Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dajte si RUKAVICE a dožijete sa 100 ROKOV: Toto ROBIA najdlhšie žijúci ľudia na svete!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Existuje jedna činnosť, ktorá sa podieľa na tom, že sa dožijete vysokého veku. Zhodujú sa na tom ľudia, ktorí sfúkli na torte 100 sviečok. O čo konkrétne ide?

Samozrejme, existujú určité okolnosti, ktoré neovplyvníte. Avšak životný štýl vrátane stravy a pohybu a čo najmenšieho vplyvu stresu - to všetko je len vo vašich rukách. Aj to môže prispieť k dlhému a zdravému životu, ako informuje thehealthy.com. Pomôže tiež inšpirácia, ktorú získate priamo od tých, ktorí sa dožili úctyhodného veku. Potvrdzujú, že okrem zdravej stravy a pravidelného pohybu je kľúčom k udržaniu zdravia ešte jedna vec. 

Nedávna recenzia vedená austrálskymi výskumníkmi v časopise Journal of Population Aging sa na to pozrela do hĺbky. Tím vedcov sa sústredil na tzv. modré zóny, teda geografické oblasti sveta, kde ľudia zvyčajne žijú oveľa dlhšie ako v iných častiach sveta.

Ktoré aktivity to majú na svedomí? 

Na svete je päť identifikovaných modrých zón: Okinawa v Japonsku, Sardínia vTaliansku, Nicoya na Kostarike, Ikaria v Grécku a Loma Linda v Kalifornii. Výskumníci preskúmali 18 článkov o storočných starcoch, ktorí žijú v týchto oblastiach, a zistili niečo spoločné.

Prišli na to, že ľudia starší ako 100 rokov, ktorí žijú v modrých zónach, sú „vysoko aktívni, denne sa hýbu, majú každodenné záľuby a pracujú aj po očakávanom veku odchodu do dôchodku“. Zistilo sa tiež, že väčšina aktivít, na ktorých sa starší ľudia podieľali, boli „strednej intenzity“, ako plávanie, tanec, prechádzky, záhradkárčenie, pastierstvo a niektoré domáce práce, ako je vysávanie, utieranie a umývanie okien.

Dajte si RUKAVICE a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najzdravšia záľuba

Činnosť, ktorú majú storoční ľudia z modrej zóny najviac spoločnú, boli vonkajšie poľnohospodárske práce, vrátane záhradníctva, farmárčenia alebo práce pastiera. Pri skúmaní štúdií na Sardínii v Taliansku vedci zistili, že väčšina najstarších Sardínčanov vykonáva záhradkárčenie jeden až štyri dni v týždni a asi dve hodiny týždenne sa venujú vonkajším aktivitám.

Podľa článku klinickej medicíny z roku 2018 sú výhody poľnohospodárskej činnosti, vrátane záhradníctva, bohaté! Nielenže sa považujú za miernu fyzickú aktivitu, ale vďaka nim je človek vystavený slnečnému žiareniu a obkolesení prírodou. Táto kombinácia oddiali príznaky demencie, znižuje riziko rakoviny a príjemným plusom je fakt, že zo záhrady získať čerstvé ovocie a zeleninu.

Dá sa to aj v byte

Nie však každý žije v rodinnom dome a má vlastnú záhradu. Inou možnosťou je pestovanie izbových rastlín, ktoré sú podľa výskumov prospešné pre duševné zdravie. Alebo si spraviť vlastnú záhradu doma, kde budete mať čerstvé bylinky. Na balkóne môžete pestovať paradajky a inú zeleninu a ovocie. Nezľaknite sa špinavých rúk od zelene. Môže vám to predĺžiť život!

Viac o téme: ZdraviePrevencia100 rokovDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9