Častý OMYL, ktorý mnohí robia s ČOKOLÁDOU: Výsledkom je nižšia KVALITA a zmenená CHUŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-30 12:00:00

Ťažko nájsť niekoho, kto by ju nemiloval. Poteší chuťové pohárik, no málokto vie, že jej skladovanie má svoje pravidlá. V opačnom prípade sa čokoláda zmení na hmotu so zrnitou textúrou a inou chuťou.

Niektorí tvrdia, že čokoláda je príjemnešia vtedy, ak je vychladená, iní trvajú na tom, že pri izbovej teplote zo sladkosti získate lepšiu chuť. Jedna z najväčších spoločností na výrobu cukroviniek na svete zakročila, aby túto záležitosť raz a navždy objasnila. Prišla s jasným stanoviskom - podľa nej by sa nemala uchovávať v chladničke, ako sa píše na insider.com.

Aká teplota je ideálna?

Debata sa začala na sociálnej sieti po tom, čo jeden muž uviedol, že spolu so šampanským, vajíčkami a avokádom by sa čokoláda mala uchovávať v špajzi, nie v chladničke. Prirodzene, stretlo sa to s určitým odporom. Preto sa muž rozhodol na to spýtať spoločnosti, ktorá vyrába rôzne sladkosti od výmyslu sveta.

"Čokoláda by sa mala vždy skladovať na mierne chladnom, suchom a tmavom mieste, ako je skriňa alebo špajza, pri teplotách nižších ako 21°C, aby nedošlo k zníženiu kvality," uviedla definitívne spoločnosť. 

Ani podľa odborníka na čokoládu Luka Owena Smitha by sa vaše sladké dobroty nikdy nemali uchovávať v chladničke, a to dokonca ani vtedy, keď je teplé počasie. Ako upozornil na thesun.co.uk, nižšia teplota narúša chuť. Presnejšie povedané, vychladená čokoláda tak príde o svoju typickú chuť, je neutrálna a ako sa hovorí, "nemastná neslaná". 

„Extrémne nízke teploty môžu s čokoládou riadne zamávať rovnako ako vysoké teploty," varuje odborník. 

Čokoláda by sa mala skladovať v chladnej, tmavej skrini, najlepšie pri teplote medzi 10 a 20 °C, pričom 15 °C je ideálna teplota.

Pred chladením do nádoby

Ak si inak neveiete pomôcť a chcete sladkosť vychladiť, dajte ju do chladničky no v tom pripade, ak teplota v domácnosti dosiahne 28 °C. Keďže kakaové maslo absorbuje chute a pachy, odporúča sa pred chladením skladovať vo vzduchotesnej nádobe.

Dobre si to však premyslite s chladničkou ako miestom pre čokoládu. Ak ju totiž potom vytiahnete z chladu a je vystavená teplejšiemu vzduchu, spôsobí to kondenzáciu na povrchu, ktorá rozpúšťa časť cukru. Ten potom rekryštalizuje a zanechá zrnitý, biely povrch.

Fotogaléria


Tagy:
chladnička skladovanie čokoláda

2023-03-30 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia