Účinná pomoc na BRADAVICE? Ospevovaná BYLINKA vás zbaví VÝRASTKOV, má to však HÁČIK

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-26 06:00:00

Magická bylina, ktorej v minulosti pripisovali blahodarne účinky na zdravie. Vylieči bradavice, upokojí žalúdok, zmierni bolesť. Ak to však s lastovičníkom preženiete, môže sa prejaviť jeho odvrátená stránka.

Vedecký názov tejto rastliny je Chelidonium majus. Ide o trvácu rastlinu, ktorá patrí do čeľade Papaveraceae, kam patria vlčie maky a dymnivky. Niektorí ho poznajú aj pod názvom „lastovička“, keďže pochádza z gréckeho slova chelidon, ktoré má tento význam.

Pozor na toxíny

Pochádza z Európy a Stredomoria, no s jeho pestovaním začali v Amerike kolonizátori, ktorí ho považovali za dobrý prostriedok proti bradaviciam. V dnešnej dobe sa používa najmä na farmakologické účely, existujú však upozornenia na jeho potenciálne riziká, uvádza sa na steptohealth.com. Je to bylinná trvalka, ktorá môže dosiahnuť výšku až 1 meter a má tendenciu rásť na trávnatých porastoch, tienistých a chladných miestach, skládkach a starých múroch.

Jeho zvláštne žlté kvety sa objavujú v koncových dáždnikových súkvetiach, zvyčajne od mája do októbra. Celá rastlina vylučuje výrazný oranžový latex, ktorý má medicínske využitie. Farmakologické využitie majú aj sušené časti jeho povrchu, listy, koreň a podzemok. Napriek tomu by jeho používanie malo byť rozumné, pretože obsahuje potenciálne toxické zlúčeniny.

Liečivé vlastnosti lastovičníka

V minulosti sa všetky časti lastovičníka, najmä jeho latex, používali ako liek na rôzne stavy a neduhy. Aplikoval sa lokálne na liečbu kožných ochorení a očných problémov. Vnútorne bol liekom na tráviace, dýchacie a zápalové neduhy.

Nachádza sa v ňom:

  • alkaloidy odvodené od fenantridínu (chelidonín, chelerytrín a sanguinarín)
  • kyselina chelidónová (gamapyróndikarbonát)
  • deriváty izochinolínu (protopín)
  • alfa a beta alokriptopín
  • berberín
  • koptisín

Hoci je známy so svojimi protizápalovými, analgetickými, antispazmodickými, antimikrobiálnymi vlastnosťami a protinádorovým potenciálom, podľa niektorých odborníkov existujú aj nežiadúce účinky.

Aké liečivé vlastnosti sa mu pripisujú?

Ťažký žalúdok alebo dyspepsia

Jedno z hlavných použití lastovičníka súvisí s poruchami trávenia. Ľudia ho využívali na upokojenie nadúvania, grgania, nevoľnosti a iných nepríjemností spojených s dyspepsiou. Najnovšia štúdia naznačuje, že špecifický produkt obsahujúci lastovičník a iné liečivé rastliny, ako sú listy mäty piepornej, harmančeka kamilkového, rasce, sladkého drievka, medovky, angeliky a pestreca mariánskeho je bezpečným a dobre tolerovaným fytoliečením symptómov ako je:

  • bolesť brucha
  • kyslý reflux
  • nevoľnosť
  • zvracanie

Rastlina však nie je určená na orálnu konzumáciu, pokiaľ nie je vo forme doplnkov na tento účel.

Vírusové bradavice

Mliečna šťava z lastovičníka, teda jeho oranžový latex, je súčasťou ľudového a homeopatického liečiteľstva ako doplnok na uľahčenie odstraňovania vírusových bradavíc. Výskum uvedený v International Journal of Molecular Sciences uvádza, že alkaloidy a proteíny prítomné v tejto rastline poskytujú antivírusové vlastnosti, ktoré pôsobia proti ľudskému papilomavírusu (HPV), bežnej príčine nepríjemných výrastkov na koži.

Riziká a kontraindikácie

Vzhľadom na vysoký obsah alkaloidov by ste nemali konzumovať väčšie množstvo lastovičníka. Remeselné použitie rastliny nie je bezpečné, pretože zjavne spôsobuje poškodenie pečene. Z toho vyplýva veľa kontroverzií okolo rastliny, pretože v minulosti si ľudia mysleli, že má zdravotné výhody pre tento orgán. Napriek tomu, že aplikácia lastovičníka sa zdá byť pre bradavice bezpečná, u niektorých ľudí môže spôsobiť alergické kožné vyrážky. Ak sa tak stane, miesto opláchnite a prestaňte ho používať.

Kvôli nedostatku spoľahlivých informácií o jeho bezpečnosti by rastlinu nemali používať:

  • malé deti
  • tehotné a dojčiace ženy
  • ľudia s autoimunitným ochorením, ako je roztrúsená skleróza (MS), lupus (systémový lupus erythematosus, SLE) a reumatoidná artritída (RA)
  • ochorenia pečene vrátane hepatitídy
  • obštrukcia žlčovodu

Zároveň ho neužívajte súčasne s liekmi, ktoré zvyšujú riziko poškodenia pečene, vrátane paracetamolu, amiodarónu, karbamazepínu, flukonazolu, erytromycínu a lovastatínu a iných.

Zaujímavosti o lastovičníku

V tradičnej medicíne sa táto rastlina dlho používa na liečbu kožných problémov, zažívacích ťažkostí a niektorých bolestí. Po niekoľkých výskumoch vedci zistili, že má potenciál proti dyspepsii a kožným bradaviciam. Napriek tomu viaceré správy poukazujú na to, že vysoký obsah alkaloidov môže viesť k toxickým účinkom, najmä na pečeň. Z tohto dôvodu výskumníci neodporúčajú jeho domácu spotrebu. V prípade užívania doplnkov s obsahom tejto rastliny sa vopred poraďte s lekárom.

Pokiaľ ide o lokálne použitie jeho latexu, správy naznačujú, že má tendenciu byť bezpečný a ľudia ho dobre znášajú, keď sa aplikuje na bradavice a mozole. Napriek tomu by ste si mali urobiť malý test predtým, ako ho nanesiete. Ak sa po aplikácii nevyskytnú žiadne alergické reakcie, môžete ho bez problémov použiť.

Fotogaléria


Tagy:
rastlina zdravie bylinka prevencia lastovičník

2023-03-26 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia