Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bojujete s vysokým krvným TLAKOM? Je to čierne na bielom, toto FUNGUJE rovnako ako lieky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stačí sa pozrieť na svoj tanier. Ak totiž znížite príjem jednej zložky v jedálničku, postaráte sa o zlepšenie svojho stavu. Medicína teda nemusí byť jediný spôsob, ako si poradiť s hypertenziou.

Podobne ako obezita, srdcové problémy a prediabetes, krvný tlak je jedným z tých stavov, ktoré sa v mnohých prípadoch dajú upraviť jemnými zmenami životného štýlu.

Prvou obrannou líniou pri znižovaní krvného tlaku sú zmeny v stravovaní, ako je výber potravín s nižším obsahom sodíka, používanie menšieho množstva soli v jedlách a dodržiavanie diéty DASH, čo je skratka pre Dietary Approaches to Stop Hypertension. Ak sú tieto zmeny neúspešné, obvykle sú ľuďom predpísané lieky na zníženie krvného tlaku a zníženie rizika srdcového infarktu a mozgovej príhody, informuje thehealthy.com.

Rovnako účinné ako lieky

CDC však odhaduje, že iba 25 % ľudí s vysokým krvným tlakom má svoje čísla na tlakomeri pod kontrolou. Nedávna štúdia publikovaná 11. novembra 2023 v časopise Journal of the American Medical Association (JAMA) sa zamerala na určenie vplyvu zníženia príjmu sodíka v strave na tieto čísla, najmä u starších jedincov, vrátane tých, ktorí už užívajú lieky na krvný tlak. Výskumníci poznamenali, že táto populácia, najmä tí, ktorí už užívajú lieky na krvný tlak, nebola dôkladne študovaná, pokiaľ ide o vplyv sodíka v strave.

Štúdia zistila, že zníženie sodíka bolo takmer také účinné ako bežné lieky na krvný tlak a tiež pomohlo tým, ktorí už lieky užívali. Ešte viac im to znížilo krvný tlak, aspoň na krátke obdobie. Dobrou správou je fakt, že stačilo znížiť príjem na jednu čajovú lyžičku soli, čo je zvládnuteľné množstvo. 

Bojujete s vysokým krvným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prečo so soľou

Štúdie sa zúčastnilo viac ako 200 ľudí vo veku 50 až 75 rokov, ktorí dodržiavali bežnú stravu, diétu s nízkym obsahom sodíka (500 miligramov) a stravu s vysokým obsahom sodíka (2 000 miligramov) po dobu jedného týždňa. Krvný tlak sa meral po každom týždni.

Diéta s nízkym obsahom sodíka znížila systolický krvný tlak v priemere o 8 mmHg („milimetre ortuti“, primárna metrika pre tlak v tele) u viac ako 75 % subjektov, čo je významné zlepšenie, z ktorého mali prospech aj tí s liekmi.

Vedci dospeli k záveru: "Naše údaje ukazujú, že najväčší vplyv na krvný tlak v porovnaní s obvyklou stravou sa dosiahnu znížením príjmu sodíka."

Musí ísť o dlhodobú zmenu

Štúdia tiež zdôraznila, že pre ľudí s vysokým krvným tlakom, ktorí užívajú lieky, je dôležité pokračovať v zdravom stravovaní a udržiavať nižší príjem sodíka. Dôležité teda je dlhodobo dodržiavať zdravý životný štýl. Vedci varovali, že akonáhle by ste sa vrátili k svojim starým stravovacím návykom s vyšším obsahom sodíka, krvný tlak by sa opäť zvýšil. 

Viac o téme: ZdravieStravaSoľVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9