Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Cirhóza PEČENE hrozí aj abstinentom: Závažné OCHORENIE bez kvapky alkoholu, ako je to MOŽNÉ?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chorá pečeň ovplyvňuje niekoľko dôležitých funkcií tela. Upozornil na to gastroenterológ Ladislav Kužela. Vysvetlil, že pečeň je schopná regenerácie, ale v prípade vážneho poškodenia či ochorenia len detoxikácia nemusí stačiť na vyliečenie.

Priblížil, že si to môže vyžadovať užívanie liekov, zmenu životného štýlu a niekedy aj chirurgické zákroky. Odporúča preto poradiť sa s hepatológom alebo gastroenterológom.

"Pečeň hrá dôležitú úlohu v tráviacom trakte tým, že tvorí žlč, ktorá pomáha štiepiť tuky a pomáha ich aj emulgovať, vďaka čomu sú ľahšie stráviteľné. Žlč sa hromadí v žlčníku a v prípade potreby sa uvoľňuje do tenkého čreva," vysvetlil Kužela.

Hrá tiež podľa jeho slov hlavnú úlohu pri metabolizme živín a toxínov, produkuje dôležité bielkoviny alebo rôzne faktory krvnej zrážanlivosti. Okrem toho pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, ukladá vitamíny a minerály a pomáha aj pri tvorbe niektorých hormónov.

Cirhóza PEČENE hrozí aj
Zobraziť galériu (2)

Nealkoholické stukovatenie - o čo ide? 

Odborník ozrejmil, že na zdravie pečene vplýva najmä životný štýl, ale aj niektoré ochorenia či lieky. Čoraz častejšie sa vyskytuje nealkoholové stukovatenie pečene známe pod skratkou NAFLD.

"Je rozdiel v stukovatení pečene u ľudí, ktorí pijú a nepijú alkohol. Tukové ochorenie pečene sa bežne delí na dva typy. Alkoholické stukovatenie pečene je spôsobené nadmernou konzumáciou alkoholu, čo môže viesť k hromadeniu tuku v pečeni. Nealkoholické stukovatenie pečene nie je spôsobené nadmernou konzumáciou alkoholu, ale skôr inými faktormi, ako sú obezita, inzulínová rezistencia a vysoká hladina tukov v krvi," vysvetlil Kužela.

Oba typy môžu skončiť cirhózou. Gastroenterológ pripomenul, že aj keď sa pri oboch typoch stukovatenia hromadí tuk v pečeni, ich základné príčiny sú odlišné a vyžadujú si preto rôzne prístupy k liečbe a manažmentu.

Viac o téme: ZdravieChorobaPečeň
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9