Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KĽÚČ proti starnutiu máte priamo na dvore: Bežná BURINA urýchli produkciu KOLAGÉNU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rastie v záhradách a často na neobrábaných miestach, preto si ju nemusíte všimnúť. Táto rastlina má však v sebe potenciál, ktorý by sa dal využiť na príznaky proti starnutiu.

Nová štúdia naznačuje, že burina bežne rastúca na mnohých dvoroch by mohla pomôcť odvrátiť známky viditeľného starnutia. V laboratórnych štúdiách na ľudských bunkách sa zistilo, že špicaté plody rastliny voškovníka obyčajného znižujú poškodenie spôsobené UV žiarením a urýchľujú hojenie rán, ako sa uvádza na healthline.com.

Zdá sa, že výťažky z plodov rastliny tiež zvyšujú produkciu kolagénu. Ide o vlastnosť mnohých špičkových výrobkov starostlivosti o pleť, ktoré sľubujú zachovanie pružnosti pokožky a zabránenie vráskam.

Riziká buriny

Voškovník obyčajný alebo Xanthium strumarium je pôvodom z častí Európy, Ázie a Severnej Ameriky, primárne sa vyskytuje na otvorených, často vlhkých miestach, ako sú brehy riek. Je široko používaný v tradičnej čínskej a indiánskej medicíne na liečbu širokého spektra chorôb od upchatého nosa a bolestí hlavy až po artritídu a tuberkulózu. Semená plodov rastliny obsahujú chemikáliu nazývanú karboxyatraktylozid, ktorý môže pri konzumácii otráviť a zabiť hospodárske zvieratá.

U ľudí môže jedenie pichľavej rastliny spôsobiť mierne príznaky vrátane nepríjemnej chuti a nevoľnosti alebo závažnejšie príznaky, ako je bolesť brucha, vracanie, nízka hladina cukru v krvi, záchvaty a vážne poškodenie pečene. Napriek rizikám, ktoré so sebou prináša požitie častí rastliny, jej plody a listy sú už dlho stálicou tradičnej medicíny.

KĽÚČ proti starnutiu máte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ochrana pokožky

Vedci z univerzity Myongji v Južnej Kórei uviedli, že podľa ich zistení by výťažky z plodov mohli byť atraktívnou zložkou topických pleťových krémov a inej kozmetiky.

Eunsu Song, doktorand na univerzite Myongji, ktorý viedol výskum, povedal: „Zistili sme, že má rastlina potenciál chrániť pokožku a pomáha zvyšovať produkciu kolagénu. Pravdepodobne vykáže synergický účinok, ak sa zmieša s inými účinnými zlúčeninami, ako je kyselina hyalurónová alebo kyselina retinová, proti starnutiu.“

Výskumníci študovali molekulárne vlastnosti výťažkov a izolovali konkrétne zlúčeniny, ktoré by mohli poskytnúť niektoré antioxidačné a protizápalové účinky. Potom uskutočnili laboratórne experimenty v bunkách a na 3D modeli tkaniva s vlastnosťami podobnými ľudskej koži, aby preštudovali, ako tieto zlúčeniny ovplyvňujú produkciu kolagénu, hojenie rán a poškodenie UVB žiarením – typ, ktorý spôsobuje starnutie pokožky, spáleniny a rakovinu kože. Ich zistenia boli prezentované na výročnom stretnutí Americkej spoločnosti pre biochémiu a molekulárnu biológiu v Seattli.

Domorodí Američania tradične používali listy z voškovníka na varenie čaju, ktorý pomáha liečiť širokú škálu ochorení vrátane ochorení obličiek, artritídy a tuberkulózy. Rastlina sa tiež kedysi používala na liečbu malárie, besnoty a lepry.

Viac o téme: ZdravieBurina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9