Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rakovina KOŽE sa objaví nielen na pokožke: 6 skrytých MIEST na tele, kde sa môže UKÁZAŤ!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podľa názvu by každý čakal, že dá o sebe vedieť na viditeľnom mieste na koži. Lekári však varujú, že spozorovať chorobu môžete aj na iných miestach na tele.

Existujú tri typy rakoviny kože: melanóm, bazalióm a spinocelulárny karcinóm. Zatiaľ čo melanóm tvorí len jedno percento prípadov, spôsobuje veľkú väčšinu úmrtí. Tvorí sa v melanocytoch, bunkách v koži zodpovedných za produkciu farby. Tieto bunky sa však nachádzajú aj v iných častiach tela a môžu prepuknúť do rakoviny. Podľa odborníkov sa rakovina môže vytvoriť napr. v uchu, oku, pod nechtami alebo dokonca pri konečníku, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Najviac ohrození rakovinou kože sú starší ľudia a tí, ktorí majú slabší imunitný systém a svetlejší pigment kože. Rakovina sa tvorí vtedy, keď melanocyty v koži začnú nekontrolovane rásť a vytvárajú nádor, ktorý môže narušiť telesné funkcie. K tomu často dochádza v dôsledku nadmerného UV žiarenia zo slnka, ktoré poškodzuje DNA melanocytov – otvára tak dvere pre rakovinovú mutáciu.

Ak sa rakovina zachytí včas, je relatívne neškodná a dá sa rýchlo odstrániť. Bohužiaľ, melanóm sa môže nekontrolovateľne šíriť, ak nie je lekárom zistený v dostatočnom predstihu. Rakovinové bunky si môžu nájsť cestu do krvného obehu a usadiť sa v iných častiach tela. Keď k tomu dôjde, rakovina sa začne šíriť do iných častí tela, pričom vzniká metastáza. Pacient bude musieť ísť pod nôž a dokonca sa podrobí chemoterapii, o ktorej je známe, že má závažnejšie vedľajšie účinky. 

Rakovina KOŽE sa objaví
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hoci karcinómy môžu byť aj smrteľné, predpokladá sa, že ani bazocelulárny, ani spinocelulárny karcinóm nevyvolávajú veľké obavy. Rakovinu bazálnych buniek zvyčajne lekár ľahko objaví a rýchlo odstráni, keďže sa takmer vždy prejaví vo forme hnedých voskových škvŕn na koži. Spinocelulárny karcinóm je tiež zriedkavo smrteľný a zvyčajne sa objaví ako červený hrbolček. Lekári ho zvyčajne dokážu jednoducho odstrániť.

Zatiaľ čo prevažná väčšina týchto prípadov sa objaví na častiach kože, ktoré sú často vystavené slnku, odborníci varujú, že nádorový výrastok môže vzniknúť v oblastiach, ktoré by nikto bežne nekontroloval.

V konečníku

Zadná časť tela býva obvykle zakrytá a málo vystavená slnku, ale práve tam sa môže vytvoriť rakovina bazálnych buniek aj melanóm. Anorektálny slizničný melanóm je zriedkavá, ale smrteľná forma rakoviny, ktorá sa objavuje v konečníku. Tvorí menej ako jedno percento prípadov melanómu v USA a je obzvlášť ťažké ju diagnostikovať kvôli jeho polohe. Americká spoločnosť klinickej onkológie uvádza, že iba 14 percent ľudí žije najmenej päť rokov po diagnóze.

Ďalšia rakovina v tejto oblasti, perianálny bazocelulárny karcinóm, sa vyvíja taktiež okolo konečníka. V tomto prípade za to môže fajčenie. Je bežnejšia u mužov a starších ľudí. Možno ju spoznať ako bledú alebo žltú jazvu v oblasti alebo ako otvorenú ranu, ktorá sa neustále hojí a potom vracia.

Rakovina KOŽE sa objaví
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prípady sú extrémne zriedkavé, pričom Kalifornská univerzita v San Diegu v roku 2018 uviedla, že v tom čase bolo zaznamenaných 28 prípadov.

