Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bežné VECI, ktoré dávajú zelenú MIGRÉNE: Nenápadné SPÚŠŤAČE vysvetľujú vaše boje so ZÁCHVATMI

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ani zďaleka nejde len o obyčajnú bolesť hlavy! Tí, ktorí migrénu zažili na vlastnej koži, by potvrdili, že ide o záchvatové ochorenie, ktoré ochromí celé telo. O to viac prekvapí, že tento stav môžu spustiť úplne bežné veci.

Pulzujúca bolesť začína hlboko v mozgu a zvyčajne zostáva dlho sústredená v jednej časti hlavy a zvyčajne sa časom zhoršuje. Odhaduje sa, že 40 miliónov ľudí v USA a približne šesť miliónov v Spojenom kráľovstve trpí migrénou, pričom väčšina z nich bojuje s týmto stavom jeden až dvakrát za mesiac, uvádza dailymail.co.uk.

Neurológovia sa stále pokúšajú určiť príčiny migrény, ktorá je spojená so zúžením a rozšírením krvných ciev, ako aj s dysfunkciou v nervovom systéme. Odborníci prezradili každodenné spúšťače ochorenia: 

Parfém

Mnoho ľudí spája ovocné alebo kvetinové vône parfému so zábavnými večerami s priateľmi alebo romantickým rande, no pre niektorých, trpiacich migrénou, je to hlavný spúšťač. Podľa výskumu American Headache Society z roku 2016 je parfém hlavným spúšťačom zápachu u ľudí trpiacich migrénou.

Chemikálie v parfémoch, čistiacich prostriedkoch a cigaretovom dyme, ktoré aktivujú pachové signály v mozgu známe ako odoranty, môžu niekedy dráždiť dutiny, čo vedie k silným bolestiam hlavy. Táto neznášanlivosť pachu sa nazýva osmofóbia, ktorá nielenže zhoršuje existujúce záchvaty migrény, ale môže tiež podnietiť nové. Zvýšená citlivosť sa uvádza ako spúšťač pre veľkú časť pacientov trpiacich ochorením, hoci štúdie priniesli rôzne výsledky.

Bežné VECI, ktoré dávajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Neurológ Doktor Niushen Zhang povedal: „Myslím si, že väčšina ľudí má určitý stupeň citlivosti na pachy. U niektorých dokonca závan dezinfekčného prostriedku na ruky spustí nepríjemnosti. Je to porucha zmyslovej integrácie. Všetko je to o precitlivenosti na vôňu, svetlo, zvuk.“

Americká spoločnosť pre bolesti hlavy odhadla, že 95 percent ľudí trpiacich migrénou hlásilo neznášanlivosť na silné pachy. Štúdia z roku 2014 na 200 pacientoch s migrénou a 200 pacientoch s tenznou bolesťou hlavy zase zistila, že 70 percent tých s migrénou malo tiež príznaky osmofóbie, v porovnaní so skupinou s tenznou bolesťou hlavy, ktorá ju nemala. Zo 70 percent, ktorým robili problém pachy, viac ako tri štvrtina vinila parfémy.

Nie je úplne jasné, prečo sú niektorí ľudia citlivejší na škodlivé pachy, ale výskum naznačuje, že by to mohlo súvisieť s veľkosťou receptora v mozgu, ktorý spracováva vstupné pachy nazývané čuchové cibuľky. Zdá sa, že ľudia, ktorí majú časté migrény, majú menší čuchový bulbus ako ľudia bez ochorenia. A čo viac, ľudia, ktorí majú migrény aj osmofóbiu, majú ešte menší objem čuchových bulbov.

Domáce čistiace prostriedky a adstringenty, farby a benzín sú tiež bežnými pachovými delikventmi. 

Príliš veľa oddychu

Akokoľvek nepravdepodobné sa to môže zdať, záchvaty migrény na konci dlhého dňa alebo týždňa, keď stres opadne a vy sa uvoľníte, nie sú nezvyčajné. Neurológovia predpokladajú, že tieto „uvoľňujúce“ migrény sú výsledkom kolísania hladín hormónu kortizolu, ktorý stúpa v čase stresu a klesá počas obdobia relaxácie, čo prispieva k nástupu migrény.

Výskumníci z Montefiore Headache Center a Albert Einstein College of Medicine na Yeshiva University skúmali súvislosť medzi relaxáciou po strese a nástupom migrény v štúdii z roku 2014. Zistili, že ľudia náchylní na migrény, ktorí majú drastický pokles hladiny stresu, sú vystavení vyššiemu riziku, že migrénu dostanú nasledujúci deň.

Bežné VECI, ktoré dávajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedúci autor doktor Richard Lipton povedal, že riziko migrény bolo počas prvých šiestich hodín poklesu stresu takmer päťkrát vyššie ako inokedy. A v priebehu 12 až 24 hodín po zmene nálady zo „smutnej“ alebo „nervóznej“ na „šťastnú“ alebo „uvoľnenú“ sa jej pravdepodobnosť zvyšuje o 20 percent. Existujú aj ďalšie znaky post-stresového poklesu, ktoré by mohli spustiť migrénu, oddelene od kolísavých hladín kortizolu, ako je hygiena spánku.

Doktorka Anne Yacoubová, neurologička, ktorá sa špecializuje na bolesti hlavy z Johns Hopkins Medicine, povedala: „Stáva sa, že ľudia v sobotu zaspia a potom sa zobudia s migrénou, takže vieme, že pravidelný spánok a čas bdenia sú naozaj dôležité pre mozog pri migréne.“

Doktor Zhang dodal, že telo môže nepriaznivo reagovať na akúkoľvek zmenu, nielen na spánkový režim, čo má za následok migrénu.

„Migrénový mozog nemá rád zmeny. Takže istým spôsobom sa nám snaží povedať, že sa deje niečo, čo nie je v poriadku'. Niekedy však tieto zmeny nesprávne interpretuje ako nebezpečné alebo neužitočné. Preto môže dôjsť k príznakom, ktoré môžu byť veľmi nepríjemné,“ dodal odborník. 

Sex

Je známe, že migréne predchádza namáhavá fyzická aktivita s vysokou intenzitou - beh, vzpieranie, veslovanie a tiež sex.

Doktor Ali Zandieh, neurológ s odbornými znalosťami v oblasti bolesti hlavy na University of Wisconsin povedal: „Aeróbne cvičenie, ktoré zvyčajne odporúčame každému, je dobré pre zdravie, no tiež na bolesti hlavy. Určité typy cvičení ich môžu naozaj vyvolať.“

Bežné VECI, ktoré dávajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mnoho ľudí zároveň verí, že sex môže zmierniť príznaky migrény. Uvoľňovanie endorfínov alebo hormónov zvyšujúcich náladu produkovaných počas orgazmu môže pomôcť blokovať vnímanie bolesti v tele.

Zmena počasia

Asi tretina migrenikov tvrdí, že keď prídu búrkové mraky, obloha stmavne a zosilnie vietor, ich príznaky sa zhoršia. Predpokladá sa, že je to spôsobené zmenami barometrického tlaku, ktorý sa vzťahuje na tlak vo vzduchu alebo množstvo sily, ktorá pôsobí na vaše telo zo vzduchu. Ľudské dutiny sú naplnené vzduchom a keď barometrický tlak klesá, keď sa valí búrka, vytvára sa rozdiel medzi tlakom vo vonkajšom vzduchu a vzduchom vo vašich dutinách, čo vedie k bolesti.

Medzinárodný tím vedcov z Kanady, Nového Zélandu a Talianska dospel k záveru v štúdii z roku 2017 uverejnenej v Journal of Oral Rehabilitation: „Pacienti s bolesťou žuvacích svalov a pacienti s migrénou majú typické dočasné vzorce bolesti, ktoré sú ovplyvnené zmenami počasia.“

Dokonca aj malé poklesy atmosférického tlaku, ktoré prichádzajú s počasím, môžu viesť k vysiľujúcej bolesti hlavy.

Skupina 34 pacientov s migrénou v Japonsku bola požiadaná, aby si viedla denník, do ktorého si účastníci zapisovali atmosférický tlak, keď pocítili prichádzajúcu migrénu. Štandardný barometrický tlak na úrovni mora je asi 1 013 hektopascalov (hPa). V denníkoch pacientov trpiacich migrénou sa zistilo, že atmosférický tlak, keď sa u pacientov vyvinula migréna, bol v rozmedzí 1003 až 1007 hPa a u pacientov sa vyvinula migréna, keď sa atmosférický tlak znížil o 6 až 10 hPa.

Hnev 

Pri hneve sa vaše ramenné svaly sťahujú a krk sa napína. Vysoká úroveň hnevu súvisí so zvýšeným svalovým napätím a náchylnosťou k intenzívnejšej fyzickej bolesti.

Svalové napätie je reflex na vonkajšie faktory, teda situácie, ktoré človeka rozčuľujú. Je to spôsob ochrany tela pred bolesťou. Táto viscerálna reakcia na hnev a frustráciu môže viesť k záchvatu migrény.

Bežné VECI, ktoré dávajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Napätie v krku a ramenách môže byť spúšťačom migrény. Existujú stavy ako cervikogénna migréna, pri ktorých sa patológia v krku javí ako skutočne dôležitá pri spúšťaní tohto stavu. Takže medzi migrénou a krkom je skutočne blízky vzťah.“

Súvislosť medzi hnevom a fyzickým svalovým napätím sa stále skúma, ale niektoré štúdie ukázali, že väčšina ľudí, ktorí sa zaoberajú chronickou bolesťou, má tiež problémy so spracovaním a ovládaním svojho hnevu. Fyzické symptómy hnevu sú široké, od svalového napätia a nespavosti až po zvýšený krvný tlak, z ktorých všetky preukázali spojitosť s záchvatmi migrény.

Niekedy je ťažké povedať, či napätie vo vašich svaloch je spúšťačom migrény alebo jej prejavom. Môže ísť o príčinu, ale môže to byť aj symptóm. Ako dodali neurológovia, u každého je to individuálne. Spúšťače migrény sú subjektívne a podľa doktora Yacouba „môžu byť pre rôznych jednotlivcov veľmi odlišným zážitkom“.

Škrípanie zubami

Takmer 10 percent ľudí škrípe zubami počas spánku alebo pri práci, čo je stav nazývaný bruxizmus. Mnohí si to však neuvedomujú, pretože sa to častokrát vyskytuje počas spánku, hoci sa prebúdzajú s intenzívnou bolesťou, ktorá sa odráža od ich čeľuste do iných oblastí lebky.

Nepretržité škrípanie zubov opotrebováva temporomandibulárny kĺb (TMK), akýsi posuvný záves, ktorý spája lebku s čeľusťou. Je obklopený mnohými svalmi, ktoré sa uvoľňujú a sťahujú, aby ovládali čeľusť. Svaly, ktoré obklopujú TMK, sú tiež spojené s lícami a pod bradou, takže keď niekto zatína zuby, bolestivé účinky sa ozývajú okolo úst a po celej hlave.

Bežné VECI, ktoré dávajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Doktor Yacoub povedal: "Táto bolesť čeľuste môže byť spúšťačom migrény alebo nezávislým zdrojom bolesti hlavy. Vnímavý jedinec, teda niekto, kto je geneticky náchylný na migrény, môže byť citlivejší na ďalšie spúšťače vyvolávajúce stav, ako je bolesť čeľuste alebo TMK. Nezávislé škrípanie zubov spôsobuje všetky druhy bolesti hlavy súvisiace s temporomandibulárnymi kĺbmi."

Odležané syry

Mnohé druhy syrov obsahujú zlúčeninu nazývanú tyramín. Tyramín je látka, ktorá vzniká pri postupnom rozklade rôznych bielkovín vo vnútri syra, takže čím dlhšie syr zreje, tým viac tyramínu bude obsahovať. Je to tiež aminokyselina, ktorá sa prirodzene nachádza v tele a pomáha regulovať krvný tlak.

Presný mechanizmus, ktorý spája tyramín a migrénu, je stále predmetom skúmania. Vedci však sledujú enzým v tele, ktorý rozkladá monoamíny, ako je tyramín, nazývaný monoaminooxidáza (MAO). Ľudia s nedostatkom MAO sú náchylnejší na bolesti hlavy po konzumácii potravín bohatých na túto látku. Tyramín tiež spôsobuje zúženie a následné rozšírenie krvných ciev v mozgu, procesy známe ako vazokonstrikcia a vazodilatácia. Vedci zvykli spájať teóriu, že migréna je vaskulárna porucha, čo znamená, že mechanické zmeny v krvných cievach boli hnacou silou pulzujúcej, pulzujúcej bolesti hlavy.

Viac o téme: ZdravieMigrénaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9