Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Plastová FĽAŠA ako SPÚŠŤAČ kŕčov a vracania: TRIKY, ako tomu zabrániť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí zvyknú fľašu len vypláchnuť a opätovne použiť, no tak sa nezbavia čiernych plesní číhajúcich vo vnútri! Nepodceňujte ich, môžu napáchať riadnu šarapatu v ľudskom organizme.

Pleseň je forma huby, ktorej sa najviac darí vo vlhkých podmienkach. Preto je mokrá fľaša, ktorá sa používa na vodu, s malým alebo nulovým prúdením vzduchu, dokonalým prostredím na rast plesní. Existuje až 100 000 jedinečných druhov, ktoré neustále rastú a rozmnožujú sa až dovtedy, kým sa fľaša neumyje, uvádza sa na dailymail.co.uk. Preto je veľmi dôležité ju udržiavať čistú.

Aj tá najsilnejšia imunita oslabne

Hoci niektoré druhy plesní sú úplne neškodné, iné môžu byť toxické. Čierna pleseň, ktorá sa bežne vyskytuje vo fľašiach s vodou, je jednou z najsilnejších druhov! Ako upozorňuje Dr. Ross Perry, lekár v Chartfield Surgery v Putney, po pár dúškoch z plesnivej fľaše s vodou sa pravdepodobne nič nestane, no varuje pred nebezpečenstvom pravidelného pitia.

„Po vypití a prehltnutí vody s čiernou plesňou vám bude zle. Môže spôsobiť žalúdočné kŕče, hnačku, vracanie a celkovo sa nebudete cítiť dobre. Iné zdravotné problémy môžu zahŕňať kýchanie, upchatý nos, suchú, šupinatú pokožku, kašeľ, svrbenie nosa, očí a/alebo hrdla. Ak sa to stane na pravidelnej báze, hrozí oslabenie aj toho najsilnejšieho imunitného systému," vystríha doktor. 

Plastová FĽAŠA ako SPÚŠŤAČ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Navyše, pre tých, ktorí trpia astmou, alergiami alebo oslabeným imunitným systémom, môže byť pitie z fľaše posiatej plesňou ešte nebezpečnejšie.

"U jednotlivcov s respiračnými problémami, ako je astma, to zhorší príznaky spolu s inými potenciálne nepríjemnými infekciami," dodal Dr Perry, ktorý je tiež zakladateľom kožnej kliniky.

Priaznivé obdobie na ich rast

Blíži sa obdobie, kedy bude pravdepodobnejší výskyt plesní vo fľašiach a iných nádobách. Čím je teplejšie, tým je vyššia šanca. Títo neželaní spoločníci totiž milujú teplo a vlhko. Potvrdzuje to mikrobiológ Jason Tetro, podľa ktorého pleseň potrebuje „teplé prostredie na rast, ktoré má viac ako 15 °C“.

Preč s hubami

Aj keď existuje niekoľko spôsobov, ako fľašu zbaviť plesní, doktor Perry ju odporúča radšej vyhodiť. Obzvlášť vtedy, ak je pleseň veľmi viditeľná. Taktiež navrhuje používať nádoby vo svetlých farbách, keďže v nich ľahko rozoznáte nepriateľa, čo sa nedá povedať o fľašiach, ktoré sú vzorované alebo v tmavej farbe. 

Plastová FĽAŠA ako SPÚŠŤAČ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak si chcete byť istí, že pijete z čistej fľaše, na výber máte množstvo rôznych čiastiacich tabliet alebo domácich prostriedkov. Väčšina ľudí odporúča namočiť fľašu cez noc do bieleho vínneho octu a vody, zatiaľ čo iní dávajú prednosť chémii.

Táto téma sa dostala do pozornosti hlavne po tom, ako sa v jednej skupine na sociálnej sieti sťažovala matka. V štrbinách viečka od fľaše svojej dcéry totiž našla čiernu pleseň. Upozornila, že je potrebné skontrolovať celú fľašu a dôkladne ju poumývať mydlom a vodou každý jeden deň. Odhaduje sa, že približne jedna z piatich fliaš, ktoré použijete, má v štrbinách vo vrchnákoch známky zvyškov čiernej plesne. Nejde o žiadnu srandu, keďže sa jej dcéra po pár dúškoch vody cítila veľmi zle. Použite malú kefku s vodou a jemným čistiacim prostriedkom, vďaka čomu sa dostanete aj do ťažko dostupných miest. 

Iným spôsobom je rozmiešať vo fľaši lyžičku bielidla s lyžičkou sódy bikarbóny. Ostatné časti stačí vydrhnúť kefou. Zatvorte fľašu, následne po celej noci ju opláchnite teplou vodou a nechajte dôkladne vyschnúť. 

Viac o téme: PleseňČistenieZdravieFľaša
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9