Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

REŠTART metabolizmu nielen po Veľkej noci: Ako na OBNOVU procesov v tele a SPAĽOVANIE kalórií!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Metabolický reset je výborným riešením pre reguláciu hmotnosti a tiež vtedy, ak pociťujete menej energie. Odborník na výživu uvádza, ako reštartovať metabolizmus hlavne po náročnom období plnom hodovania.

Revolučný výskum z roku 2021 publikovaný v časopise Science spochybnil konvenčné presvedčenie, že stredný vek nevyhnutne znamená pomalší metabolizmus. Štúdia zistila, že metabolizmus sa môže s vekom spomaliť, ale v skutočnosti sa tak stane až po dosiahnutí veku 60 rokov – nominálnym tempom 0,7 % každý rok. Spomalenie metabolizmu u človeka však často súvisí so životným štýlom – s pribúdajúcimi životnými povinnosťami narastá aj konzumácia rýchlych jedál, zatiaľ čo fyzická aktivita ustupuje od pracovných a rodinných povinností, píše sa na thehealthy.com.

Je tu však dobrá správa! Výživový poradca Dan LeMoine tvrdí, že spomalený metabolizmus je možné napraviť. Hoci základnú rýchlosť metabolizmu nášho tela do značnej miery určuje genetika, nízka energia a ťažkosti so zhadzovaním kilogramov sú často len znakmi toho, že je čas zmeniť svoje správanie a zvyky. 

Keď nefunguje tak, ako by mal

Ak máte pocit, že váš metabolizmus už nie je taký, aký býval, môže pomôcť jeho reset. Tým obnovíte svoje spaľovanie kalórií a taktiež množstvo iných telesných procesov, ktoré poháňa, aby fungovali čo najefektívnejšie.

"Jednou z vecí, ktoré často vidíme na našej klinike, je, že ľudia sa snažia zdravo žiť, dobre jesť, cvičiť," hovorí LeMoine a pokračuje: "Napriek tomu zisťujú, že veci nefungujú tak, ako predtým - musia pracovať na sebe dvakrát toľko, aby si udržali hmotnosť, alebo jednoducho nemôžu schudnúť."

LeMoine hovorí, že tento boj je znakom toho, že váš metabolizmus nefunguje tak optimálne, ako by mohol. Zatiaľ čo niektorí majú endokrinné alebo metabolické poruchy, ktoré spôsobujú, že ich metabolizmus funguje pomalšie, pár jednoduchých rád by mohlo pomôcť!

REŠTART metabolizmu nielen po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako na to? 

Podľa nutričného špecialistu neexistuje univerzálny prístup k metabolickému reštartu. Telo, životný štýl a zdravotný stav každého človeka sú jedinečné, preto sa môže stať, že mnohé plány na zrýchlenie metabolizmu nakoniec stroskotajú. Odborník však uvádza na základe svojich skúseností s prácou s ľuďmi na resetovaní metabolizmu 3 kroky, ktoré vás dostanú minimálne na cestu za rýchlejším spaľovaním!

Hydratujte

"Ak vaše bunky nie sú hydratované, sú scvrknuté ako hrozienka, metabolizmus nebude robiť to, na čo je určený. Nezáleží na tom, ako dobre jete alebo ako tvrdo cvičíte," varuje odborník. 

Hydratácia je podľa neho o kvantite a kvalite. Osem pohárov denne je dobrým vodítkom, ale existujú aj iné spôsoby, ako určiť, koľko vody by ste mali za deň vypiť.

Pokiaľ ide o „kvalitu hydratácie“, hovorí LeMoine, voda v skutočnosti neobsahuje stopové minerály a elektrolyty, ktoré pomáhajú hydratovať vaše bunky.

„Uistite sa, že prijímate tiež nejaké stopové minerály alebo elektrolyty a jete veľa zeleniny bohatej na minerály,“ radí. "Keď sa zvýši hydratácia buniek, zvýši sa aj metabolizmus."

Preto nie je na škodu okrem vody, dať si v menšom množstve minerálku. 

Spite

Podľa výskumu z novembra 2022 zverejneného v JAMA Network Open asi polovica Američanov bojuje s dostatkom spánku. Jedna štúdia z roku 2019 v časopise Journal of Lipid Research ukázala, že aj krátkodobý nedostatok spánku môže ovplyvniť váš metabolizmus.

„Čarovné veci sa začnú diať až vtedy, keď sa dostávame do hlbokého a pokojného spánku. Naše telá sa vtedy liečia, regenerujú, hormóny sa začínajú dávať do správnej hladiny, a keď ste oddýchnutí, ovplyvňuje to lepšie stravovanie, viac pohybu."

REŠTART metabolizmu nielen po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedzte dostatočne

LeMoine upozorňuje na jeden trend. Mnohí majú problémy s metabolizmom a priberaním kvôli prísneho obmedzovaniu sa v strave. Je pravda, že zníženie kalorického príjmu môže viesť k počiatočnému úbytku hmotnosti, ale nedostatočné jedenie alebo nárazové diéty vám hmotnosť neudržia – v skutočnosti hrozí spomalenie metabolizmu. Je to preto, že metabolizmus sa prispôsobuje obmedzeniu jedla a chudnutiu, aby sa udržali kritické systémy, ako je vaše srdce a pľúca, funkčné.

Jedna štúdia z júna 2022 v lekárskom časopise Obesity zistila, že aj malé poklesy denného kalorického príjmu môžu spustiť spomalenie metabolizmu. K metabolickému deficitu tak dochádza vtedy, keď je váš deficit kalórií príliš veľký. Prijímanie menšieho množstva živín, ako vaše telo potrebuje, tiež vedie k spomaleniu metabolizmu.

Ako dlho to trvá?

Nie je prekvapením, že časový rámec pre metabolický reset sa u každého líši. Zatiaľ čo u niektorých to môže byť otázka pár dní, iní s tým môžu bojovať dlhšie. Závisí od niekoľkých faktorov, čo sa deje v tele a čo presne spôsobuje, že procesy v tele nefungujú tak, ako by mali. 

Metabolický reset by však nemal byť pretek do cieľa. Plán by mal byť zameraný na to, ako urobiť jemné zmeny vo svojom novom životnom štýle, ktorý budete dodržiavať dlhodobo. Nemá zmysel dať sa na 30- alebo 60-dňový plán obnovy metabolizmu, ak sa potom chcete vrátiť k zlému stravovaniu, nulovému spánku a nedostatočnému pitnému režimu. 

Viac o téme: ZdravieChudnutieMetabolizmusSpaľovanie kalórií
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9