Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žena jedla ČOKOLÁDU každý deň: Takéto STOPY zaznamenala na svojom TELE, priberanie to nebolo!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čokoláda každý deň? Je jasné, čo bude nasledovať. Ručička na váhe sa pohne smerom nahor a nohavice pôjdu ťažšie zapnúť. Redaktorka zdravia to však odmieta a tvrdí na základe vlastného pokusu, že to má opačný efekt.

Čím viac tejto sladkej pochúťky, tým horšie? Nemusí to byť pravda! Záleží v prvom rade od množstva, ktoré vložíte do úst a taktiež od kvality. Prisahá na to mladá reportérka, ktorej stará mama bola veľkou milovníčkou čokolády. Každý jeden deň si vychutnávala nejakú sladkosť s obsahom čokolády. Keď sa dožila 95 rokov, tento svoj denný pôžitok pripísala za svoju dlhovekosť a šťastie.  Aj to redaktorku inšpirovalo k realizovaniu experimentu, počas ktorého si každý deň pochutnala na čokoláde, ako sa uvádza na thehealthy.com.

Prvé zmienky o čokoláde sa datujú spred 3 000 rokov, kedy Mayovia, Toltékovia a Aztékovia považovali túto dobrotu za jedlo Bohov. Nemali zásoby čokoládových cukroviniek. Namiesto toho príležitostne pripravovali kakaovú, nespracovanú verziu ako obradný nápoj, pričom kakaové bôby sa zase používali ako platidlo. 

Vychutnajte si kvalitu

Certifikovaná online koučka na chudnutie Joanna Wenová radí, že ak kupujete čokoládu, treba sa pozrieť na obsah kakaa. 

"Je dobré hľadať vyšší obsah kakaa - zvyčajne nad 70% - pretože to naznačuje vyššiu kvalitu a poskytuje väčšie zdravotné výhody ako nižšie percentá," hovorí Wenová. "Skontrolujte aj štítok s obsahom cukru. Pozor na to, veľa bežných značiek pridáva do svojich čokolád príliš veľa tejto prísady."

Redaktorka si tak pochutnávala na vysokokvalitných čokoládach z dvoch rodinných malých podnikov. Okrem iného chcela zistiť, či by sa denná porcia čokolády mohla stať zdravou praxou. 

Žena jedla ČOKOLÁDU každý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako hovorí psychologička Jenny Taitzová: „Môžete zjesť menšie množstvo a venovať jedlu pozornosť, alebo opačne, zjete príliš veľa a veľmi rýchlo."

Taitzová, ktorá je klinickou psychologičkou a asistentkou klinického profesora psychiatrie na Kalifornskej univerzite v Los Angeles a autorkou niekoľkých kníh, vrátane End Emotional Eating, dodáva, ako si viac vychutnať jedlo.

„Jedlá si môžeme skutočne vychutnať tak, že pri jedení spomalíme a nebudeme robiť viac vecí naraz,“ radí odborníčka. 

Čo redaktorka spozorovala po týždni jedenia sladkej dobroty každý deň:

Väčšia disciplína

Zaujímavo to zafungovalo! Keďže vedela, že ju každý deň čaká trochu čokolády, oslobodilo ju to od neustáleho premýšľania, akú sladkosť si dať počas dňa. 

„Povzbudzujem svojich klientov, aby boli pri jedle flexibilní a dbali na svoje chute. Čokoláda je jedným z tých pôžitkov, ktoré si mnohí moji klienti dovolia mať každý večer, aby obmedzili chuť na sladké,“ hovorí Ashley Poladianová, PT, FRCms, fitness a výživová trénerka. 

Dajte si raz za čas menšie množstvo sladkosti. Doslova si to naplánujte. Tak sa na to budete tešiť a nebudú vás lákať iné, kalorickejšie dobroty. 

Výživné látky pre telo

Keďže sa mladá žena sústredila na kvalitu čokolády, zabezpečila svojmu telu množstvo minerálnych látok, ktoré skutočne potrebuje. 

"Existuje dôvod, prečo túžime po čokoláde pred menštruačnými cyklami: horčík," hovorí Jen Dreischová, certifikovaná holistická výživová poradkyňa. "Horká čokoláda obsahuje aj železo, zinok, meď a fosfor, ktoré pomáhajú pri PMS."

