Sedením s PREKRÍŽENÝMI nohami si KOLEDUJETE o veľa: Odskáče si to PANVA i kvalita SPERMIÍ

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-28 12:30:00

Je to ženské a sexi. Navyše, ide o polohu pri sedení, ktorá je pre mnohých pohodlná. Telo si však myslí niečo iné, čím zareaguje nie práve najpríjemnejším spôsobom.

Sedíte pohodlne? Zastavte sa nachvíľu a všimnite si svoje držanie tela. V akej polohe máte nohy? Sú prekrížené? Približne 62 % ľudí si pravú nohu preloží cez ľavú, 26 % zase opačne a 12 % nemá žiadnu preferenciu. Tento nevinný zvyk však môže byť zlý pre celkové zdravie a taktiež držanie tela, ako sa píše na theconversation.com. Podľa výskumu sedenie s prekríženými nohami môže zvýšiť nesprávne postavenie bokov. Taktiež tento zvyk mení rýchlosť, ktorou sa krv pohybuje cez cievy v dolných končatinách, čo môže zase zvýšiť riziko vzniku krvných zrazenín.

Väčšina výskumov naznačuje, že prekríženie kolien je horšie ako na členkoch. Takéto sedenie môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku v dôsledku hromadenia krvi v žilách, čím tak srdce musí silno pracovať. To môže zvýšiť riziko poškodenia krvných ciev, preto by ste pri meraní krvného tlaku mali mať nohy rovné na podlahe.

Vychýlená hlava a hroziaca skolióza

Čím dlhšie a častejšie sedíte so skríženými nohami, tým sú pravdepodobnejšie dlhodobé zmeny v dĺžke svalov a usporiadaní kostí v panve. A vzhľadom na spôsob, akým je vaša kostra spojená, môže prekríženie nôh tiež spôsobiť nesprávne postavenie chrbtice a ramien.

Vaša pozícia hlavy sa môže potenciálne vychýliť v dôsledku zmien v kostiach krku, pretože chrbtica sa kompenzuje, aby udržala vaše ťažisko nad panvou. Krk môže byť ovplyvnená aj tým, že jedna strana tela je slabšia ako druhá. Rovnakú nerovnováhu možno pozorovať vo svaloch panvy a dolnej časti chrbta v dôsledku nesprávneho držania tela, stresu a námahy spôsobenej sedením so skríženými nohami.

Panva sa môže vychýliť z dôvodu dlhodobého naťahovania sedacích svalov na jednej strane, čo znamená, že sa stávajú slabšími. Dlhé sedenie s prekríženými nohami zvyšuje pravdepodobnosť skoliózy (abnormálne vyrovnanie chrbtice) a iných deformít. Môže tiež spôsobiť syndróm väčšej trochanterickej bolesti, bežný a bolestivý stav, ktorý postihuje vonkajšiu stranu bedra a stehna.

Výskum tiež ukazuje, že sedenie s prekríženými nohami môže vystaviť peroneálny nerv, tiež známy ako fibulárny nerv, v dolnej časti nohy riziku kompresie a zranenia. Zvyčajne sa to prejaví ako slabosť pri pokuse zdvihnúť vonkajšiu stranu chodidla, ako aj znepokojujúcejšie padanie chodidla – kde celé chodidlo visí nadol. Aj keď vo väčšine prípadov je to krátkodobé a vráti sa do normálu v priebehu niekoľkých minút.

Nízka kvalita spermií

Existujú tiež dôkazy, že prekríženie nôh môže ovplyvniť produkciu spermií. Teplota semenníkov musí byť o 2°C až 6°C nižšia ako štandardná telesná teplota. Sedenie zvyšuje teplotu semenníkov o 2°C, pričom prekríženie nôh môže zvýšiť teplotu semenníkov až o 3,5°C. Štúdie naznačujú, že zvýšenie teploty miešku alebo semenníkov môže znížiť počet aj kvalitu spermií.

Za zmienku tiež stojí, že v dôsledku rozdielov v anatómii mužov a žien je u nežnejšieho pohlavia oveľa jednoduchšie sedieť so skríženými nohami – najmä preto, že muži majú znížený rozsah pohybu v bedrách.

Pozitíva

Zaujímavé je, že sedenie s prekríženými nohami môže mať aj výhody! U niektorých ľudí ide o prospešný zvyk. Jedna malá štúdia z roku 2016 zistila, že ľuďom, ktorí majú jednu nohu dlhšiu ako druhú, môže sedenie so skríženými nohami pomôcť upraviť výšku oboch strán panvy a zlepšiť tak vyrovnanie.

Zdá sa, že sedenie s prekríženými nohami tiež znižuje aktivitu niektorých svalov, najmä šikmých svalov (tých, ktoré sú pod kožou, kde si položíte ruky na boky) v porovnaní so sedením s nohami vpred. To môže pomôcť uvoľniť jadrové svaly a zabrániť nadmernej námahe. Podobne existujú dôkazy, že sedenie so skríženými nohami zlepšuje stabilitu sakroiliakálnych kĺbov (zodpovedných za prenášanie hmotnosti medzi chrbticou a nohami).

Buďte aktívni!

Otázkou ostáva, či slávna jogová a meditačná póza, v ktorej ľudia sedia na podlahe s prekríženými nohami, taktiež škodí. Hoci neexistuje definitívny verdikt, či dlhší čas strávený v tejto polohe môže viesť k podobným problémom ako v prípade sedenia na stoličke s prekríženými nohami, faktom je, že mnohí z jogy profitujú – dokonca aj tí, ktorí už majú problémy s kolenami.

Zrátané a podčiarknuté. Ak sa dá, vyhnite sa čo najviac tomuto zlozvyku. Netreba však panikáriť, keďže mnoho rizikových faktorov spojených s prekrížením nôh sa zhoršujú s inými už existujúcimi problémami, ako je sedavý životný štýl a obezita. Účinnou radou je nesedieť dlhé hodiny v rovnakej polohe a byť aktívni!

Fotogaléria


Tagy:
zdravie telo prevencia sedenie prekrížené nohy

2023-03-28 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia