Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Skutočný PRÍBEH o žene a jej migrénach: NEBOLA som SCHOPNÁ odšoférovať auto!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ čo si deti v jej veku zvyknú užívať bezstarostné časy, kamarátov a školské aktivity, ona trpela migrénami. Reč je o Vierke, ktorá už od 12-tich rokov trpela neznesiteľnými záchvatmi, ktoré ju častokrát pripútali o posteľ.

Bez genetickej preddispozície

"Som jediná v rodine, vôbec nikoho nemáme, kto by mal migrény," začína so svojím príbehom mladá žena, ktorá si postupne musela zvyknúť na veľmi silné ataky a vracanie.

Kvôli ťažkému stavu jej kroky zo školy smerovali za štyri steny, kde strávila zvyšok dňa. Musela si ísť ľahnúť do tmavej miestnosti. Koľkokrát to skončilo spánkom až do večera, kedy nasledovalo učenie a na druhý deň do školy. Takto totiž fungovala. 

Obmedzovala ju vo všetkom

Najhoršie na tom bolo, že v tej dobe, keď bojovala s migrénami, neboli také možnosti liečby ako v súčasnosti. 

"My sme vlastne ani nevedeli, čo mi je. Tak sme išli k pediatrovi. Dosť sa to zľahčovalo, že nechcem chodiť do školy, vyhýbam sa nejakým aktivitám, atď. Netušili sme, že by sme mali ísť k neurológovi a už vôbec nie k detskému," priznáva sa mladá žena a pokračuje, ako sa jej stav riešil. 

Do vlastných rúk to vzala jej mama. Výsledkom boli rôzne alternatívne spôsoby, ktoré ju mali zbaviť nepríjemných migrén. Hoci sa na to spätne pozerá s úsmevom na perách, keďže jej bolo naozaj zle a každý deň trpela bolesťami hlavy, bola ochotná vyskúšať úplne všetko. Nádej videla v každej jednej alternatívnej liečbe. Aj keď prišlo zlepšenie a menšia úľava, aj tak sa jej bolestivé stavy vrátili a dostala sa tam, kde bola na začiatku. 

Skutočný PRÍBEH o žene
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Až keď som mala 19 rokov, navštívila som neurológa. Kolega ma videl, ako dávam do seba strašne veľa liekov, takže ma nasmeroval k odborníkovi. Po vyšetreniach som začala s tabletkami priamo na migrénu, no okrem nich som kvôli množstvu záchvatov užívala aj iné voľnopredajné lieky," priznáva sa Viera. 

Migréna ju obmedzovala takmer vo všetkom. Koľkokrát ju museli zobrať kolegovia domov, keďže nebola schopná odšoférovať auto! Mala však veľké šťastie. 

"Všetko to závisí od ľudí. Mala som zamestnávateľov, ktorí videli, že mi bolo naozaj zle. Videli, že nič nepredstieram. Na druhej strane, našlo sa mnoho tých, ktorí si mysleli, že ma len bolí hlava a že sa z toho vyspím," pokračuje v rozprávaní. 

Úplne iný život

Čoskoro však prišla záchrana v podobe biologickej liečby. Jej počiatočné obavy vystriedala nádej a viera v to, že jej pomôže. Nemala totiž čo stratiť. 

"Po prvej aplikácii som 10 dní nemala žiadnu migrénu! Stále som čakala, kedy to príde, ale nič. Ataky sa postupne zmierňovali, neprichádzali, až dokonca prišlo obdobie, kedy som za celý mesiac nemala migrénu. Teraz žijem úplne iný život. Chodím na spoločenské akcie, do divadla, behám a nemám žiadny problém," hovorí s nadšením mladá žena. 

Skutočný PRÍBEH o žene
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď ju nejaká migréna "prekvapí", zvyčajne má ľahší priebeh. Dá si tabletku, počká polhodinu a pokračuje ďalej. Nikto ju už nevozí z práce domov! 

Ako vyzerá vhodný adept na biologickú liečbu?

Biologická liečba nie je pre každého. Ako vysvetľuje neurologička MUDr. Anette Kováciková, je potrebné splniť určité kritériá, ktorými by mal disponovať pacient, aby mu bola schválená a hradená liečba zo zdravotnej poisťovne. 

"Musí mať viac ako 8 migrénových atakov do mesiaca a 3 neúspešné klasické profylaktiká zo známych piatich. Preto nemôžeme každému pacientovi predpísať biologickú liečbu," objasňuje odborníčka.

Ak sa nájde vhodný adept, nasleduje vypísanie protokolu a iné administratívne práce. Následne sa čaká na schválenie zdravotnou poisťovňou. Našťastie, Vierka dostala šancu a vďaka biologickej liečbe teraz žije plnohodnotný život bez akýchkoľvek obmedzení. 

Viac o téme: ZdravieMigrénaPrevenciaBolesti hlavy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9