Odborníčka však varuje pred cukrom – najmä v mliečnej čokoláde, ktorá neobsahuje toľko antioxidantov ako horká. Navyše pred cyklom zvyčajne ženy zatúžia po cukre. Ak ho dostanú, budú chcieť ešte viac. 

Redaktorka mala tendenciu bezmyšlienkovite zejsť čokoládové sušienky a tyčinky, ak ich mala po ruke. Našťastie, počas týždňa experimentu to bolo inak. Namiesto toho si v pokoji sadla so šálkou čaju a niekoľkými mandľami obalenými tmavou čokoládou alebo s pomarančovými šupkami namočenými vo švajčiarskej tmavej čokoláde. 

Lepší spánok

Niektorí tvrdia, že čokoláda bráni ich dobrému spánku kvôli obsahu kofeínu. Avšak celá tyčinka mliečnej čokolády obsahuje okolo deväť miligramov kofeínu a tá v tmavej okolo 40 miligramov. Vzhľadom na to, že väčšina zje niekoľko tabuliek, nie je to veľa kofeínu v porovnaní s 95 miligramami látky v jednej šálke čiernej kávy.

Žena jedla ČOKOLÁDU každý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čokoláda je dobrým zdrojom horčíka, ktorý pomáha pri spánku. Tyčinka horkej čokolády so 70 % až 85 % kakaa obsahuje 230 miligramov minerálu, čo sú asi dve tretiny odporúčanej dennej dávky. Áno, existujú efektívnejšie, účinnejšie a menej kalorické spôsoby, ako získať horčík, ale čokoláda vám môže skutočne pomôcť k väčšiemu oddychu. 

Niekoľko nocí po sebe si žena vzala do vane pár tabuliek čokolády. Aj keď svoje spravila kombinácia epsomských solí, levandule a čokolády, zakaždým spala veľmi tvrdo.

Zvládnuté chute

Niektoré čokolády môžu mať vysoký obsah kalórií, tuku a cukru. Je dôležité si uvedomiť, že nadmerná konzumácia môže viesť k zdravotným problémom, ako je cukrovka 2. typu, obezita a ďalšie.

Ale, ako hovorí Jamie Nadeau, RD, LDN, registrovaný dietológ v The Balanced Nutritionist, pre niektorých ľudí môže byť jedenie menšieho množstva sladkosti každý deň jedným zo spôsobov, ako zvládnuť chute a príjem cukru.

„Mnohým ľuďom to, že si každý deň dajú trochu niečoho sladkého (napríklad čokolády), pomáha cítiť sa lepšie, mať pod kontrolou jedlo a predchádzať prejedaniu sa. Najdôležitejšie však je, ako vyzerá celá vaša strava. Je teda nepravdepodobné, že by malé množstvo čokolády každý deň malo veľký vplyv, najmä ak ide o čokoládu s nižším obsahom cukru, ako je tmavá,“ hovorí Nadeau.

Vyskúšala najčistejšiu formu sladkosti

Než sa skončil týždňový čokoládový test, redaktorka chcela zažiť, čo robili ľudia pred všetkými tými tisíckami rokov. Rozhodla sa teda experimentovať s kakaom.

Kakaový prášok od niektorých značiek obsahuje vyšší obsah antioxidantov ako samotné kakao, pričom kakao je najčistejšia forma čokolády, ktorú môžete konzumovať – čo znamená, že je podstatne menej spracované ako povedzme prášková zmes horkej čokolády alebo čokoládová tyčinka. Zábavným faktom o kakau je, že ide o jednu z dvoch potravín (druhá je spirulina), ktorá obsahuje fenetylamín, ktorý povzbudzuje telo, aby uvoľňovalo rovnaké endorfíny, aké zažívame, keď sa zamilujeme.

Neodolala a vyskúšala kakaové bôby. Výsledok? Tak pribudlo o jednu superpotravinu naviac v jej jedálničku, vďaka ktorej sa cítila dobre. 

Viac o téme: ZdravieČokoládaExperiment
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9