TATÁRSKA omáčka nemusí byť postrachom zdravej výživy: RECEPT, ktorý si zamilujete!

Zdroj: gettyimages.com
2023-04-03 13:30:00

Langoš či vyprážaný syr bez tatárskej omáčky? Nemysliteľné! Hoci nepatrí práve k najmenej kalorickým jedlám, trik spočíva v poctivej domácej príprave, ktorá vás nepripraví o typickú chuť a zároveň neublíži postave.

Ak je tatárska omáčka kvalitná, ľudské telo z nej bude vo veľkom profitovať! To zaistí použitie čerstvých surovín, ktoré výrazne zlepšia jej nutričné vlastnosti. Vďaka tomu bude aj zemiakový šalát na Veľkú noc chutiť výborne a zároveň nezaťaží organizmus. 

Treba si však dávať pozor, že omáčky by sa mali konzumovať s mierou. V opačnom prípade by sa kalórie v strave mohli výrazne zvýšiť, čo by viedlo k postupnému priberaniu, ako upozorňuje steptohealth.com. V priebehu týždňov to vytvorí stav zápalu, ktorý bude mať negatívny vplyv na zdravie. V priebehu rokov by to mohlo dokonca zvýšiť výskyt určitých chronických patológií.

Nutričná hodnota 

Z nutričného hľadiska je potrebné dodať, že tatárska omáčka má 63 kalórií na 30-gramovú porciu. Obsahuje 5 gramov tuku a 4 gramy sacharidov na porciu a je schopná poskytnúť dôležité živiny, ako je vitamín E a vitamín K. Aj keď by ste to nemali s ňou preháňať, jej konzumácia v miernom množstve môže pomôcť v prísune dôležitých látok pre organizmus.

Dve polievkové lyžice (30 gramov) poskytujú podľa healthline.com:

  • Kalórie: 63
  • Bielkoviny: 0,3 g
  • Tuk: 5 gramov
  • Sacharidy: 4 gramy
  • Sodík: 9 % dennej odporúčanej dávky
  • Vitamín E: 3 % dennej odporúčanej dávky
  • Vitamín K: 13 % dennej odporúčanej dávky
  • Mangán: 1 % dennej odporúčanej dávky

Výhody

V prvom rade treba vyzdvihnúť účinok vitamínu E v tatárskej omáčke, látky, ktorá vyvíja silnú antioxidačnú aktivitu, ako sa uvádza v štúdii publikovanej v časopise Nutrients. Dokáže zlepšiť fungovanie imunitného systému, znížiť výskyt infekčných a dokonca aj chronických ochorení. Vitamín K zase pomôže zlepšiť zdravie kostí. Spolu s minerálmi, ako je vápnik, predstavuje kľúč k zaisteniu optimálnej hustoty kostí, čo pomôže predchádzať zlomeninám v budúcnosti.

Vitamín K súvisí aj s procesmi zrážania krvi. Udržiavanie hladín v optimálnych rozsahoch pomôže predchádzať zmenám, ktoré by mohli ovplyvniť správne fungovanie kardiovaskulárneho systému. Pri niektorých liekoch by však mal byť príjem obmedzený.

Ako ju konzumovať?

Tatárska omáčka je bežne dostupná vo všetkých supermarketoch. Ak je však domáca, jej kvalita bude jednoznačne vyššia! Vo všeobecnosti sa môže podávať ako príloha k pečeným rybám alebo zemiakovým jedlám. Veľmi dobre sa kombinuje s oboma výrobkami a zlepšuje ich organoleptické vlastnosti.

Ingrediencie

Tatárska omáčka zvyčajne obsahuje:

  • majonézu
  • kyslé uhorky
  • kapary
  • citrónovú šťavu
  • bylinky ako kôpor alebo estragón

Niektoré variácie môžu obsahovať aj:

  • olivy
  • jablčný mušt
  • petržlen
  • cibuľu
  • šalotku

Recept na tatársku omáčku

Na prípravu vynikajúcej tatárskej omáčky budete potrebovať:

  • 1 šálku obyčajného gréckeho jogurtu
  • 3 lyžice nálevu z kyslých uhoriek alebo 3-4 nadrobno nakrájané kyslé uhorky
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • kapary (voliteľné)

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešajte v miske, kým nebude omáčka čo najhladšia. Odporúča sa podávať vždy dobre vychladené. Pred použitím môžete omáčku nechať pár minút v chladničke. Ak chcete omáčku zaradiť do vegánskej stravy, vymeňte grécky jogurt za ten vyrobený zo sóje. Môžete dokonca použiť vegánsku majonézu. 

Tatárska omáčka je vynikajúcim doplnkom k niektorým typom jedál s výbornou chuťou. Je tiež zdrojom niektorých antioxidantov a vysoko kvalitných vitamínov. Preto sa hodí do jedálnička, no treba ju konzumovať s mierou. 

Fotogaléria


Tagy:
jedlo tatarská omáčka recept

2023-04-03 13:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia