Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Môže sa voda POKAZIŤ? Prečo je dôležité VŠÍMAŤ si tento DÁTUM na fľaši!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Z domu vytiahnete fľašu s vodou, ktorú ste kupovali v období, ktoré si len ťažko pamätáte, no vytriezvenie príde po prvom dúšku. Napriek tomu, že etiketa sľubuje prirodzenú chuť, váš jazyk obmýva zvláštna chemická až zatuchnutá príchuť. Čím to je?

Preskúmate fľašu a zistíte dátum exspirácie. Človek by to čakal na rôznych potravinách, no dátum vytlačený na obale fľaše s čistou vodu trochu popiera zdravý rozum. Tento dátum varuje, kedy už vylúhované chemikálie začnú ovplyvňovať chuť vody, ako sa uvádza na sciencealert.com. Nehovorí však nič o úrovni toxických mikroplastov v nápoji.

Presná trvanlivosť závisí od konkrétnej značky. Zatiaľ čo jedna fľaša vody vydrží aj 2 roky, iná len tri mesiace. Zaujímavosťou je, že v USA je úplne legálne predávať fľaše s vodou po dátume. Posledných 21 rokov bol postoj Správy potravín a liečiv (FDA) taký, že balená voda môže vydržať neobmedzene dlho, no len v tom prípade, ak ju správne skladujete. Nesprávne skladovaná voda môže nielenže chutiť zvláštne, ale časom sa stane toxickou alebo kontaminovanou. 

Záleží od fľaše

Keď balená voda zatuchne, je to často preto, že fľaša sa začala kaziť a vylučovala do nej mikroskopické chemikálie. Tieto zlúčeniny môžu spôsobiť, že voda bude chutiť ako nejaká tabletka alebo chlór, upozorňuje Bryan Quoc Le, potravinový chemik a autor knihy 150 Food Science Questions Answered.

Každá fľaša vypúšťa chemikálie v určitom množstve už len tým, že je v kontakte s vodou. Niektoré z týchto chemikálií sú toxickejšie ako iné - napríklad antimón, chemikália, ktorá môže poškodiť váš žalúdok a črevá, a estery ftalátov, ktoré narušia endokrinný systém. Na rozdiel od plastových, sklenené fľaše uvoľňujú menej antimónových a ftalátových esterov. Väčšina fliaš na vodu je však vyrobená z polyetyléntereftalátového (PET) plastu, ktorý má tendenciu uvoľňovať najviac antimónu zo všetkých bežných materiálov fliaš.

Môže sa voda POKAZIŤ?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ale ani PET fľaše by nemali uvoľňovať toľko chemikálií, aby sa voda vo vnútri stala toxickou. V priebehu času sa voda a fľaša dostanú do chemickej rovnováhy, takže nakoniec budú v nápoji prítomné len stopové množstvá zlúčenín.

Dôležité je aj miesto skladovania

Chuť vody môže ovplyvniť tiež miesto, kde fľašu skladujete. Podľa Medzinárodnej asociácie pre balenú vodu sú plastové nádoby mierne priepustné, čo znamená, že molekuly vzduchu môžu cestovať dovnútra a von z fľaše. Ak skladujete balenú vodu napríklad vedľa vedra s domácimi farbami alebo čističom odtokov, výpary z týchto domácich rozpúšťadiel by sa mohli dostať do fľaše a zmeniť chuť vo vnútri.

Doterajšie štúdie hovoria, že množstvo chemikálií vo vode po exspirácii je zvyčajne pod limitmi stanovenými FDA. Pokiaľ ste fľašu skladovali na chladnom a tmavom mieste.

Pozor na vodu z rozohriateho auta

Čo sa týka teploty vody, horúca rozpustí väčšie množstvo chemikálií ako voda pri izbovej teplote.  Jeden výskum ukazuje, že PET fľaše zahriate nad 30 stupňov Celzia môžu uvoľňovať nadmerné množstvo ftalátových esterov. Fľaše nad 60 stupňov Celzia môžu uvoľňovať nebezpečné hladiny antimónu. Takže, zatiaľ čo fľaša s exspirovanou vodou z chladničky môže byť bezpečná na pitie, tá, ktorú ste zabudli v rozohriatom aute alebo na poličke, kde dlhodobo svietilo slnko, pravdepodobne nie.

Škodlivé mikróby vo vode

V zriedkavých prípadoch môže zatuchnutá chuť vody pochádzať z mikroorganizmov. Zatiaľ čo spoločnosti vyrábajúce balenú vodu prechádzajú prísnymi procesmi, aby ich produkty boli hygienické, môže dôjsť k určitým nehodám. Napríklad v apríli 2016 dostali niektoré obchodné kancelárie v Španielsku balenú pramenitú vodu kontaminovanú norovírusom. Pokazenú pramenitú vodu dali do svojich kancelárskych chladičov a u viac ako 4 000 ľudí sa vyvinuli príznaky gastroenteritídy, ako je vracanie a horúčka. Okrem vírusov môžu do fľaše vkĺznuť aj kvasinky, plesne a baktérie, často počas procesu balenia alebo prepravy.

Ak fľašu hneď vypijete, mikróby sa pravdepodobne nestihnú vo väčšej miere rozmnožiť. Ak ju však necháte na slnku dlhší čas, vytvoríte teplé a stabilné prostredie na ich množenie.

Môže sa voda POKAZIŤ?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Quoc Le hovorí, že kontaminovaná voda môže mať zatuchnutú, plesnivú, močaristú, kyslú alebo zatuchnutú príchuť. Môžete tiež vidieť ľahký, slizký film v blízkosti okraja fľaše, pretože to je hlavný vstupný bod pre mikróby.

Ak vaša voda chutí ako močiar, mohlo by vám z nej byť zle. Závisí to však od vášho imunitného systému a od toho, aké mikróby sú vo vode. Zatiaľ čo niektoré mikróby môžu spôsobiť horúčku alebo žalúdočnú nevoľnosť, iné sú za silnou hnačkou, ktorá stačí na to, aby ste skončili v nemocnici.

Čo s ňou spraviť?

Ak ste ohľaduplní k životnému prostrediu, zrejme vás bude zaujímať, ako zachrániť balenú vodu po expirácii. V žiadnom prípade ju nedávajte svojmu domácemu miláčikovi, keďže tie isté kontaminanty, ktoré ohrozujú vaše zdravie, by aj jemu mohli spôsobiť ochorenie. Taktiež ocenia čistú nezávadnú vodu.

Quoc Le hovorí, že jednou z možností je filtrovanie vody cez filter s aktívnym uhlím, ktorý by mal odstrániť mnohé kontaminanty. Taktiež, ak si myslíte, že mikróby zamorili vašu vodu, prevarenie na jednu minútu by malo zničiť takmer všetky patogény. 

Viac o téme: VodaZdravieFľaša
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9