Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prekvapivý benefit JEDENIA v noci: Prečo sa toho netreba BÁŤ?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Večera v nočných hodinách môže spôsobiť priberanie a zdravotné komplikácie. Populárne upozornenie, o ktorom už vieme dlhé roky. O to viac prekvapí zistenie výskumu, podľa ktorého to nie je pravda.

Podľa neho je totiž úplne v poriadku skončiť s večerou o 21:30, ak máte na druhý deň raňajky v neskoršiu dobu, píše sa na dailymail.co.uk.

Za týmto odhalením je Tim Spector, profesor genetickej epidemiológie na King's College London, ktorý vykonal štúdiu na 80 000 dospelých v Spojenom kráľovstve. Pozrel sa na rôzne časy jedenia a časové okná, v ktorých ľudia jedli.

Pozitívny vplyv na metabolizmus

Úplné výsledky zhromaždené prostredníctvom personalizovanej výživovej spoločnosti Zoe budú zverejnené až koncom tohto roka, no predbežné zistenia ukazujú, že niektorí môžu dojesť večeru pokojne až o 21:30 a pritom si zachovajú pevné zdravie a vyhnú sa problémom s hmotnosťou. Kľúčom je pochutnať si na neskorých raňajkách, ideálne o 11:30 alebo neskôr, aby ste dosiahli 14-hodinové obdobie pôstu. Ako ukazujú dôkazy, toto obdobie pôstu dosiahne s prehľadom väčšina ľudí, ktorí z toho budú čerpať výhody vrátane pozitívneho vplyvu na metabolizmus. Ako neskoro si dali jedlo na tanier, nebolo dôležité. 

Prekvapivý benefit JEDENIA v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Myšlienka, že skoršia večera je zdravšia, je podľa profesora Spectora založená na veľmi malých štúdiách najmä mladých ľudí, ktoré nezohľadnili obdobie pôstu alebo načasovanie raňajok. Navyše, zdôraznili len menšie výhody, takže podľa odborníka, ide o prehnané tvrdenie. 

Načasovanie podľa seba

Profesor Spector, autor knihy Food for Life: The New Science of Eating Well, je zástancom časovo obmedzeného stravovania, o ktorom mnohé štúdie zistili, že je užitočné pre metabolické zdravie a chudnutie. Svedčí o tom i spomínaná štúdia, v ktorej účastníci potvrdili, že po 14-hodinovom pôste mali viac energie. 

Odborník naznačuje, že naše črevné mikróby, podobne ako my, majú cirkadiánny rytmus a potrebujú si oddýchnuť od jedenia. Ľudia sa však môžu rozhodnúť, kedy si načasujú toto obdobie odpočinku v závislosti od svojho vlastného denného rozvrhu.

„Ľudia často jedia neskoro kvôli práci a deťom a nemali by sa za to cítiť previnilo. Dôležité je v noci nemaškrtiť, snažiť sa neraňajkovať skoro a neísť spať do dvoch hodín po večeri," uviedol Spector na záver. 

Viac o téme: VečeraZdravieJedenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9