ČÍSLO, ktoré si zapamätajte: INFARKT a MŔTVICU si udržíte od tela toľkoto MINÚTAMI pohybu

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-29 11:00:00

K viditeľnému zlepšeniu dlhovekosti neprispieva len cvičenie, pri ktorom z vás doslova tečú litre potu. Stačí málo k tomu, aby ste znížili riziko srdcových ochorení, viacerých druhov rakoviny a úmrtí na ne.

Každému desiatemu predčasnému úmrtiu by sa dalo predísť, ak by človek splnil aspoň polku z odporúčanej dávky fyzickej aktivity, ako informuje dailymail.co.ukPodľa odborníkov to jednoznačne dokazuje, že i tá najmenšia fyzická aktivita pomôže!

Ráta sa aj polovica

Národná zdravotná služba (NHS) vo Veľkej Británii odporúča, aby dospelí vykonávali aspoň 150 minút aktivity strednej intenzity alebo 75 minút intenzívnej aktivity týždenne. Štúdia Cambridgeskej univerzity však zistila, že len polovica z toho podstatne zníži riziko srdcových chorôb, mŕtvice a rakoviny.

Analýza údajov zahŕňajúca viac ako 30 miliónov ľudí odhalila, že 75 minút týždenne stredne intenzívnych aktivít, ako je bicyklovanie, turistika alebo tanec, znížilo riziko predčasnej smrti o 23 percent. Tým pádom sa znížila šanca na rozvoj kardiovaskulárnych ochorení, ktoré môžu spôsobiť infarkt a mŕtvicu - o 17 percent a rakovinu o 7 percent.

Podľa informácií publikovaných v British Journal of Sports Medicine tí, ktorí sa hýbali viac než je odporúčané, čerpali aj iné výhody.

Doktor Soren Brage z Cambridge's Medical Research Council (MRC) povedal: „Ak ste typ, komu sa zdá už len pomyslenie na 150-minútovú, stredne intenzívnu fyzickú aktivitu týždenne nad vaše sily, je to dobrá správa pre vás.‘‘

Prínos aj po pár minútach pohybu

Výskumníci sa pozreli na výsledky uvedené v 196 recenzovaných článkoch, ktoré pokrývali viac ako 30 miliónov účastníkov z 94 veľkých štúdií. Skúmali súvislosť medzi úrovňou fyzickej aktivity a rizikom srdcových chorôb, rakoviny a predčasnej smrti.

Zistili, že okrem fyzickej aktivity súvisiacej s prácou, dvaja z troch ľudí uvádzali úrovne aktivity pod 150 minút týždenne pri miernej aktivite. Poznamenali, že ďalšie prínosy v zmysle zníženého rizika ochorenia alebo skorého úmrtia boli po 150 minútach miernej aktivity týždenne okrajové, pričom aj polovica tohto množstva viedla k významným prínosom.

Výskumníci vypočítali, že ak by každý v štúdiách vykonal aspoň 150 minút týždenne miernej aktivity, predišlo by sa približne jednému zo šiestich (16 percent) predčasných úmrtí. Avšak, aj keby každý zvládol aspoň 75 minút miernej fyzickej aktivity týždenne, predišlo by sa približne jednému z 10 (10 percent) predčasných úmrtí.

Podľa analýzy by sa predišlo jednému z 20 (5 percent) prípadov kardiovaskulárneho ochorenia a takmer jednému z 30 (3 percent) prípadov rakoviny.

Profesor James Woodcock z Epidemiologického oddelenia MRC povedal: „Vieme, že fyzická aktivita, ako je chôdza alebo bicyklovanie, je dobrá, najmä ak zvyšuje vašu srdcovú frekvenciu. Zistili sme však, že existujú značné výhody pre zdravie srdca a zníženie rizika rakoviny, aj keď sa každý deň hýbete len 10 minút.”

Fotogaléria


Tagy:
zdravie chôdza srdcové choroby

2023-03-29 11:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia