Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VEĽKÁ NOC vás môže dohnať k LEKÁROVI: Prvá pomoc, ktorá vás ZACHRÁNI

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Veľkonočné sviatky sú veľmi dôležité pre kresťanské náboženstvo, ale pre mnohých ľudí v dnešnej dobe sa stali najmä sviatkami prejedania sa a konzumovania nezdravých jedál v spojení s užívaním alkoholických nápojov.

Niektorí sa tešia na výdatné veľkonočné obedy a slávnostné koláče už mesiace vopred, a v deň sviatkov sa nezdržia zjedenia všetkého, čo sa dostane na stôl. Kto by však odolal tým vôňam údeného mäsa a koláčikov.

Veľká Noc je sviatok, ktorý prináša množstvo dobrého jedla a príjemných okamihov s rodinou. Avšak je zároveň jedným z dôvodov pre infekčné hnačkové ochorenia, žlčníkové záchvaty a bolesti žalúdka. Pretože prejedanie môže negatívne ovplyvniť fungovanie nášho organizmu, ako sa hovorí "všetkého veľa škodí".  Čo nás však môže čakať, ak to cez Veľkú Noc preženieme?

Infekčné hnačkové ochorenie

Nie je až také neznáme. Určite ste sa s ním už stretli. Predstavuje druhé najčastejšie ochorenie, hneď po dýchacích cestách. Príčinami týchto hnačiek sú baktérie a vírusy, ktoré sa môžu nachádzať aj v jedle, ktoré konzumujeme. Obľúbený zemiakový šalát môže obsahovať majonézu, ktorá sa vyrába zo surových vajec. Pri tomto výrobku sa baktérie do jedného dňa rozmnožia v takom množstve, že dokážu vyvolať toto ochorenie. Nie je to nič príjemné. Môže sa s tým spájať aj horúčka, nevoľnosť, vracanie, bolesť kĺbov a v kritickej situácií aj malátnosť. Ak táto hnačka do pár dni nedoznie, je dôležité navštíviť svojho ošetrujúceho lekára. 

VEĽKÁ NOC vás môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Žlčníkový záchvat

Je jedno z ďalších sviatočných nežiadúcich prekvapení. Vzniká z dôvodu skonzumovania veľkého množstva mastného jedla. Žlčník je orgán, ktorý produkuje v tele žlč. Nachádza sa v pravej hornej časti brucha. Žlč ľudské telo potrebuje na odbúravanie tukov z prijatej stravy a taktiež pomáha vstrebávať vitamíny z jedla. Ak zjete veľa mastného, tak sa vytvorí veľa žlče, ktorú naše telo horšie spracováva. Pri žlčníkových záchvatoch môžete pocítiť náhlu a ostrú, tupú alebo intenzívnu bolesť, vyskytujúcu sa v pravej hornej časti alebo v strede brucha, ktorá sa pri pohybe nemení. Taktiež ho môže sprevádzať zvracanie a aj teplota. Prvou pomocou pri záchvate je studený obklad priložený na miesto bolestí. Hlavne je nič nepiť, nejesť a len kľudne ležať. Pri žlčníkových záchvatov, ktoré pretrvávajú, je lekár viac ako vítaný.

Akútny zápal pankreasu

Môže byť vyvolaný sviatočnými kombináciami jedál. Poznáte to, najprv mastná klobáska, potom veľa koláčov a nemôžete zabudnúť zapíjať alkoholickým drinkom. To je tá pravá kombinácia na akútnu pankreatitídu.  Tento stav je jeden z najvážnejších, aké si prejedaním môžete privodiť. Ide o neznesiteľnú bolesť v ľavom nadbrušku. Väčšinou je tento zápal sprevádzaný zvracaním a horúčkou. Pri tomto zápale bohužiaľ na výber nemáte a lekára navštíviť musíte.

Pálenie záhy

Nech zdvihne ruku ten, kto sa s tým ešte nestretol! Ide o veľmi nepríjemný pocit v krku a na hrudníku sprevádzaný kyslou chuťou v ústach. Väčšinou pálenie záhy zaženie pohár mlieka alebo lyžička jedlej sódy, ktoré neutralizujú žalúdočné kyseliny. V tomto prípade sa ale nezabudnite vyhnúť káve, cigaretám a alkoholu. Len si ľahnite, vyložte nohy a oddychujte.

