Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NOČNÉ MORY nie sú až tak zlé, ako sa zdá: Buďte radi, že ich máte, TAKÉTO sú ich VÝHODY

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú súčasťou bežného života, no mnohých poriadne vystrašia. Málokto však vie o tom, že nočné mory majú svoj význam a telo z nich čerpá určité benefity.

Búšiace srdce, studený pot. Aj takto sa prejavujú nočné mory. Nikto ich nemá rád, keďže spôsobujú nepríjemné pocity. Ako sa uvádza na steptohealth.com, hoci súvisia so snami, ktoré vyvolávajú intenzívny strach alebo hrozbu, pripisuje sa im určitá výhoda.

Príčiny nočných môr

Podľa Diagnostického a štatistického manuálu duševných porúch ide o typ parasomnie, ktorá zahŕňa opakovaný výskyt desivých snov, ktoré môžu prebudiť postihnutú osobu. Ich obsah vyvoláva intenzívny strach alebo nepohodlie. Vo všeobecnosti sa objavujú v REM fáze, ktorá nastáva medzi 90 až 110 minútami po zaspaní, alebo v druhej polovici noci.

Dôvodov na ich vznik je viacero. Hlavne počas pandémie Covid-19 sa zvýšil počet ľudí, ktorých začali trápiť. V tomto prípade sa spúšťačom stala vysoká záťaž stresu a neistoty spolu so starosťou o svoje zdravie aj blízkych. Na druhej strane, nočné mory sa často môžu vyskytnúť po  konzumácii ťažko stráviteľného jedla, ktoré bráni dobrému nočnému odpočinku. Môžu sa vyskytnúť aj pod vplyvom alkoholu alebo iných látok. Najčastejšie sa objavujú v detstve a dospievaní a súčasťou procesu vývoja mozgu.

Úľava od stresu

Je ťažké si myslieť, že nočné mory prinášajú výhody, keďže sú spojené so zlým spánkom a negatívnymi emóciami. Štúdia vedená výskumníkmi zo Ženevy a Wisconsinu však naznačuje určité pozitívne účinky. Vedci predpokladajú, že emócie prežívané v snoch prispievajú k riešeniu emocionálneho stresu a príprave na budúce afektívne reakcie. Inými slovami, pomáhajú správať sa bezpečnejšie v potenciálne nebezpečných situáciách skutočného života.

NOČNÉ MORY nie sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jednou z hlavných výhod nočných môr je zníženie stresu. Dosahuje sa to tým, že umožňujú prijať iné roly a robiť akcie, ktoré v skutočnosti nie sú povolené alebo sú z nejakého dôvodu potláčané. Napríklad nočná mora, v ktorej sa človek háda so svojím šéfom a veľmi nahlas na neho kričí. V reálnom živote to asi nie je dobré, ale po sne je to oslobodzujúce.

Konfrontácia emócií

V niektorých prípadoch nám pocity, ktoré zažívame v nočných morách, umožňujú čeliť strachu a úzkosti. V skutočnosti sa niekedy zdajú tak skutočné, že človek cíti fyzické vyčerpanie. Napriek tomu je možné pri skúmaní udalostí v bdelosti prijať iné vnímanie toho, čo sa stalo, a reflektovať to. V sne sa stretávame s problémom tvárou v tvár, s obávanými situáciami a nacvičujeme možné reakcie.

Hľadanie riešení

Interpretácia nočných môr je v mnohých prípadoch východiskom pri riešení problémov, ktoré vznikajú v reálnom živote. Umožňujú tiež nové nápady na riešenie situácií, ktoré bývajú zložité. Rozprávanie o nočných morách má často katarzný účinok. Oslobodzuje a poskytuje úľavu.

Ako sa im vyhnúť? 

Nočné mory nám v istých situáciách pomáhajú nacvičiť rôzne roly a vyrovnať sa s určitými obavami. Jednou z ich výhod je, že predvídaním obávaného scenára sa s ním zoznámime a pripravíme. Napriek tomu sú tieto epizódy závažné a sú dôvodom na konzultáciu, keď sa opakujú alebo sťažujú odpočinok. Napríklad vtedy, ak prerušia spánok a potom človek nevie zaspať. Tiež, ak je potrebné dodržiavať určité správanie po tom, čo ste ich prekonali, ako napríklad nechať zapnuté svetlá.

V týchto prípadoch sa pokúste zlepšiť spánkovú hygienu pomocou návykov, ako je skoré chodenie do postele, obmedzenie konzumácie cukru a kofeínu v hodinách pred odpočinkom, vyhýbanie sa obrazovkám a alkoholu. Nočné mory sú mnohokrát príznakom klinických stavov, ako je posttraumatická stresová porucha (PTSD), depresia a úzkosť. V tomto prípade je dobré poradiť sa s odborníkom.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaNočné mory
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9