priveľa nezdravých tukov a zvyčajne im chýbajú základné živiny.

7. Bublinkové nápoje

Nápoje, najmä tie s vysokým obsahom cukru, môže tiež prispieť k zahmleniu mozgu. Spôsobujú totiž rýchly nárast a následne pokles hladiny cukru v krvi. Odborníci preto odporúčajú obmedziť ich príjem a nahradiť vodou, bylinkovými čajmi a 100% ovocnými šťavami.

10 POTRAVÍN, ktoré vám
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Lepok

Lepok môže vyvolať zápalovú reakciu v črevách jedincov s celiakiou alebo neceliakálnou citlivosťou na tento proteín, nachádzajúci sa v pšenici, jačmeni a raži. To môže viesť k systémovému zápalu postihujúcemu mnohé telesné systémy vrátane mozgu. Symptómy môžu zahŕňať ťažkosti s koncentráciou, zábudlivosť a nedostatok mentálnej jasnosti.

9. Kofeínové nápoje

Paradoxne, zatiaľ čo malé množstvá kofeínu môžu zvýšiť bdelosť a koncentráciu, nadmerná konzumácia často vedie k opačnému účinku. Je to spôsobené dehydratáciou a nadmernou stimuláciou nervového systému.

10. Rafinované sacharidy

Sú to obilné produkty, ktoré boli výrazne upravené oproti ich prirodzene sa vyskytujúcemu stavu. Tento proces často zahŕňa odstránenie otrúb a klíčkov zrna, čo sú časti s najväčšou hustotou živín, pričom zostane len škrobový endosperm. Medzi príklady rafinovaných sacharidov patrí biely chlieb a biela ryža. Aj rafinované zrná prispievajú k mozgovej hmle. Podobne ako rafinované cukry, aj tieto obilné produkty boli zbavené svojich najvýživnejších častí. Výsledkom je jedlo, ktoré na rozdiel od celozrnných spôsobuje rýchly vzostup a pokles hladiny cukru v krvi. Telo na tieto výkyvy reaguje uvoľňovaním hormónov, čo vedie k symptómom bežne spojeným s mozgovou hmlou, ako je zmätenosť, zábudlivosť a ťažkosti so sústredením.

Viac o téme: PotravinyZdravieMozogPrevenciaMozgová hmla
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9