Zápcha

Stres z kúpačov, väčšia konzumácia jedla a nedostatok pohybu môžu privolať nie najlepšiu situáciu – zápchu. Je to jedna z najbežnejších nepríjemností vzniknutých v tomto období. Cítite plynatosť, nepravidelné, ba dokonca žiadne vyprázdňovanie a tvrdé brucho? Tak viete, o čom je reč. Keď hovoríme o zápche, tak ide o poruchu črevného vyprázdňovania, ktorá môže trvať aj dlhšiu dobu. Pri zápchach je dôležitý príjem tekutín, ktorý by mal byť minimálne 2,5 litra na deň. Netreba zabúdať ani na veľa vlákniny, ovocia a zeleniny. Namiesto ďalšieho sladkého barančeka si doprajte radšej sušené slivky alebo ovsené vločky, a ani krátka prechádzka na rozprúdenie čriev, nikdy nie je zlá.

VEĽKÁ NOC vás môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: vitar.sk)

Prvá pomoc

  • Banán – Je prvou pomocou pri hnačkách. Obsahuje draslík, ktorý udržiava správnu rovnováhu tekutín v tele.
  • Žuvačka – žuvanie spôsobuje pohyb v črevách, tým zlepšuje trávenie a je účinným obrancom pred pálením záhy.
  • Omeleta – je veľkým pomocníkom pri odľahčení žalúdka. Vajíčka obsahujú veľa bielkovín a obsahujú aminokyseliny – cysteín, ktoré pomáhajú zbaviť sa toxínov v tele, ktoré sme vďaka alkoholu naliali do seba.
  • Špenát – Jeden z veľkých pomocníkov pri úľave od nafúknutého brucha a naštartovaní trávenia.
  • Škorica – Okrem úžasnej vôni má škorica aj protizápalový a antibakteriálny účinok. Upokojujúco pôsobí na žalúdočnú stenu. Kľudne si ju pridajte do zázvorového alebo zeleného čaju.
  • Čaje – Vedia byť veľmi dobrými pomocníkmi pri žalúdočných problémov. Mätový čaj má upokojujúci účinok, prináša úľavu od bolesti a plynatosti. Upokojujúci účinok môžeme nájsť aj v zázvorom a čiernom čaji. Veľmi dobrým čajom je aj zelený čaj, okrem toho, že obsahuje veľké množstvo antioxidantov, je aj veľmi dobrou náhradou kávy.
  • Aloe vera – Je liek na všetko. Od popálenín, odrenín až po žalúdočné problémy. Vďaka svojim účinkom si vie hravo poradiť so zápchou.
  • Klinčeky – Vedia si poradiť s bolesťami zubov ale aj so žalúdočnými nevoľnosťami. Sú úspešný aj v boji s pálením záhy a k naštartovaniu metabolizmu.
  • Výživové doplnky - Majte vždy pri sebe výživový doplnok, ktorý obsahuje zásaditú látku hydrogenuhličitan sodný. Táto zložka má schopnosť neutralizovať kyseliny, a preto sa odporúča užívať práve pri spomenutých problémoch s trávením. Tieto výživové doplnky sú v rôznych formách a príchutiach, napríklad šumivé tablety s citrónovou príchuťou.

Je dôležité si uvedomiť, že veľkonočné sviatky neznamenajú, že musíte jesť neobmedzene množstvo jedla a dobrôt. Je možné si užiť sviatky aj iným spôsobom, napríklad využitím voľného času na rodinné aktivity, relaxáciu a oddych. Pokiaľ však si chcete užiť aj dobré jedlo a sladkosti, mali by sme si stanoviť hranice a jesť s mierou. Vyhnite sa príliš mastným a sladkým jedlám a radšej zvoľte zdravšie možnosti, ako sú napríklad čerstvé ovocie, zelenina alebo menej mastné mäso.

Viac o téme: ŽalúdokPrejedanieChorobyVeľkonočné sviatkyVeľká noc
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9