V palci

Iná zriedkavá, ale smrteľná forma melanómu sa môže vytvoriť v oblasti palca. Subungválny melanóm predstavuje približne jedno percento melanómov v USA každý rok, no môže byť smrteľný, ak sa šíri. Vedci si nie sú istí, prečo sa vyvíja, ale takmer vždy sa vyskytuje v palci na ruke alebo palci na nohe. Vyzerá ako čierne alebo hnedé sfarbenie pod nechtom. Niekedy môže pacient zaznamenať opuch, keď imunitný systém jeho tela napadne rakovinu v tejto oblasti. Lekári často testujú rakovinu pomocou biopsie, ak dlhodobo vykazuje zmenu farby alebo opuch.

V uchu

Všetky tri typy rakoviny kože sa môžu objaviť v uchu, pričom každý sa prejavuje podobným spôsobom. Takmer všetky prípady rakoviny ucha začínajú najskôr ako rakovina kože. Rakovina sa často objaví ako šupinatá koža, drobné biele hrbolčeky, červené škvrny, vredy alebo lézie sfarbené buď do čiernej alebo hnedej farby. V niektorých prípadoch bude človek trpieť bolesťou ucha alebo stratou sluchu. Ďalším častým príznakom je výtok tekutiny z ucha. Zvyčajne sa vyskytuje v dôsledku vystavenia slnku, mnohí totiž zabúdajú, že opaľovací krém si treba naniesť aj na uši.  

V oku

Rakoviny oka sú v USA zriedkavé, ale môžu byť obzvlášť nebezpečné a ťažko rozpoznateľné. Každý rok sa v Amerike diagnostikuje okolo 3 500 prípadov rakoviny oka, pričom takmer všetky prípady sú uveálny melanóm. Tieto rakoviny často začínajú v iných častiach tela, ako napr. materské znamienka na koži tváre alebo uchu a následne postúpia do vnútra oka. 

Rakovina sa šíri, keď zhubné bunky vstupujú do krvného obehu a sú prenášané do novej časti tela, kde sa ukladajú. Prípady však zriedka vedú k smrti. 

Rakovina KOŽE sa objaví
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia s diagnostikovanou rakovinou oka budú v 95 percentách prípadov žiť najmenej päť rokov. Ale bez riadnej liečby by to mohlo nakoniec viesť k tomu, že človek oslepne. Dala by sa odstrániť chirurgicky alebo pomocou techník kryoterapie, ktoré zmrazia povrch rastu a odstránia ho.

Pod jazykom

Rakovina, ktorá sa tvorí pod jazykom je bežnejšia, ako by sa mohlo zdať. Približne u jedného zo 60 mužov a jednej zo 141 žien sa počas života vyvinie rakovina ústnej dutiny. Jedna tretina rakoviny ústnej dutiny sú rakoviny kože, ktoré sa tvoria na dne úst. Mnohé z týchto prípadov sa objavujú u tých, ktorí používajú žuvací tabak alebo konzumujú veľké množstvá alkoholu. Látky poškodzujú DNA ústneho tkaniva človeka a otvárajú dvere pre potenciálne rakovinové bujnenie.

Táto rakovina sa dá ľahko odhaliť a liečiť. Človek často zažije bolestivé vredy pod jazykom. Dá sa jednoducho odstrániť pomocou minimálne invazívnej chirurgie. Rakoviny ústnej dutiny nie sú príliš smrteľné, ak sa zachytia včas a zabráni sa ich šíreniu, pričom 73 percent pacientov žije po diagnostikovaní najmenej päť rokov.

Na pokožke hlavy

Rakovina kože na temene hlavy je bežnejšia, než by sa mohlo zdať, ale často zostáva nepovšimnutá, pretože je pokrytá vlasmi. Na pokožke hlavy sa môže objaviť ktorýkoľvek z troch typov rakoviny kože. Rovnako ako iné typy rakoviny kože sa môže vytvoriť po dlhšom pobyte na slnku. Objaví sa ako hrbolček, vred alebo iný typ neobvyklého rastu.

Je zaujímavé, že tieto prípady niekedy ako prvý odhalí kaderník, ktorý si pri práci na hlave človeka všimne nezvyčajný hrbolček alebo vred. Ak sa rakovina zachytí včas, môže sa rýchlo odstrániť a zabrániť jej ďalšiemu šíreniu. Mohla by sa však ukázať ako smrteľná, ak by sa dostala do iných častí tela. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaRakovina kože
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9