Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V roku 2050 budú mať MILIÓNY ľudí 100 rokov: Ako je možné, že sa niektorí DOŽÍVAJÚ vysokého veku?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Za tajomstvom dlhovekosti stojí jedinečné zloženie a aktivita imunitných buniek. Vyplýva to zo štúdie vedcov, ktorí zisťovali, prečo sa niektorí ľudia dožijú viac ako 100 rokov.

S predlžujúcou sa dĺžkou ľudského života narastá počet ľudí, ktorí sa dožívajú storočnice. Od roku 1900 sa stredný vek viac ako zdvojnásobil! Rastie aj počet tých, ktorí sa dožijú viac rokov. Výskumníci odhadujú, že v roku 2015 bolo na celom svete asi 450 000 storočných ľudí a predpokladajú, že tento počet sa v roku 2050 zvýši na 3,7 milióna, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Podľa vedcov z Tufts Medical Center a Boston University School of Medicine za to môže silný imunitný systém, nakopnutý aktivitou a zložením imunitných buniek. Výskumnícii sa domnievajú, že tieto zistenia by mohli byť potenciálne použité na vývoj zdravých liekov na starnutie. Štúdia bola zverejnená v časopise Lancet eBioMedicine

Čo sa deje s imunitou, keď starneme?

Všetky časti tela počas starnutia zažívajú zmeny, vrátane imunitného systému. Podľa odborníka na geriatriu Scotta Kaisera existujú dva hlavné dôvody, prečo sa imunita mení.

„Jedným z nich je imunosenescencia, čo je proces imunitnej dysfunkcie súvisiaci s vekom," vysvetlil.

V praxi to znamená, že zmeny v zložení a funkcii imunitného systému v priebehu času môžu viesť k jeho zlej funkcii u starších ľudí. To podľa neho úzko súvisí so zraniteľnosťou ľudí voči infekciám, autoimunitným ochoreniam a dokonca aj rôznym typom rakoviny. 

V roku 2050 budú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„A potom je tu zápalový problém, čo je termín, ktorý sa používa na opis nárastu zápalu súvisiaceho s vekom kvôli vysokým hladinám prozápalových markerov v krvi a rôznych tkanivách v tele, poznamenal geriater.

Ako dodal, ide o silný rizikový faktor pre všetky druhy chorôb, vrátane neurodegeneratívnych procesov, ako je napríklad Alzheimerova choroba.

Jedinečné typy buniek u storočných ľudí

Vedci pod vedením hlavnej autorky štúdie Tanyi Karagiannisovej sa rozhodli študovať imunitný systém storočných ľudí.

„Mnohí z nich totiž pociťujú oneskorenie nástupu choroby súvisiacej so starnutím, čo naznačuje prítomnosť tzv. elitnej imunity, ktorá naďalej zostáva vysoko funkčná aj vo vysokom veku," uviedla.

Výskumníci preto vykonali jednobunkové sekvenovanie na imunitných bunkách nazývaných mononukleárne bunky periférnej krvi (PBMC) zo vzoriek krvi odobratých siedmim storočným ľuďom.

„Použili sme jednobunkové údaje a výpočtové metódy na analýzu imunitných buniek, ktoré cirkulujú imunitným systémom počas celého ľudského života,“ konštatovala.

V roku 2050 budú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Po analýze výskumníci potvrdili pozorovania uskutočnené v predchádzajúcich štúdiách starnutia. Identifikovali jedinečné kompozičné a transkripčné zmeny špecifické pre typ buniek, vyskytujúcich sa iba u storočných ľudí. Zistili tiež, že táto skupina má znaky bunkového typu, špecifické pre výnimočnú dlhovekosť.

„Naše zistenia môžu poskytnúť základ na preskúmanie potenciálnych hybných síl vysokého veku, ktoré by mohli viesť k objavu terapií zdravého starnutia,“ tvrdí Karagiannisová.

Vedci by podľa nej radi preskúmali zmeny v imunitných bunkách storočných a mladších jedincov, aby pomohli lepšie definovať ochranné faktory extrémnej dlhovekosti.

Nová liečba? 

Geriater Kaiser považuje túto štúdiu za zaujímavú, pretože sa v skutočnosti zamerala na ľudí, ktorí vzdorovali veku. Niektorí z pozorovaných sa dožili aj viac ako 100 rokov. Podľa riaditeľky Centra pre zdravé starnutie Kathleen Cameronovej, ak vedci dokážu určiť, čo vytvára túto imunitnú odolnosť, môže to viesť k liečbe, ktorá pomôže ľuďom žiť dlhšie. Je však potrebný ďalší výskum, pretože táto štúdia sa zamerala na malú vzorku obyvateľstva.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9