Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ODPAD, ktorý NAHRADÍ čierne korenie: Toto z ovocia nevyhadzujte, zničí PARAZITOV v tele

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci nejde o neznáme ovocie, stále u nás patrí medzi exotické druhy. Keď už na papáju natrafíte, väčšina ľudí si pochutná na dužine, pričom šupka a semienka putujú do koša. Jedno z toho by ste však mali mať na tanieri.

Zatiaľ čo zdravotné prínosy tohto ovocia sú všeobecne známe, o výhodách semienok papáje vie len málo ľudí. Ide o ovocie pochádzajúce z amerického kontinentu, ktoré rastie najmä medzi Mexikom a Nikaraguou. Jeho konzumácia a pestovanie sa však rozšírilo aj do ďalších krajín Afriky a Ázie.

Ako sa uvádza na steptohealth.com, hoci sa semená papáje dlhé roky považovali za odpadový produkt, v skutočnosti majú nutričné vlastnosti, ktoré sa oplatí využiť! Podľa informácií publikovaných v časopise Molecules obsahujú polyfenoly a flavonoidy, dve látky s antioxidačným účinkom, ktoré podporujú psychickú pohodu. Poskytujú tiež mononenasýtené mastné kyseliny, ako je kyselina olejová. Semená papáje však nemusia každému chutiť, majú totiž štipľavú chuť, ktorú je však možné po mletí využiť ako náhradu čierneho korenia.

Aké sú benefity konzumácie semien papáje?

1. Bojujú s plesňou

Vďaka svojim protiplesňovým vlastnostiam ich možno použiť ako spojenca v boji proti niektorým infekciám spôsobenými hubami. Na rôzne kmene sa používa práve extrakt zo semienok.

2. Pomáhajú pri otrave jedlom

Hoci otravu jedlom by mal liečiť lekár, semená môžu slúžiť ako pomocná látka na jej liečbu. Extrakt je účinný proti mikroorganizmom, ako sú E. coli, Salmonella, Staphylococcus.

ODPAD, ktorý NAHRADÍ čierne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Sú výborné na trávenie

Semená papáje obsahujú vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie. Ide o živinu, ktorá prechádza gastrointestinálnym traktom nestrávená a dodáva stolici objem, aby sa uľahčilo jej vypudzovanie.

4. Pôsobia ako prírodné antiparazitikum

Semienka z tohto ovocia nie sú prvolíniovou liečbou proti parazitickým infekciám. Napriek tomu však existujú štúdie, ktoré naznačujú, že môžu byť užitočné pri riešení niektorých druhov parazitov ako sú hlísty, či mrle.

5. Ochraňujú obličky

Štúdie naznačujú, že konzumácia papáje môže pomôcť chrániť zdravie obličiek. Výskum na zvieratách publikovaný v African Journal of Health Sciences odhalil, že extrakt zo semien papáje pomohol zabrániť poškodeniu obličiek u potkanov, ktorým bol podávaný liek na vyvolanie toxicity.

6. Majú protizápalové účinky

Vďaka obsahu flavonoidov majú mierne protizápalové účinky, ktoré prispievajú k prevencii chronických ochorení.

7. Prečisťujú pečeň

Pečeň je orgán, ktorý reguluje metabolizmus tukov. Akékoľvek problémy s ním zvyšujú riziko vzniku určitých ochorení. Experimenty na zvieratách s použitím extraktov zo semien papáje odhalili zníženie lipidov v pečeni, ako aj triglyceridov.

ODPAD, ktorý NAHRADÍ čierne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Lepšie vstrebávanie cukrov

Zdá sa, že semená papáje majú tiež schopnosť zabrániť telu absorbovať prebytočné cukry. Vedci v laboratórnych štúdiách na zvieratách zistili, že ich konzumácia zlepšuje glykémiu a má pozitívny vplyv na metabolizmus glukózy.

9. Zlepšujú akné

Používajú sa ako doplnkový liek na tento problém. Pozrite sa, ako na to:

  • Niekoľko listov papáje spolu so semienkami a vodou roztlačte v mažiari
  • Vzniknutú pastu aplikujte na postihnuté miesto asi na desať minút
  • Potom opláchnite čistou vodou

Vedľajšie účinky a kontraindikácie

Semená papáje a ich extrakty obsahujú živiny, ktoré podporujú zdravie. Napriek všetkým týmto výhodám treba byť opatrní pri ich konzumácii. Je to spôsobené potenciálnou toxicitou benzylizotiokyanátu, jednej z jeho hlavných zložiek. Tí, ktorí sú náchylní na alergie, by sa tiež mali vyhnúť konzumácii tohto ovocia a jeho semien, pretože obsahujú papaín. Táto látka ovplyvňuje niektorých, ktorí sú na ňu citliví. Vo všeobecnosti ich môžete jesť v prirodzenej forme, ale neprekračujte ich príjem, pretože to môže byť kontraproduktívne. Jedzte teda 7 až 10 semien, aby ste znížili potenciálnu toxicitu.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPapájaSemienka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9