Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PREHREŠOK, ktorý vám zruinuje pokožku: Toto už NEROBTE, zničíte si PLEŤ!

(Zdroj: gettyimages.com)

Zubnú kefku by ste pravdepodobne nikdy nepožičali ani svojej najlepšej kamarátke. Ale čo v prípade kozmetickej taštičky? Tam už mnohé ženy až také dôsledné nie sú.

Nevinný zvyk sa premenil na boj o zdravú pokožku! Britka Lauaira Dela Cruzová upozornila ľudí na sociálnej sieti TikTok, aby nerobili jednu vec. V opačnom prípade by mohli skončiť u kožného lekára. Na svedomí to malo obyčajné požičanie svojho kozmetického štetcu na make-up svojim priateľom, ako sa píše na nypost.com.

Mladá žena zdokumentovala svoju pokožku a stala sa tak varovaním pre ostatné ženy, aby sa vyhýbali jednému prehrešku.

"Prepáčte, že som bola teraz tichšie. Moja koža je v katastrofálnom stave, vyhádzala som sa," vyhlásila brunetka vo svojom videu na sociálnej sieti. 

Ako dodala, spočiatku vôbec netušila, o čo ide. Na brade sa jej vytvorili dve väčšie vyrážky v tvare kruhu. Ide o infekciu kože s názvom dermatofytóza. Tá sa jej vytvorila po tom, čo zdieľala so svojimi kamarátmi štetec na make-up. Je za tým pleseň, ktorá sa prejavuje svrbivými, červenými, kruhovými vyrážkami, ktoré sa šíria po koži. 

Nie je ľahké zbaviť sa ochorenia

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) je dermatofytóza „veľmi bežná“ a huby, ktoré spôsobujú infekciu, žijú na koži a v životnom prostredí. Ľahko sa šíri prostredníctvom uterákov, posteľnej bielizne a iných osobných predmetov – vrátane štetcov na make-up. Deje sa to hlavne vtedy, ak sa nelieči, čo sa potvrdilo aj v prípade spomínanej mladej ženy, u ktorej sa objavili ďalšie vyrážky dokonca i v hornej polovici tváre. 

CDC uvádza, že dermatofytóza zvyčajne zmizne približne do 2 týždňov, ak sa správne aplikuje antifungálny krém, pleťová voda alebo prášok. Niektorí z používateľov sociálnej siete sa však priznali, že nie je až také ľahké poraziť infekciu. 

„Dermatofytóza je absolútna nočná mora, ktorej sa treba zbaviť,“ povedal jeden používateľ. "Musíte byť svedomití, čo sa týka s nanášania krému a dennej výmeny uterákov."

@louaira

Hopefully the worst of it has passed and now just healing :)

♬ original sound - Louaira 🇵🇭

Našťastie u Britky to vyzerá tak, že sa infekcia lieči celkom rýchlo. Nedávno totiž zverejnila jedno video, kde ukazuje svoju tvár v lepšom stave s popisom: "Dúfajme, že to najhoršie je za mnou a teraz sa už len uzdravujem." Hoci jej pleť sa dáva teraz do poriadku, jednou vecou je si istá. Už nikdy nebude zdieľať svoje štetce a hubky na make-up so svojimi kamarátkami. A navyše, bude ich pravidelne čistiť. 

Viac baktérií ako na záchode

Tento prípad sa dostal do povedomia verejnosti po šokujúcej štúdii, ktorá zistila, že neumyté štetce na make-up majú rovnaký počet alebo dokonca viac baktérií ako záchodová doska. 

Pod vedením jednej značky kozmetických produktov výskumníci na konci dvojtýždňového skúšobného obdobia hodnotili čisté a špinavé štetce na make-up a zároveň testovali rôzne bežné spôsoby skladovania: v spálni, v taške na make-up, v šuflíku a pod. Pri porovnaní výsledkov s tampónom zo záchodovej dosky štúdia zistila, že bez ohľadu na to, kde boli kefy uložené, počet baktérií bol buď rovnaký, alebo vyšší ako na záchode.

Viac o téme: KožaZdravieChorobaPrevenciaDermatofytóza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9