Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

POTRAVINA, ktorá VYČISTÍ krv po veľkonočných jedlách: NEZABÚDAJTE na ňu po sviatkoch!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci šibačov orechy nepotešia tak ako čokoláda, ich účinky na ľudské telo by ich mohli presvedčiť! Aj preto by ste sa nimi mali zásobiť počas veľkonočných sviatkov.

Považujú sa za jeden z najkompletnejších zdrojov energie a výživy! Ponúkajú dôležité vitamíny, minerály a antioxidanty. Vysoká koncentrácia esenciálnych mastných kyselín z nich robí jedného z najdôležitejších spojencov pre kardiovaskulárne zdravie. To však nie je všetko. Obsahujú kyselinu alfa-linolénovú, ktorá znižuje riziko srdcovej arytmie a hromadenia cholesterolu v tepnách.

Ako sa píše na steptohealth.com, pravidelné jedenie orechov je preukázateľne rovnako účinné ako olivový olej pri znižovaní zápalu a čistení krvi po tučnom jedle. Navyše, vďaka vláknine a rastlinným sterolom redukujú lipidy, ktoré sa vstrebávajú cez črevá a uľahčujú ich vylučovanie.

V orechoch nájdeme aj arginín, esenciálnu aminokyselinu, ktorá udržuje steny krvných ciev elastické a zabraňuje vysokému krvnému tlaku. Ich pravidelná konzumácia podporuje zdravé chudnutie. Je to vďaka obsahu zdravých tukov, ktoré zvyšujú energiu počas dňa.

Ak vám to nestačí, pozrite sa, prečo mať orechy aj na veľkonočnom stole:

1. Zlepšujú zdravie srdca

Vďaka vysokej koncentrácii esenciálnych mastných kyselín chránia kardiovaskulárne zdravie. Obsahujú kyselinu alfa-linolénovú, ktorá znižuje riziko srdcovej arytmie a hromadenia cholesterolu v tepnách. Arginín zas udržuje steny ciev elastické a zabraňuje vysokému krvnému tlaku.

POTRAVINA, ktorá VYČISTÍ krv
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Chránia zdravie mozgu

Pistácie a vlašské orechy poskytujú značné množstvo esenciálnych aminokyselín a antioxidantov, ktoré chránia pamäť a zdravie mozgu. Kyselina listová a vitamíny A a E v orechoch zlepšujú funkciu nervového systému a znižujú riziko vzniku demencie a Alzheimerovej choroby.

3. Sú protizápalové

Mnohí odborníci tvrdia, že väčšina chorôb má korene v nedostatočnej kontrole zápalovej reakcie. Našťastie, omega-3 mastné kyseliny v orechoch môžu pomôcť kontrolovať a znižovať zápalové procesy v tele. Konzumácia týchto potravín je kľúčom k prevencii mnohých bežných a chronických porúch.

4. Zlepšujú trávenie

Hlavnou výhodou tohto jedla pre zdravie tráviaceho traktu je obsah vlákniny. Zlepšuje vstrebávanie živín v črevách a uľahčuje vypudzovanie odpadových látok. Okrem toho konzumácia orechov pomáha znižovať tráviace ťažkosti.

POTRAVINA, ktorá VYČISTÍ krv
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Zabraňujú predčasnému starnutiu

Pre zdravie pokožky sa odporúčajú všetky druhy orechov, pretože každý jeden z nich obsahuje vitamín E. Táto antioxidačná živina opravuje bunky, ktoré sa poškodili vplyvom voľných radikálov a zabraňuje skorému vzniku vrások.

6. Pomáhajú budovať svalovú hmotu

Orechy sú bohatým zdrojom bielkovín, vďaka čomu sú vynikajúce na uspokojenie každodenných nutričných potrieb počas intenzívneho fyzického tréningu. Niektorí odborníci na výživu odporúčajú zjesť malú porciu orechov pred spaním, pretože vláknina a zdravé tuky môžu zabrániť rozpadu svalového tkaniva počas spánku.

7. Bojujú s obezitou

Tí, ktorí majú nadváhu alebo sú obézni, môžu skutočne veľa profitovať, ak jedia viac orechov. Vysoké množstvo vlákniny a bielkovín podporuje schopnosť tela spaľovať tuk, čo pomáha v chudnutí. Obézni ľudia, ktorí do svojho jedálnička zaraďujú mandle, vlašské orechy a iné druhy, schudnú ľahšie ako tí, ktorí ich nejedia.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaOrechyPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9