Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Milióny ľudí JEDIA túto bežnú potravinu ZLE: Robte to TAKTO, inak telo z nej nič NEMÁ

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Existuje množstvo prospešných semienok, ktoré majú prekvapivé výhody pre zdravie vášho tela i mysle. Avšak len v tom prípade, ak ich nezjete v celej surovej forme.

Semienka sú dlhodobo považované za superpotravinu pre množstvo antioxidantov a živín, ktoré sa v nich nachádzajú. Ako sa uvádza na steptohealth.com, väčšina z nich má lahodnú chuť aj textúru a každé z nich má svoje jedinečné vlastnosti, blahodarne pôsobiace na zdravie každého človeka. Ktoré by nemali chýbať na vašom tanieri každý deň?

1. Chia semienka

Chia semienka sú plné vitamínov a minerálov. Obsahujú desaťkrát viac vlákniny ako ryža, osemkrát viac omega-3 ako losos, šesťkrát viac vápnika ako mlieko a trikrát viac železa ako špenát. Poskytnú telu aj železo a draslík.

Ďalšie výhody chia semienok:

  • chránia srdce
  • zlepšujú krvný obeh
  • znižujú krvný tlak
  • upravujú hladinu cholesterolu
  • kontrolujú hladinu cukru v krvi

Milióny ľudí JEDIA túto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Sezamové semienka

Sezamové semienka majú vysokú koncentráciu vápnika a bielkovín a sú veľmi obľúbenou súčasťou pečiva. Vďaka fenolovým zlúčeninám sú plné antioxidantov, znižujúcich cholesterol, a preto sú veľmi užitočné pre vaše kardiovaskulárne zdravie. Nájdeme v nich aj minerály, ako je horčík, železo, draslík, zinok, vápnik a tiež vitamín B a vlákninu.

3. Ľanové semienka

Ľanové semienka sa konzumujú už mnoho rokov, pretože prospievajú zdraviu.

Sú výborným zdrojom:

  • vlákniny
  • polyfenolov
  • kyseliny linolovej

Milióny ľudí JEDIA túto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pomáhajú regulovať produkciu hormónov v tele, vďaka čomu sú veľmi dôležité pre ženy počas menštruačného cyklu alebo menopauzy. Sú tiež ideálne na chudnutie, znižovanie cholesterolu a prospievajú tráviacemu systému. Môžete ich zakomponovať do rôznych jedál, ako sú jogurty a smoothies, šaláty, ryža a cestoviny, alebo sa dajú piť vo forme čaju.

4. Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka sú chutné a prospešné pre ľudské telo. Majú veľa antioxidačnej sily, ktorá chráni a bojuje s voľnými radikálmi. Majú tiež vysokú koncentráciu vitamínu E, ktorý veľmi dobre vyživuje a omladzuje pokožku.

Nájdete v nich veľké množstvo týchto látok:

  • vitamíny B a E
  • fytosteroly
  • minerály - horčík, draslík, selén, fosfor

Milióny ľudí JEDIA túto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Tekvicové semienka

Sú dokonalým zdrojom rastlinných bielkovín. Len 100 gramov týchto semienok obsahuje približne 54 percent odporúčaného denného množstva.

Sú tiež plné:

  • vitamínov skupiny B
  • tryptofánu
  • omega-3 mastných kyselín
  • zinku

Tiež sú známe svojimi protizápalovými schopnosťami, a to ako na prostatu, tak aj na močový mechúr. Pomáhajú tiež budovať a opravovať svalové tkanivá a keďže obsahujú tryptofán, prirodzene stimulujú náladu. Môžete ich konzumovať v polievkach, šalátoch, jogurtoch a syroch.

Prečo ich močiť alebo mlieť?

Semená sú veľmi prospešné pre celkové zdravie, ale mali by ste poznať správne spôsoby ich uchovávania, aby ste z nich vyťažili maximum. Skladujte ich v uzavretej sklenenej nádobe a mimo priameho svetla. Ak ich chcete jesť v surovej forme, je dôležité ich namočiť alebo pomlieť. Keď to neurobíte, prejdú vaším tráviacim systémom neporušené a nezískate ich výhody. Môžete si ich dať aj priamo na chlieb s trochou oleja.

Viac o téme: ZdravieStravovaniePrevenciaSemienka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9