Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nenechajte sa OKLAMAŤ voňavými obliečkami: MIKROBIOLÓG odhaľuje, čo sa skrýva v hotelových IZBÁCH

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ani tá najluxusnejšia hotelová izba nemusí byť tak čistá, ako sa na prvý pohľad zdá. Často je miestom plným baktérií, plesní a vírusov, ktoré nie sú voľným okom viditeľné.

Aj keď za hotelovú izbu zaplatíte nemalé peniaze, neznamená to ešte, že je menej špinavá. Ktokoľvek, kto bol v izbe pred vami, tam mohol totiž zanechať choroboplodné zárodky a závisí len od efektivity hotelového personálu, či je schopný ju dôkladne vyčistiť. Hodnotenie čistoty je zvyčajne založené na tom, čo spozorujete na vlastné oči, príp. na základe čuchu a nie na neviditeľnej mikrobiológii priestoru, ako sa uvádza na iflscience.com.

Začína sa to vo výťahu

Ešte predtým, ako vstúpite do hotelovej izby, pozor na tlačidlá hotelového výťahu, kde sa môže nachádzať množstvo mikróbov. Neustále sa ich dotýka množstvo ľudí, ktorí prenesú mikroorganizmy na povrch gombíka, ako aj späť na prsty. Rovnako sú na tom aj kľučky dverí, pokiaľ nie sú pravidelne dezinfikované. Toalety a kúpeľne bývajú čistené dôkladnejšie ako zvyšok hotelovej izby a často ide o najmenej bakteriologicky kolonizované prostredie. Medzi najčastejšie infekcie, ktorými sa ľudia v hoteloch nakazia, sú hnačky, vracanie spolu s respiračnými vírusmi, ako je prechladnutie a zápal pľúc, a samozrejme aj COVID-19.

Pozor na diaľkové ovládanie

Posteľ, obliečky a vankúše sú často domovom mnohých nechcených návštevníkov. Nevymenená posteľná bielizeň sa tak stáva rezervoárom patogénov rovnako ako záchodová doska. Štúdia z roku 2020 odhalila, že po tom, čo pacient s predsymptomatickým ochorením COVID-19 obsadil hotelovú izbu, došlo k významnej vírusovej kontaminácii mnohých povrchov, pričom hladina bola obzvlášť vysoká na obliečkach vankúšov a prikrývke.

Nenechajte sa OKLAMAŤ voňavými
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vírusy ako je norovírus, však môžu žiť v infekčnej forme celé dni na tvrdých povrchoch a predmetoch ako je napríklad diaľkové ovládanie. Nábytok z mäkkých tkanín - vankúše, stoličky, závesy a žalúzie sa ťažšie čistia, takže po dotyku s nimi by ste si radšej mali umyť ruky.

Nepozvaní hostia

V hotelových izbách môžu prebývať aj nepríjemné ploštice. Tento krv sajúci hmyz vie prežiť v úzkych, malých priestorov a zost v nečinnom stave bez kŕmenia celé mesiace. Žijú v matracoch, posteľnej bielizni, ich obľúbené miesto je aj za čelom postele a vo vnútri zásuviek a šatníku, kde často zanechávajú hnedé škvrny, teda zvyšky výkalov. Ploštice sú dlhé jeden až sedem milimetrov. To, že miestnosť vyzerá a vonia čisto, neznamená, že tam nemusia číhať. Našťastie je nepravdepodobné, že by vám uhryznutie plošticou spôsobilo prenosnú chorobu, ale oblasti uhryznutia sa môžu zapáliť a infikovať. Aby ste si ich nezobrali so sebou domov, batožinu aj oblečenie si dôkladne vyčistite predtým, ako ho uložíte doma do skrine.

Radšej dezinfikujte

Nech ste ubytovaní kdekoľvek na svete, pribaľte si balíček antiseptických utierok a vyčistite všetky tvrdé povrchy vo svojej hotelovej izbe. Tiež si častejšie umývajte alebo dezinfikujte ruky, najmä predtým, ako niečo zjete alebo vypijete. Vezmite si so sebou papuče alebo hrubé ponožky, aby ste sa vyhli chôdzi naboso po hotelových kobercoch, ktoré patria medzi ďalšie špinavé miesta.

Viac o téme: IzbaBaktérieHotelZdravieChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9