Je jedným z najbežnejších minerálov v tele. Keby ho nebolo, mnohé telesné funkcie a procesy by nefungovali tak, ako majú. Dokonca z neho profituje aj mozog.
V roku 2019 malo demenciu 57,4 milióna ľudí na svete. Prognózy sú desivé a hovoria, že do roku 2050 toto číslo vzrastie až na 152,8 milióna! Keďže neexistuje žiadny liek na demenciu, mnohí výskumníci zdôrazňujú preventívne stratégie vrátane stravy. Podľa niektorých štúdií sa jeden minerál spája s lepšou kognitívnou funkciou a zníženým rizikom demencie, uvádza sa na medicalnewstoday.com.
Zachováva mentálne funkcie
Potvrdzuje to i jeden výskum, ktorý sledoval 1 000 dospelých ľudí v strednom veku počas 17 rokov. Zistil, že tí, ktorí užívali najvyššie hladiny horčíka, mali o 37 % nižšie riziko vzniku demencie v porovnaní s tými, ktorí ho prijímali v menšom množstve. Minerál údajne zlepšuje zdravie mozgu najmä o nežnejšieho pohlavia.
„Aj keď je potrebný ďalší výskum, výsledky tejto štúdie naznačujú, že vyšší príjem horčíka je spojený so zlepšením zdravia mozgu a môže byť potenciálne spojený aj so zachovaním mentálnych funkcií a zníženým alebo oneskoreným rizikom rozvoja demencie,“ potvrdzuje Dr. Kelly Johnson-Arborová, lekárska toxikologička a výkonná riaditeľka National Capital Poison Center, ktorá nebola zapojená do štúdie.
Štúdia bola publikovaná v European Journal of Nutrition.
350 vs. 550 mg horčíka denne
Do štúdie výskumníci zahrnuli údaje o zdravotnej starostlivosti od 6 001 účastníkov vo veku 40 až 73 rokov z Biobanky Spojeného kráľovstva. Údaje zahŕňali meranie krvného tlaku, vyšetrenie magnetickou rezonanciou (MRI) a príjem horčíka v strave počas 24 hodín päťkrát počas 16 mesiacov. Viac ako 95% účastníkov konzumovalo stabilné množstvo horčíka počas obdobia štúdie. Niektorí však svoj príjem časom zvýšili, zatiaľ čo iní príjem znížili.
Vyšší príjem horčíka v strave bol spojený s väčším objemom mozgu a menšími léziami bielej hmoty – ktoré sú oba indikátormi demencie – pri vyšetreniach MRI. Zistili tiež, že konzumácia viac ako 550 mg horčíka denne je spojená s približne o rok mladším vekom mozgu vo veku 55 rokov ako konzumácia 350 mg denne, čo je takmer priemerný denný príjem.
Zvýšenie príjmu horčíka o 41 % by tak mohlo zlepšiť zdravie mozgu, zachovať kognitívne schopnosti a znížiť riziko demencie. Ďalej odborníci prišli na to, že vysoký príjem tohto minerálu v strave bol neuroprotektívnejší skôr u žien ako u mužov, pričom ženy po menopauze z toho profitovali viac ako tie pred menopauzou. Poznamenali však, že klesajúca spotreba horčíka v priebehu času bola spojená s väčším objemom mozgu u žien.
Ako znižuje riziko demencie?
"Je známe, že horčík je neuroprotektor a zároveň má pozitívny vplyv na krvný tlak," povedal Dr. Howard Pratt, D.O., psychiater a riaditeľ v Community Health of South Florida, Inc., ktorý sa na štúdii nezúčastnil. „Vysoký krvný tlak sám o sebe je známym rizikovým faktorom demencie. Zvýšený príjem horčíka v potrave môže mať pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie, pričom štúdia následne preukázala pokles lézií bielej hmoty v strednom až skorom veku,“ dodal.
Dr Johnson-Arborová poznamenala, že horčík môže pomôcť znížiť zápal. K odborníčke sa pridáva Dr. Bruce Albal, profesor z Kalifornskej univerzite, ktorý sa pozrel na zvýšené účinky horčíka na postmenopauzálny stav u žien.
„Autori tvrdia, že vyšší príjem horčíka mohol u týchto starších žien viesť k menšiemu chronickému zápalu. Tieto výsledky by sa v súčasnosti mali považovať za predbežné, najmä pre menšie diétne podskupiny s horčíkom,“ povedal.
„Jednou zo zaujímavých vecí na estrogéne je, že ide o vazodilatátor, čo znamená, že môže pomôcť znížiť krvný tlak. Ženy po menopauze, ktoré majú nižšie hladiny tohto hormónu, môžu čeliť vyššiemu krvnému tlaku. Dôkazom toho je zvýšenie kardiovaskulárneho rizika srdcového infarktu u žien po menopauze," tvrdí Dr. Howard Pratt.
Dr. Johnson-Arborivá ďalej poznamenala, že rozdiel môže súvisieť so zdravotnými stavmi, ktoré sa vyskytujú u mužov a žien a ktoré môžu ovplyvniť klinické účinky horčíka. Povedala však, že autori neskúmali vplyvy iných zdravotných stavov.
Horčík sa nachádza v mnohých potravinách vrátane tmavej čokolády, orechov, špenátu, tuniaka, ďatlí, šošovice a pod.