Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Grapefruit v skutočnosti NESPAĽUJE tuky: Ovocie MENÍ účinky týchto LIEKOV!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Citrusové ovocie s trochu komplikovanou históriou. Existuje veľa vedecky podložených dôvodov, prečo ho zaradiť do jedálnička. Konzumácia grapefruitu má však aj isté zdravotné nevýhody.

Toto nízkokalorické subtropické ovocie ponúka množstvo vitamínov, minerálov a živín, ktoré sú skvelé pre ľudské telo. Je bohaté na vlákninu, uspokojuje chuť do jedla, ozdraví črevápodporí metabolizmus. Na druhej strane, grapefruit bol ústredným bodom niekoľkých kontroverzných módnych diét a v niektorých prípadoch je známe, že má potenciálne nepriaznivé účinky, keď sa konzumuje v spojení s určitými liekmi na predpis, uvádza sa na eatthis.com.

Je skutočne dobrý?

Grapefruit je síce neuveriteľne bohatý na živiny, no prakticky každé jedlo má určité potenciálne nevýhody. Problém môže nastať pri zbere, uskladňovaní, spracovaní či následnej distribúcii do obchodov. Napríklad také grapefruito ovocné šťavy bývajú často ochutené pridanými cukrami, ktoré môžu znížiť nutričnú hodnotu surového ovocia. Aj takzvaná grapefruitová diéta, ktorej zástancovia tvrdia, že práve toto ovocie spaľuje tuk rýchlejšie ako iné potraviny, nie je tak pravdivá, ako sa na prvý pohľad zdá.

Grapefruit určite výživný je, no v skutočnosti nie je obdarený magickými vlastnosťami na spaľovanie tukov. Môže mať vplyv aj na niektoré lieky.

"Interaguje totiž s mnohými medikamentami, čo môže spôsobiť, že sa účinky liekov znásobia alebo naopak, nebudú tak fungovať,“ uviedla dietologička Nicole Lindelová.

Ako dodala, môže blokovať pôsobenie enzýmov potrebných na rozklad niektorých medikamnetov na zníženie cholesterolu. Vzájomne môže pôsobiť aj pri užívaní liekov proti úzkosti, kortikosteroidov a antihistaminík.

Grapefruit v skutočnosti NESPAĽUJE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výhody konzumácie grapefruitu

Napriek vyššie uvedeným nevýhodám sú výhody konzumácie grapefruitu rozsiahle.

Môže posilniť váš imunitný systém

Ovocie poskytuje silnú dávku vitamínu C a ružový grapefruit poskytuje viac ako 30 miligramov tohto potrebného vitamínu. Tento silný antioxidant pomáha imunitnému systému brániť sa proti škodlivým baktériám a vírusom, ktoré môžu spôsobiť ochorenie.

Pomáha pri inzulínovej rezistencii

Štúdia publikovaná v časopise Journal of Medicinal Food odhalila, že účastníci, ktorí konzumovali polovicu grapefruitu pred jedlom, zaznamenali zníženie hladín glukózy počas dvoch hodín po jedle.

„Dokonca u nich došlo aj k celkovému zníženiu inzulínovej rezistencie,“ uviedla športová dietologička Gabriele Baretová.

Zvyšuje hladinu draslíka v tele

Štandardná šálka grapefruitu obsahuje približne 300 miligramov draslíka na porciu, čo je takmer toľko, ako sa nachádza v banáne, ktorý ho obsahuje z ovocia asi najviac.

„Tento minerál v tele plní funkciu hlavného elektrolytu, ktorý udržuje rovnováhu tekutín a hydratáciu, srdcový tep, svalovú kontrakciu a nervovú funkciu a presúva tekutiny do a von z buniek, ako sú odpadové produkty," poznamenala Barretová.

Okrem toho draslík pomáha znížiť krvný tlak u pacientov s hypertenziou.

Produkuje väčšie množstvo kolagénu

Ako už viete, grapefruit má veľké množstvo vitamínu C na porciu a v dôsledku toho môže pomôcť zvýšiť produkciu kolagénu. Ako starneme, jeho produkcia klesá, takže pridanie grapefruitu do stravy pomáha telu generovať ho viac.

„Kolagén tvorí asi 30 percent štruktúry kostí, veľkého množstvo tkaniva šliach a väziva a je dôležitý pre štruktúru kože a krvných ciev,“ poznamenala Barretová.

Grapefruit v skutočnosti NESPAĽUJE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pomáha pri zdraví srdca

Ak hľadáte potraviny, ktoré vám pomôžu udržať zdravé srdce, grapefruit je skvelou voľbou.

„Podporuje správne fungovanie vďaka vysokému obsahu vlákniny, draslíka a antioxidantov," poznamenala dietologička Breanna Woodsová.

Pomáha pri chudnutí

Síce nie je dokázané, že grapefruit urýchľuje stratu tuku, je to ale sýte, nízkokalorické jedlo, čo znamená, že udržuje kalorický deficit, vďaka čomu je výborným nástrojom na chudnutie. Ako Woodsová poznamenala, grapefruit má vysoký obsah vlákniny, vďaka ktorej si udržíte sýtosť na dlhší čas.

Napomáha pri vstrebávaní železa

Jeden grapefruit má podľa Barretovej takmer 64 percent dennej odporúčanej hodnoty vitamínu C pre dospelých. O tom je známe, že pomáha pri vstrebávaní železa.

„Ten prvok je extrémne dôležitý pri pohybe kyslíka do buniek," uviedla na záver dietologička Barretová.

Viac o téme: Ovocie ZdravieLiekyGrapefruit
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9