Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

PREJEDLI ste sa? Rýchla ZÁCHRANA, ktorá napraví ŠKODY po veľkom množstve jedla

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je jedno, či bol nejaký sviatok alebo ste sa vrátili z večere v meste, ktorá vám zachutila až príliš. Nech už je dôvod akýkoľvek, zjedli ste viac, ako váš žalúdok zvládol. Čo teraz robiť?

Teraz sa cítite nafúknutí a veľmi zle vo svojej koži. Napriek tomu ide o úplne normálnu vec. Z času na čas to robíme všetci, ako hovorí Veronica Garnettová, MS, RD. 

Je dobré pochopiť, prečo pociťujete bolesť a nadúvanie, ako sa uvádza na cosmopolitan.com. V podstate kombinácia jedla, tekutín, prehltnutého vzduchu a plynných vedľajších produktov trávenia môže spôsobiť, že váš žalúdok, brušné svaly a tenké črevá sa natiahnu na maximum. Je pochopiteľné, že to vyvoláva bolesť.

Akonáhle prekročíte bod pohodlnej sýtosti, niet cesty späť, ale môžete urobiť niečo pre to, aby ste sa cítili lepšie.

Hneď po dojedení...

Prvým krokom k tomu, aby ste sa cítili lepšie, je správne myslenie. Väčšina ľudí bude samých seba spochybňovať, viniť, ba až hanbiť sa za seba. Podľa Garnettovej si skúste predstaviť rozhovor so svojím najlepším priateľom. Ten sa vám posťažuje, že sa prejedol. Čo mu na to poviete? Určite mu nevynadáte a nezhodíte ho pod čiernu zem kvôli tomu, čo urobil. Správajte sa tak aj sami k sebe. 

Pomáha tiež byť láskavý a súcitný k sebe. Myslite na upokojujúce myšlienky ako „som stále dobrý človek“ a „budem v poriadku,“ navrhuje Christyna Johnsonová, MS, RDN. Jednoducho sa upokojte

"Nič nepite, nerobte, len si sadnite a na chvíľu si oddýchnite a skúste sa naladiť na svoje telo a uvidíte, čo potrebuje," radí Garnettová.

PREJEDLI ste sa? Rýchla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

O 5 minút neskôr...

V prvom rade sa prezlečte do pohodlnejšieho oblečenia. Vaše telo to ocení. 

Čím viac ste obmedzení, tým nepríjemnejšie a menej uvoľnene sa budete cítiť, čo znamená, že váš gastrointestinálny systém sa bude cítiť ešte viac vystresovaný,“ vysvetľuje doktorka Lisa Ganjhuová, DO, gastroenterologička a klinická docentka medicíny na NYU Langone.

Myslíte si, že pohár vody by to mohol zachrániť? Opak je pravdou. Pitie vody len zvýši objem vášho žalúdka a budete sa cítiť horšie, hovorí Rabia de Latour, MD, gastroenterológ, odborný asistent medicíny na NYU Langone Health a riaditeľ endoskopie v Bellevue Hospital Center.

Ak sa chcete niečoho napiť, dajte si mätový čaj. Môže pomôcť uvoľniť tráviaci trakt, vrátane pažerákového zvierača, ktorý vám umožní odgrgnúť všetok vzduch zachytený v žalúdku, takže sa nebudete cítiť tak nafúknutí. Navyše, zakaždým, keď si odgrgnete alebo uvoľníte plyny, stimulujete trávenie tým, že sa rozhýbe všetko jedlo vo vašom systéme. Teplý čaj môže taktiež upokojiť váš tráviaci systém.

O 15 minút neskôr...

Namiesto toho, aby ste sa premiestnili od stola na najbližší gauč, aby ste si zdriemli, skúste zostať v vzpriamenej polohe. Poloha ležmo totiž môže spôsobiť tlak na žalúdok a tiež to, že sa žalúdočná kyselina dostane do pažeráka, čo spôsobí pálenie záhy. Aby ste sa cítili pohodlne, Johnsonová odporúča nakloniť sa trochu dozadu, čím tak znížite tlak na žalúdok. 

Rozptýlte sa čo najviac. Pozrite si niečo v televízii, zavolajte priateľovi, prečítajte si knihu, jednoducho robte všetko, čo odvedie pozornosť od bolesti, ktorú cítite. Rozptýlenie môže byť tiež veľmi užitočné, ak máte negatívne myšlienky a emócie z prejedania sa.

PREJEDLI ste sa? Rýchla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak ste v stave, kedy máte väčšie bolesti, zvážte užitie lieku proti plynatosti, ktorý zneutralizuje plynové bubliny vo vašom tráviacom trakte. Tak sa zníži nadúvanie. Môžete tiež vyskúšať antacidá na zníženie nadmernej tvorby kyseliny, ku ktorej dochádza pri prejedaní, alebo siahnite po liekoch, ktoré môžu upokojiť žalúdok a podráždenie. Ale opäť to riešte v prípade, ak máte veľké bolesti žalúdka. V opačnom prípade len počkajte, nepohodlie nakoniec pominie.

Vyhnite sa však užívaniu laxatív! Jedlo by sa malo z vášho žalúdka vyprázdniť svojou vlastnou rýchlosťou, pričom jedlá s vyšším obsahom tuku, korenistejšie a komplexnejšie potraviny sa trávia dlhšie. Dajte tomu čas a prejde to.

O 30 minút neskôr...

Už vás nebaví sedieť na gauči? Zvážte, či by vám trocha fyzickej aktivity nezlepšilo náladu. Ale, ak už len predstava vstávania vo vás vyvoláva chuť na vracanie, radšej to nerobte. Inak si dajte ľahkú prechádzku okolo domu. Chôdza stimuluje gastrointestinálnu mobilitu, čo znamená, že pomáha rýchlejšiemu pohybu jedla v tele, vďaka čomu sa budete cítiť lepšie. Keď sa vrátite domov, doprajte si jemnú masáž brucha. Je to podobné, ako keď pomáhate bábätku odgrgnúť si. Takýmto spôsobom uvoľníte GI trakt, vďaka čomu sa o niečo viac zlepší pocit vo vlastnom tele. 

O 1 až 2 hodiny neskôr...

Ešte stále nie je čas na spánok. Ak sa cítite mimo, skúste nejaké jemné strečingy alebo regeneračnú jogu. Rovnako ako masáž brucha, aj jemné pohyby vám pomôžu upokojiť nervový systém, čo telu uľahčí trávenie. Sadnite si na zem a hýbte sa v oblasti pása. Pokojne choďte aj do tureckého sedu alebo si ľahnite na chrbát a rukami objímte nohy, pokrčené v kolenách, ktoré budete mať na hrudníku. Ak vám to spôsobuje nevoľnosť alebo spúšťa reflux kyseliny, skúste sa zhlboka nadýchnuť.

PREJEDLI ste sa? Rýchla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

O 2 až 3 hodiny neskôr...

Po tom, čo už máte za sebou prvú dlhšiu návštevu záchoda, čím sa zníži riziko, že budete trpieť refluxom kyseliny, je konečne načase ľahnúť si!

O 5 až 6 hodín neskôr...

Mali by ste sa cítiť oveľa lepšie. Najdôležitejšia vec, ktorú teraz musíte urobiť, je jesť ako obvykle. Nebojte sa dať si malé jedlo. Z ničoho sa neobviňujte a nemajte zlé svedomie, to by mohlo vyvolať nezdravý cyklus deprivácie, hovorí Johnsonová. Namiesto toho Garnettová odporúča počúvať signály hladu vášho tela a premýšľať o tom, čo máte na tanieri. Ignorujte rady, ktoré hovoria o očistných džúsoch, ktoré vás dajú do poriadku a pod. Jedzte normálne a opýtajte sa samých seba, čo by ste si dali. 

Nasledujúci deň...

Pokračujte v obvyklom stravovaní tak, ako predtým. Ak sa stále cítite nafúknutí, oblečte si iný pohodlný outfit. Teraz je tiež vhodný čas zamyslieť sa nad tým, prečo ste jedli za hranicou pohodlnej sýtosti. Zamyslite sa nad tým, či tam nebol nejaký spúšťač, či to bol stresujúci deň v práci alebo nepríjemný rozhovor s rodinou spôsobil, že ste sa prejedali. Ak máte dietológa, terapeuta alebo priateľa, s ktorým to dokážete spracovať, skúste sa o tom porozprávať.

Myslite na to, že prejedanie nie je žiadna katastrofa. Stačí byť k sebe láskavý, šetrný k svojmu telu a o pár hodín sa budete cítiť lepšie.

Viac o téme: ZdravieJedloStravaPrejedanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9