Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prečo by ste mali myslieť na svoju PEČEŇ hlavne po SVIATKOCH? Kedy kričí o POMOC!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Okrem srdca patrí k najdôležitejším orgánom v tele. Čistí, ozdravuje telo, no keď je preťažená, môže narobiť poriadne problémy. Čo pečeni ubližuje a prečo ju treba pravidelne detoxikovať?

Pečeň je zodpovedná za filtrovanie a odstraňovanie toxínov z tela. Hrá ústrednú úlohu v metabolizme, imunitnom aj tráviacom systéme. Podľa steptohealth.com ju väčšina z nás veľmi zaťažuje, toxíny sa hromadia a negatívne ovplyvňujú zdravie. Veľkonočné sviatky patria k obdobiam, kedy je tento orgán kvôli množstvu jedla a alkoholu, najviac zaťažený. Aby bola zdravá, vyhýbať by ste sa mali spracovaným potravinám, tučným jedlám a alkoholu.

Čo všetko robí v tele? 

Pečeň je hlavným čistiacim mechanizmom tela, ktorý filtruje krvný obeh vo dne aj v noci, aby odstránil toxíny. Detox je dôležitá séria procesov, ktoré udržujú telo zdravé a bez odpadových látok, ktoré môžu spôsobiť ochorenie. Okrem toho je tento orgán zodpovedný aj za filtrovanie a spracovanie hormónov, čím zabezpečuje ich správnu rovnováhu a fungovanie. Akékoľvek narušenie tejto funkcie môže spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, napr. príliš veľa estrogénu, či nedostatočná produkcia inzulínu. Pri detoxikácii pečene odstraňujete toxíny a odpadové produkty, bojujete s voľnými radikálmi a zbavujete sa ťažkých kovov.

Dôvody, prečo je potrebná očista orgánu:

1. Strava má vysoký obsah nasýtených a spracovaných tukov

Mnohé z potravín, ktoré dnes konzumujeme, sú plné nasýtených a spracovaných tukov, ktoré sa hromadia v našom tele. Konzumácia vyprážaných jedál, potravín živočíšneho pôvodu, ktoré nie sú v bio kvalite, spracovaných potravín, konzerv, údenín, dáva pečeni zabrať a ľahko sa vyčerpá. Pečeň je totiž zodpovedná za rozklad všetkých týchto potravín a práve tie sa ťažko spracovávajú.

2. Jete veľa spracovaných sacharidov

Potraviny s množstvom spracovaných uhľohydrátov, ako je biely chlieb, cestoviny, sladené nápoje a sladkosti, môžu preťažiť pečeň, ktorá sa musí viac snažiť regulovať hladinu cukru v krvi. Ak je vaša strava bohatá na tieto druhy potravín, mali by ste orgán detoxikovať pravidelne.

Prečo by ste mali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Konzumácia alkoholu alebo liekov na predpis

Alkohol a lieky na predpis sú pre pečeň ťažko spracovateľné. Keď pijete príliš veľa alebo užívate určité medikamenty po dlhú dobu, čistiaci orgán môže začať trpieť poruchami, ako je stukovatenie a cirhóza.

4. Dýchate znečistený vzduch

Na svete nie je veľa miest, kde môžete dýchať úplne čistý vzduch. Väčšina z nás nasáva toxické častice, ktoré môžu ovplyvniť dlhodobé zdravie. Aj keď je pravda, že pľúca sú prvé, ktoré absorbujú tieto toxické látky, je to pečeň, ktorá je zodpovedná za ich filtrovanie a odstraňovanie z  tela.

5. Nemáte dostatok spánku

Nedostatok spánku škodí telu. Neprejaví sa to len únavou, podráždenosťou, ale aj problémami s trávením, činnosťou čriev a neschopnosťou pečene dôkladne čistiť telo. Spať by sme mali minimálne 7 až 8 hodín a vyhýbať sa pitiu nadmerného množstva alkoholu, ktorý je hlavnou príčinou problémov s týmto orgánom.

6. Príliš veľa cvičíte

Aj keď je cvičenie nevyhnutné na odstránenie toxínov z tela, ak je ho príliš, môže vám to ublížiť. Príliš veľa pohybu by mohlo zhoršiť účinky voľných radikálov a zabrániť tomu, aby vaša pečeň mala dostatok času na boj s nimi. Nechajte ju preto niekedy odpočívať a doprajte si detox.

7. Máte stravu chudobnú na mikroživiny

Mikroživiny sú nevyhnutné pre dobrú funkciu pečene. Vaša strava by mala poskytovať dostatočné množstvo vitamínov C, B3, B6 a E spolu s kyselinou listovou. Potrebujete tiež veľa esenciálnych aminokyselín, ako je glycín a taurín. Dôležitý je aj vápnik. Ak je vaša strava v niektorom z nich nedostatočná, je dôležité zmeniť svoje stravovacie návyky alebo začať užívať doplnky stravy.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaPečeňDetoxikácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9