Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ľahko si ho POMÝLITE s cherry paradajkami: OVOCIE, po ktorom sa vám SPEVNÍ pleť a napraví ZRAK

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kvôli svojmu vzhľadu dostalo označenie ako "paradajkové ovocie". Pre mnohých je čistou exotikou, o ktorej nikdy nič nepočuli. Veľká škoda, tamarillo je totiž pre ľudské telo doslova pohladením.

Tamarillo je pre väčšinu ľudí neznámym ovocím, no na druhej strane je vysoko cenené pre svoje nutričné vlastnosti. Navyše, jeho sladká, kyslá a slaná chuť z neho robí dokonalú ingredienciu pre nespočetné množstvo receptov.

Je plodom kríka, ktorý pochádza z peruánskych Ánd. Dnes sú jeho hlavnými producentami Peru, Kolumbia, Brazília, Čile, Nový Zéland a Južná Afrika. Ako sa píše na steptohealth.com, dorastá od 3 do 5 centimetrov a má oranžovo-červenú farbu. Vyniká tenkou šupkou a šťavnatou dužinou. Má veľmi príjemnú vôňu a jeho semená sú obalené želatínovou vrstvou s veľmi výraznou sladkou chuťou.

Vlastnosti a živiny

Podľa Novozélandského inštitútu pre výskum plodín a potravín obsahuje 100 gramov čerstvého ovocia:

  • energia - 6 kcal
  • bielkoviny - 1,8 g
  • tuk - 0,5 g
  • sacharidy - 4,3 g
  • vláknina - 3,6 g

Tamarillo je plné polyfenolov, karoténov a antokyánov a je zdrojom vitamínov A, C a B6 a minerálov ako je draslík, mangán a meď. Má protizápalové, antioxidačné účinky.

Ľahko si ho POMÝLITE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo dokáže?

1. Silný antioxidant

Zlúčeniny s antioxidačnou aktivitou chránia telo pred škodlivým pôsobením voľných radikálov. Ak ich je priveľa, spôsobujú chronické a zápalové ochorenia a starnutie buniek.

2. Ochranca kardiovaskulárneho zdravia

Sodík a draslík sú dva elektrolyty nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu, najmä s ohľadom na kardiovaskulárny systém. Podľa odborníkov z Harvard School of Public Health vysoký príjem soli môže viesť k zvýšenému krvnému tlaku, čo môže spôsobiť srdcové problémy. Draslík pomáha telu uvoľniť cievy a vylúčiť sodík cez obličky. Tamarillo ho obsahuje dostatok, preto je vhodné zaradiť ho do jedálnička.

3. Udržuje pokožku zdravú

Tamarillo obsahuje niektoré živiny, ktoré boli uznané za prospešné pre dobre vyzerajúcu, chránenú a hydratovanú pokožku. Nájdeme v ňom vitamín C, ktorý stimuluje syntézu kolagénu a hrá aj ochrannú antioxidačnú úlohu proti UVB žiareniu. Okrem toho tamarillo obsahuje vitamín A, látku potrebnú na udržanie integrity slizníc a pokožky. Zabraňuje depigmentácii, dodáva pokožke pevnosť a pružnosť a podieľa sa na hojení rán.

4. Je dobré pre zrak

Vitamín A hrá v tele ďalšie dôležité úlohy, z ktorých jedna súvisí so zdravím očí. Je prospešný pre zdravie povrchu oka a tiež pre tvorbu fotoreceptora rodopsínu.

5. Pomáha pri trávení

Tamarillo obsahuje dostatočné množstvo vlákniny, o ktorej je známe, že zabraňuje zápche. Je tiež potravou črevnej mikrobioty. Keď sa nestrávené zvyšky vlákniny dostanú do hrubého čreva, črevné baktérie ich fermentujú a vyvolávajú prebiotické pôsobenie s určitými pozitívnymi zdravotnými účinkami.

6. Prevencia obezity

Jedlo s obsahom vlákniny zvyčajne nie je kaloricky husté, umožňuje pomalšie vyprázdňovanie žalúdka a vedie k väčšiemu pocitu sýtosti. Tiež zlepšuje glukózovú toleranciu a môže byť účinné pri znižovaní cholesterolu.

Ľahko si ho POMÝLITE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako ho konzumovať?

Môžete jesť dužinu aj semená, ale najlepšie urobíte, keď oddelíte šupku, pretože môže byť trochu horká. 

Najbežnejšie spôsoby konzumácie: 

  • Najjednoduchšou možnosťou je jesť ovocie čerstvé. Rozrežte ho na polovicu a dužinu zjedzte pomocou lyžice. Ak sa vám zdá chuť príliš kyslá, posypte troškou cukru alebo sladidla.
  • Dužinu môžete primiešať do smoothies a ovocných štiav s banánom, jahodami, pomarančom alebo jogurtom.
  • Používa sa aj na výrobu džemov, želé a omáčok.
  • Nakrájaný je ideálny na pridanie do šalátov, toastov, sendvičov alebo ovocných šalátov.
  • Tiež môže slúžiť ako topping na zmrzlinu a rôzne koláče.

Ide o jemné ovocie, pri kúpe sa odporúča vyberať tamarillo s hladkou, lesklou pokožkou. Ak chcete skontrolovať zrelosť ovocia, mali by ste ho ľahko stlačiť prstami. Ak dôjde k miernemu pohybu vo vnútri, potom je optimálne na konzumáciu. Ak je ovocie trochu zelené, nechajte ho pri izbovej teplote, aby dozrelo. Ak je zrelé, skladujte ho v chladničke a konzumujte čo najskôr.

Viac o téme: Ovocie ZdravieTamarillo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9