Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prestali ste jesť CHLIEB kvôli chudnutiu? Veľká CHYBA, omladenie o vyše 8 rokov vďaka sacharidom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nevynechávajte cestoviny či ryžu zo svojho jedálnička. Pripravíte tak svoje telo o úžasné benefity, z ktorých by mohlo čerpať. Hoci u tých, ktorí chudnú, patria na čiernu listinu, mali by spraviť výnimku.

Konzumácia celých zŕn zlepšuje cholesterol, krvný tlak a ďalšie zdravotné parametre. Hoci nejde o nič nové, jedna štúdia zistila, že je dokonca spojená s pomalším kognitívnym poklesom, píše sa na medicaldaily.com.

Ľudia, ktorí konzumovali viac potravín obsahujúcich celé zrná, mali podľa štúdie publikovanej v časopise Neurology pomalšiu rýchlosť poklesu pamäte. Presnejšie povedané, boli o 8,5 roka mladší v porovnaní s tými, ktorý jedli menej celých zŕn. Zistenia však nenaznačujú, že celé zrná spomaľujú pokles pamäte, ale že existuje medzi nimi súvislosť. Výskumníci spozorovali toto spojenie u účastníkov čiernej rasy.

"Vzhľadom na to, že Alzheimerova choroba a demencia postihujú milióny ľudí, vysokou prioritou verejného zdravia je nájsť spôsoby, ako predísť tejto chorobe. Je úžasné vidieť, že by ľudia mohli znížiť riziko demencie zvýšením stravy z celých zŕn o niekoľko porcií denne," povedal Xiaoran Liu, hlavný autor štúdie.

Výskumný tím skúmal 3 326 ľudí, z ktorých 60 % tvorili černosi. Účastníci mali priemerný vek 75 rokov bez známok demencie. Boli sledovaní v priemere šesť rokov. Každé tri roky odpovedali na dotazníky, ktoré hodnotili ich celozrnný príjem. Súčasťou boli aj kognitívne a pamäťové testy, ktoré zahŕňali úlohy na zapamätanie si zoznamov slov, zapamätanie čísel a ich správne poradie.

Prestali ste jesť CHLIEB
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Stačí pol šálky cestovín

Na základe množstva celých zŕn, ktoré mali v strave, ich rozdelili do piatich skupín. Najnižšiu skupinu tvorili účastníci, ktorí užívali menej ako polovicu porcie denne a najvyššia skupina mala 2,7 porcií denne. Jedna porcia celých zŕn sa rovnala zjedeniu jedného krajca chleba, pol šálky varených cestovín alebo ryže, 28 gramom sušienok alebo šálky suchých obilnín.

Tím si všimol, že 67 % černošských účastníkov malo viac ako jednu porciu celozrnných obilnín denne, zatiaľ čo iba 38 % belochov konzumovalo rovnaké množstvo. Po zhrnutí skóre štyroch kognitívnych testov tím dospel k celkovému globálnemu kognitívnemu skóre, ktoré sa potom použilo na meranie kognitívneho poklesu.

"Medzi afroamerickými účastníkmi mali jedinci s vyššou a častejšou konzumáciou celých zŕn pomalší pokles globálneho poznania, rýchlosti vnímania a epizodickej pamäte. U bielych dospelých sme podobný trend nezaznamenali," napísali vedci.

Tieto výsledky by mohli pomôcť odborníkom v zdravotníctve vypracovať prispôsobené diétne odporúčania.

Viac o téme: ChliebPrevenciaDemenciaCelozrnné výrobkyCelé zrná
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9