Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Potrebujete vymeniť kĺb? Na Slovensku sa nemusíte báť

(Zdroj: FNsP J. A. Reimana Prešov)

V minulosti úplne nemysliteľné, dnes bežná súčasť modernej medicíny. Výmena poškodeného kĺbu či už bedra, kolena, ale aj ramena, lakťa, či kĺbu palca sú síce závažné operačné zákroky, ktoré však vďaka špecialistom absolútne menia kvalitu života pacienta. Aj v tejto oblasti veda neustále napreduje, lekári sa musia neustále vzdelávať, keďže výrobcovia kĺbnych náhrad prichádzajú stále s dokonalejšími materiálmi.

Na oddelení ortopédie prešovskej nemocnice začali lekári s výmenou kĺbov pred takmer päťdesiatimi  rokmi, a to implantáciou endoprotézy bedrového kĺbu. V súčasnosti je toto oddelenie referenčným pracoviskom pre ďalšie typy endoprotéz, a to nielen pre náhrady bedrových kĺbov, ale aj ramenných (od roku 1991), kolenných (od roku 1992), lakťových kĺbov alebo koreňového kĺbu palca. Vďaka dlhoročnému primárovi oddelenia a terajšiemu prednostovi Kliniky ortopédie, MUDr. Jánovi Kľocovi, PhD., sa spolu s jeho tímom pracovisko zaradilo medzi špičku v endoprotetike nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Preto sa v uplynulých dňoch pod záštitou spoločnosti LIMA vyrábajúcej špičkové kĺbne náhrady  a oddelenia ortopédie prešovskej nemocnice konal už 9. ročník workshopu s názvom LIMAkadémia – Princípy totálnej náhrady ramenného kĺbu.

,,S kolegami realizujeme ročne vyše tisíc endoprotetických výkonov. Aj preto je naše oddelenie aj školiacim pracoviskom LIMAkadémie, špecializujúcim sa na totálne náhrady ramenného kĺbu. Prvý deň workshopu bol venovaný prednáškam, ktoré viedol aj moji MUDr. Ján Kľoc, PhD., prednosta ortopedickej kliniky, zástupca primára MUDr. Peter Kňazovický, MBA a MUDr. Michal Mačík. Po teoretickej časti si mohli účastníci kurzu - lekári pred i po atestácii vyskúšať nácvik výkonov na umelých kostiach,“ uviedol  súčasný primár oddelenia MUDr. Boris Džula, MPH. Druhý deň akadémie pozostával z účasti na operáciách. ,,Prvou bola  50 - ročná pacientka s veľkou a agresívnou aneuryzmatickou kostnou cystou ramennej kosti, ktorá tlačila na veľké cievy a nervy dôležité pre funkciu hornej končatiny. Podstúpila operačný výkon, pri ktorom bola odstránená horná časť ramennej kosti aj s cystou až po ramenný kĺb a následne jej bola implantovaná špeciálna modulárna reverzná endoprotéza ramenného kĺbu. Operácia prebehla bez komplikácií a trvala necelé 3 hodiny. Druhej pacientke bola implantovaná reverzná endoprotéza ramena pre artrózu,“ vysvetlil primár MUDr. Džula.

Každý rok pribúdajú prípady pacientov, kedy je nevyhnutná kĺbna náhrada ramena. ,,Ročne vykonávame desiatky operácií, pri ktorých nahrádzame ramenný kĺb endoprotézou. Od štandardných indikácií u pacientov s artrotickým poškodením ramena a pre zlomeninu horného konca ramennej kosti, alebo stav po zlomenine, až po zložité operácie pri pokročilých degeneratívnych zmenách spojených s rôznymi deformitami ramenného kĺbu. Vykonávame taktiež revízne operácie endoprotéz ramenného kĺbu a tiež náhrady ramennej kosti spojené s implantáciou totálnej reverznej endoprotézy ramenného kĺbu po odstránení rôzne veľkej časti ramennej kosti, najčastejšie pre nádorový proces v tejto oblasti,“ objasňuje skúsený odborník.

Nekomplikovaná implantácia endoprotézy ramena trvá okolo hodiny. Operačné výkony v sťažených anatomických podmienkach alebo pri výraznejších deformitách trvajú samozrejme dlhšie. ,,V prípade, že musíme nahradiť časť ramennej kosti spolu s ramenným kĺbom, tak operácia trvá zhruba dve a pol až štyri hodiny. Pacient je po operácii primárnej endoprotézy ramena v nemocnici 3 až 5 dní a rehabilitovať operovaný kĺb začína po niekoľkých týždňoch. Celková rekonvalescencia trvá pol roka až rok, je to individuálne,“ dodáva MUDr. Džula.

Dnešné endoprotézy stoja tisíce eur. Čím je implantát zložitejší, tým je vyššia cena. Pacienti však majú endoprotézu preplatenú zdravotnou poisťovňou. Samozrejmosťou je garancia materiálovej a technologickej kvality. Na prešovskej ortopédii implantujú endoprotézy, ktoré sú používané v celej EÚ, USA, Japonsku, resp. na celom svete. Hoci medicína dosiahla v tejto oblasti vynikajúci pokrok, limitujúcim pre rozhodnutie o umelom kĺbe je však aktuálny stav pacienta. ,,Existujú všeobecné kontraindikácie operačného výkonu ako je celkový zlý zdravotný stav pacienta, teda pacient nemôže podstúpiť operáciu v celkovej anestézii. Čo sa týka kontraindikácií zo strany ramenného kĺbu, tak to je najmä infekcia ramena a poškodenie nervov v oblasti ramena takého rozsahu, že po implantácii endoprotézy by nebol možný pohyb. Špecifickou kontraindikáciou je neuropatický ramenný kĺb, čo je chronické ochorenie kĺbu, pri ktorom sa kĺb deformuje na základe porušenej inervácie,“ vysvetľuje primár prešovskej ortopédie. Na implantáciu akejkoľvek kĺbnej endoprotézy čakajú pacienti Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana cca do 1 roka, ale všetci sa snažia, aby sa čakacie časy na operáciu skrátili.

Viac o téme: OrtopediaFNsP J. A. Reimana PresovVymena klbuEndoproteza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9