Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Za pivným BRUCHOM je ZVYK, ktorý majú milióny ľudí: ZABÍJA vnútorné orgány v tele!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak každú noc bojujete so spánkom, ktorý nie a nie prísť a zakaždým ste ráno vyčerpaní a unavení, nečudujte sa, že nezapnete nohavice. Spánok je totiž veľmi dôležitý, čo sa týka obvodu pása.

Nová štúdia, publikovaná v časopise Sleep Medicine, naznačuje, že ľudia, ktorí nemajú dostatok spánku každú noc, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť väčším bruškom. Prebytočný tuk, ktorý sa hromadí okolo trupu a obklopuje životne dôležité orgány, sa nazýva viscerálny tuk. Ten prispieva k pivnému bruchu a nežiaducemu tvaru tela - jablko, pri ktorom je väčší stred tela ako ostatné časti tela. 

Stačí spať o 1 hodinu menej

Medzinárodný tím vedcov zhromaždil zdravotné údaje od viac ako 5000 dospelých, z ktorých polovicu tvorili muži a ďalšiu ženy. Zúčastnili sa dvoch kôl amerického národného prieskumu zdravia a výživy v rokoch 2011 a 2013. Účastníci, ktorí mali priemerný vek 37 rokov, hodnotili svoj spánok. Ich priemerným množstvom spánku bolo menej ako 7 hodín. Oddych na 7-8 hodín bol ideálny a mal prínos pre ľudský organizmus. Stačilo sa vyspať o jednu hodinu menej spánku a už bol zaznamenaný celkový nárast asi 12 gramov viscerálnej tukovej hmoty.

Viscerálny tuk je najnebezpečnejší typ, pri ktorom unikajú mastné kyseliny do krvného obehu. Je iný na rozdiel od menej nebezpečného podkožného tuku, ktorý sa hromadí tesne pod povrchom kože a je zodpovedný za chvejúci sa tuk a celulitídu.

Súvislosť medzi nedostatkom spánku a priberaním

Príliš málo spánku vedie k abnormálnej regulácii aktivity v rôznych častiach mozgu, ktoré ovplyvňujú centrum odmeňovania, spánok a chuť do jedla, čo môže vysvetliť súvislosť medzi nedostatkom spánku a ukladaním viscerálneho telesného tuku. Nedostatočný spánok taktiež vedie k inzulínovej rezistencii, ktorá je podľa mnohých vedcov spojená s vysokým viscerálnym tukom.

Za pivným BRUCHOM je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Príliš veľa viscerálneho tuku s väčšou pravdepodobnosťou zvyšuje riziko vážnych metabolických stavov, ktoré zahŕňajú vysoký krvný tlak, obezitu, vysoký cholesterol a inzulínovú rezistenciu, z ktorých všetky zvyšujú riziko srdcových ochorení, mŕtvice a cukrovky 2.

Zistenie prispieva k bohatému množstvu výskumov, ktoré poukazujú na súvislosť medzi spánkom, nadbytočným tukom a priberaním. Tím poznamenal, že je to prvá štúdia, ktorá poskytuje komplexný pohľad na to, ako dĺžka spánku ovplyvňuje ukladanie tuku v rôznych oblastiach tela.

Panagiotis Giannos povedal: „Naša štúdia sa pridáva k objavujúcim sa dôkazom, ktoré naznačujú významnú súvislosť medzi nedostatkom spánku a prírastkom hmotnosti. Viscerálna adipozita je spojená s metabolickými problémami, ako je inzulínová rezistencia, cukrovka 2. typu a kardiovaskulárne choroby."

Predpokladá sa, že nedostatok spánku spôsobuje súčasný pokles leptínu – hormónu, ktorý znižuje chuť do jedla – a zvýšenie hormónu ghrelínu, ktorý signalizuje mozgu, že je čas jesť. Spôsobuje to aj orexínový systém, ktorý ovplyvňuje príjem potravy a spánkový režim. To by podľa vedcov mohlo vysvetliť vyšší kalorický príjem a následné priberanie v dôsledku obmedzenia spánku.

Vplyv na kvalitu života

Dostatok spánku je jednoznačne dôležitý pre duševnú a fyzickú pohodu. Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb a ďalší odborníci na verejné zdravie odporúčajú dospelým spať aspoň sedem hodín za noc.

Pre milióny ľudí sa to ľahšie povie, ako urobí. Mnohí z nich majú poruchu spánku, ktorá spôsobuje chronickú depriváciu spánku a negatívne ovplyvňuje kvalitu života človeka. Niektoré z týchto stavov zahŕňajú chronickú nespavosť, poruchy cyklu spánku a bdenia, ktoré narúšajú vnútorné hodiny tela, spôsobujú námesačnosť a spánkové apnoe.

Viac o téme: ZdravieSpánokPrevenciaPriberanieViscelárny tuk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9