Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krutá CENA za krásu? BOTOX do čela má VEDĽAJŠÍ účinok, s ktorým nikto nerátal

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nielenže okrášľuje tvár a vyhladzuje vrásky. Botoxové injekcie majú ďalekosiahle účinky na telo, ako len tie estetické. Ukazuje sa, že vplývajú na to, ako mozog spracováva emócie.

Nedávny výskum takzvanej „hypotézy spätnej väzby tváre“ pomocou botoxových injekcií do čela zistil, že môžu zmeniť spôsob, akým mozog interpretuje a spracováva emócie iných ľudí. Ich schopnosť porozumieť prejavom emócií je totiž dočasne narušená v dôsledku narušenia neuromuskulárnej spätnej väzby, ako sa píše na iflscience.com.

Emócie vplývajú na mozog

Z hypotézy vyplýva, že keď vidíme nahnevaný alebo šťastný výraz na tvári inej osoby, sťahujeme svaly na tej našej, aby sme simulovali istý výraz. Ide o nevedomý proces, keď naše tvárové svaly napodobňujú úsmev alebo zamračenie inej osoby, pričom do nášho mozgu sa posielajú signály, ktoré nám pomáhajú interpretovať ich. Odborníci predpokladajú, že nám to pomáha nielen identifikovať emocionálne stavy iných ľudí, ale aj sami ich prežívať.

S touto hypotézou prišiel už Charles Darwin, keď uvažoval o pôvode emócií. Predpokladal, že vyjadrenie alebo potlačenie emócií na tvári človeka priamo ovplyvní prežívanie daného vzruchu. Jeho nasledovníci boli presvedčení, že emócie sú vyjadrené univerzálnymi spôsobmi v celej ľudskej rase. Napriek tomu hypotéza spätnej väzby tváre naznačuje, že existuje spojenie medzi svalovou pamäťou v tvári a spracovaním emócií v našom mozgu.

Zmeny v amygdale

Tím vedcov z Kalifornskej univerzity v Irvine publikoval štúdiu, ktorá skúmala hypotézu spätnej väzby pomocou injekcií botoxu na skupine 10 účastníčok, z ktorých každá bola vo veku 33 až 40 rokov. Ženám podali injekciu, aby vyvolali dočasnú paralýzu glabelárneho aparátu, teda svalu, ktorý je zodpovedný za mračenie. Potom merali ich mozgovú aktivitu, zatiaľ čo pozorovali emócie odohrávajúce sa v tvári.

Krutá CENA za krásu?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Počas skenovania pomocou funkčnej magnetickej rezonancie (fMRI), pričom jedno prebehlo pred podaním injekcie a druhé dva týždne po zákroku, účastníčkam ukázali fotografie šťastných a smutných tvárí spolu s neutrálnymi výrazmi. Vedci zistili, že aktivita v amygdale, centre nášho mozgu zodpovedného za emocionálne spracovanie, vykazovala známky zmeny, keď videli šťastné a nahnevané tváre po injekciách botoxu. Videli tiež zmeny v fuziformnom gyre, časti nižšej temporálnej kôry, ktorá pomáha pri rozpoznávaní objektov a tváre, keď účastníci videli šťastné výrazy.

Výsledky ukazujú, že predchádzanie mračeniu pomocou botoxových injekcií ovplyvňuje to, ako mozog spracováva emócie v tvárach. Botox paralyzuje pohyb svalov, čo zrejme narúša moduláciu aktivity medzi tvárou, amygdalou a vretenovým gyrusom.

Potvrdené inými štúdiami

Existujú aj ďalšie štúdie o vplyve botoxu na emocionálne spracovanie. Štúdia z roku 2011 zistila, že ľudia, ktorí dostali botoxové injekcie do čela a oblasti okolo očí, kde sa tvoria vrásky, zaznamenali výrazné zhoršenie vnímania emócií v porovnaní s ostatnými, ktorí podstúpili iba procedúry, ktoré neovplyvňujú spätnú väzbu, ako je dermálna výplň.

Ďalší výskum zistil, že ľuďom trvalo dlhšie čítať vety obsahujúce emocionálny jazyk. Iná štúdia odhalila, že neschopnosť mračiť sa môže pomôcť pacientom trpiacim depresiou. Hoci základný terapeutický mechanizmus, prečo táto liečba pomáha zmierniť symptómy ochorenia, stále nie je jasný, zdá sa, že ide o potenciálne bezpečný a účinný prostriedok na jej zvládanie. Pred vyvodením akýchkoľvek záverov je potrebný ďalší výskum.

Viac o téme: ZdravieMozogEmócieBotox
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9