Čo je naozaj za vznikom DNY? Nedostatok PROTEÍNU ako vinník, ktorý postihuje KĹBY

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-26 14:00:00

Dna je bežná forma zápalovej artritídy, ktorá dokáže vyvolať intenzívnu bolesť, opuch a stuhnutosť kĺbov. Zvyčajne postihuje jeden kĺb za druhým, často však ten na spodnej časti palca na nohe.

Už od staroveku trápi ľudstvo. Milióny pacientov sa sťažuje na nepríjemné príznaky dny. Postihnutie sa vyskytuje častejšie u mužov, žien po menopauze a ľudí s ochorením obličiek, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Medzinárodný výskumný tím pod vedením lekárskej fakulty Kalifornskej univerzity v San Diegu identifikoval novú molekulárnu dráhu, ktorá spôsobuje dnu a jej progresiu k erózii kĺbového tkaniva. Výskumníci zverejnili svoje zistenia v časopise Arthritis & Rheumatology.

Telo vytvára kyselinu močovú, keď rozkladá puríny, ktoré sa nachádzajú v tele, v mäse a v niektorých nápojoch. Hyperurikémia, zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi, môže viesť k tvorbe kryštálov kyseliny močovej v kĺbe, čo spôsobuje zápal.

Jedinci s dnou majú tiež často vysoké hladiny kyseliny močovej v kĺbovej tekutine. Hyperurikémia však nie vždy spôsobuje dnu. Jedna štúdia uvádza odhad, že až 21 % populácie má asymptomatickú hyperurikémiu.

„Existujú faktory, ktoré určujú, kto dostane dnu a kto nie,“ povedal Dr Robert Terkeltaub, profesor na Lekárskej fakulte Kalifornskej univerzity v San Diegu. 

Lubricín inhibuje zápal

Vo svojej správe vedci analyzovali prípad dny u 22-ročnej ženy. Objavili u nej usadeniny urátových kryštálov a eróziu v kĺboch, ale bez známok vysokej hladiny urátov v krvi. Výskumníci využili metódu sekvenovania celého genómu, analýzu kompletnej DNA, ktorú tvorí organizmus a RNA sekvenovanie, ktoré analyzuje molekuly RNA v biologickej vzorke. Napokon identifikovali molekulárnu dráhu, ktorá sa u ženy porušila. Ich objav sa sústredil na lubricín – proteín, ktorý maže kĺby.

Vedci našli početné bielkoviny, ktoré mali nižšiu hladinu ako kĺbová tekutina u jedného z jej rodičov a rovnako aj nižšie ako súhrn výsledkov z ďalších štyroch kontrol. Našiel sa asi tucet proteínov, ktoré boli u pacienta výrazne znížené, povedal doktor Robert Terkeltaub, hlavný autor štúdie z Kalifornskej univerzity v San Diegu. 

Jedným z týchto proteínov bol lubricín. Výskumníci neskôr sledovali 18 osôb s bežnou dnou a nekontrolovanou hyperurikémiou. Z toho päť z nich malo tiež nízku hladinu lubricínu.

„Nie je jasné, prečo je kyselina močová v kĺbovej tekutine u pacientov s dnou tak obohatená v porovnaní s krvou. Našli sme mechanizmus, ktorým bunky a výstelka kĺbu skutočne reagujú na zápal zvýšením produkcie kyseliny močovej v kĺbe a lubricín inhibuje schopnosť kryštálov ukladať sa a tiež schopnosť kyseliny močovej hromadiť sa v samotnom kĺbe. Tiež znižuje schopnosť kryštálov stimulovať bunky. Takže toto pravdepodobne vysvetľuje, prečo niektorí ľudia dostanú dnu a ostatní nie. Prečo vlastne u nich nastane progres a vyvinie sa do choroby, ktorá poškodzuje kĺby,“ povedal Terkeltaub.

 

Biomarker dny?

V inej časti štúdie výskumníci použili myši s nedostatkom lubricínu, a myši s týmto proteínom. Do kolenných kĺbov hlodavcov vstrekli interleukín-1β, zápalový cytokín.

"U myší, ktoré nevyrábali lubricín, došlo k obohateniu kľúčového enzýmu, ktorý v skutočnosti vytvára kyselinu močovú, xantínoxidázu, v bunkách nazývaných makrofágy v kĺbovej výstelke," vysvetlil Terkeltaub.

Experiment naznačuje, že lubricín potláča sekréciu urátov a xantín oxidázy aktivovanými bielymi krvinkami a tiež blokuje kryštalizáciu urátu v kĺbe.

Lubricín by mohol fungovať ako biomarker dny, povedal Dr. Puja Paul Khanna, docent na oddelení internej medicíny na University of Michigan Medical School. 

Fotogaléria


Tagy:
bolesť dna kĺby

2023-03-26 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia