MED, ktorý zastavuje ČREVNÉ problémy: Toto VŠETKO si telo z neho VEZME!

Zdroj: gettyimages.com
2023-04-01 12:00:00

Tekuté zlato, ktoré lieči. Vo všeobecnosti platí, že má protizápalové, antibakteriálne, antioxidačné vlastnosti. Aké výhody v sebe ukrýva med z levandule?

Levanduľový med je produktom včelieho nektáru, ktorý sa získava z kvetov divokej levandule a iných druhov tejto rastliny. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Molecules tento typ jednokvetého medu obsahuje zlúčeniny, ktoré sú spojené so zdravotnými výhodami, uvádza sa to na steptohealth.com. Je nabitý mastnými kyselinami, antioxidantami a uhľohydrátmi, posilňuje obranyschopnosť a upokojuje rôzne ochorenia.

Benefity a využitie levanduľového medu

Zo všetkých druhov medu vyniká levanduľový med svojou špecifickou arómou a jemnou chuťou. Má svetlo jantárovú alebo bielu farbu, strednú kryštalizáciu a tekutú konzistenciu. Jeho chuť je sladká, ale má mierne kyslé a kvetinové tóny. Nepodlieha tepelným procesom, čo mu umožňuje zachovať si svoje vlastnosti. Môže dokonca obsahovať častice peľu a propolisu. Tradičná medicína oceňuje levanduľový med pre jeho liečivé vlastnosti. Vykazuje väčšiu protizápalovú kapacitu ako med pochádzajúci z citrusových plodov. Okrem toho má pozitívny vplyv na zníženie oxidačných markerov. Aké ďalšie výhody poskytuje?

1. Posilňuje imunitný systém

Jedna z hlavných výhod levanduľového medu súvisí s jeho schopnosťou posilniť imunitný systém. Obsahuje enzýmy, aminokyseliny, flavonoidy a fenoly. Spoločne tieto zlúčeniny pomáhajú zlepšiť reakcie tela na infekcie, ako sú vírusy, baktérie a huby. Pomáha tiež bojovať proti plesňovým infekciám, ako je kandidóza. potenciál bojovať proti zápalom, oxidačnému stresu a infekciám spôsobenými baktériami.

2. Prispieva k úľave od kašľa

Med z levandule má vlastnosti, ktoré prispievajú k úľave od kašľa. Pôsobí protizápalovo, čím znižuje podráždenie hrdla. Okrem toho má expektoračné a zvlhčujúce vlastnosti, ktoré sú kľúčom k minimalizácii tohto príznaku. Med je účinný pri zlepšovaní symptómov infekcií horných dýchacích ciest, bežnej príčiny kašľa.

3. Pomáha pri starostlivosti o pleť

Levanduľový med má aj kozmetické využitie. Jeho lokálne použitie súvisí s odstránením jaziev, vrások a škvŕn. Je totiž bohatý na antioxidanty, organické kyseliny, minerály a aminokyseliny.

Ďalšie výhody

Ako každá iná odroda medu, levanduľový med má ďalšie zdravotné výhody vďaka svojmu bohatému obsahu bioaktívnych zlúčenín.

Najvýraznejšie sú tieto:

  • Znížený stres - podporuje zmiernenie stavov napätia a úzkosti.
  • Bojuje s nespavosťou - je to prirodzený relaxant.
  • Má diuretický účinok - stimuluje vylučovanie tekutín a zmierňuje opuchy spojené s ich zadržiavaním.
  • Úľaví od hnačky - vďaka svojim antibakteriálnym a adstringentným vlastnostiam zastavuje črevné problémy v prípade bakteriálnej gastroenteritídy.

Riziká a kontraindikácie

Pre väčšinu zdravých dospelých a detí starších ako jeden rok je levanduľový med bezpečný ako prírodné sladidlo, liek proti kašľu a lokálny produkt na povrchové rany.

Pozor treba dať v týchto prípadoch:

  • Alergia na peľ alebo iné zložky medu. Tento produkt môže u ľudí spôsobiť okrem iného dýchacie ťažkosti, závraty, vracanie, zmenu srdcového rytmu.
  • Mladší ako jeden rok kvôli riziku detského botulizmu.
  • Konzumujte ho s mierou, pretože prebytok môže viesť k nadváhe a obezite kvôli vysokému obsahu cukru.
  • Ľudia s cukrovkou by sa jeho konzumácii mali vyhýbať.
  • Skladujte ho na chladnom a tmavom mieste, s teplotou medzi 15 až 20 °C. Neodporúča sa dávať ho do chladničky, pretože vo veľmi chladnom prostredí má tendenciu kryštalizovať, čo sťažuje neskoršiu konzumáciu.

Ako si vyrobiť domáci levanduľový med?

Budete potrebovať:

  • 500 gramov včelieho medu
  • 100 gramov sušenej levandule
  • drevená lyžica
  • sterilizovaná nádoba

Postup: 

Med vložte do žiaruvzdornej nádoby a zohrejte ho. Keď je zmes horúca, pridajte sušenú levanduľu a odstavte z ohňa. Zakryte a nechajte stáť 24 hodín. Po uplynutí tejto doby ho znova zahrejte na miernom ohni asi 5 minút. Potom produkt prefiltrujte pomocou sitka, aby ste oddelili zvyšky levandule. Skladujte v sterilizovanej nádobe pri izbovej teplote.

Fotogaléria


Tagy:
levanduľa zdravie med lenaduľový med

2023-04-01 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia