Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

NECHUTNÉ, ale prospešné: Zatnite zuby, pitie SUROVÝCH vajec ZMENÍ fungovanie vášho tela!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je jedno, či ste kulturista, ktorý potrebuje nakopnúť medzi tréningami alebo si len chcete doplniť bielkoviny. Surové vajcia ponúkajú oveľa viac! Stačí sa prekonať, zavrieť oči a užiť si ich benefity.

Vypiť pohár surových vajec neznie práve najlákavejšie. Mnohí sa boja okrem iného aj o svoju bezpečnosť, ako sa uvádza na thelist.com. Môžete sa takto nakaziť salmonelózou? Alebo prevažujú zdravotné prínosy bielkovín a iných vitamínov nad rizikom? 

Šanca na získanie salmonely je malá

Prvé, čo mnohých napadne, keď zvažujú vypiť surové vajcia, je niečo v zmysle: "Nie sú surové vajcia plné škodlivých baktérií? Nespôsobia otravu jedlom?" Podľa Centra pre kontrolu chorôb môžu surové vajcia skutočne obsahovať salmonelu, zárodok, ktorý môže spôsobiť hnačku, vracanie, horúčku a kŕče v bruchu počas štyroch až siedmich dní. Akokoľvek strašne to znie, kľúčové slovo je „môže“.

Podľa American Egg Board asi len jedno z 20 000 vajec má v sebe salmonelu – čo znamená, že by ste mohli piť aj päť surových vajec denne viac ako desať rokov, kým ste na jedno také narazili. Ak máte obavy a chcete minimalizovať riziko, CDC navrhuje uchovávať vajcia v chladničke pri teplote 4 stupňov Celzia alebo nižšej, aby sa zabezpečilo, že sa nepokazia. Odporúčajú tiež používať pasterizované vajcia, ak ich plánujete konzumovať surové.

Získate veľa bielkovín a vitamínov

Prvýkrát sa pitie surových vajec dostalo do povedomia širokej verejnosti po tom, čo sa objavil Rocky Balboa, ktorý ich vypil pred svojim dôležitým zápasom. Kulturisti a iní, ktorí chcú nabrať svalovú hmotu, ich bežne pijú každý deň, väčšinou preto, že majú vysoký obsah bielkovín.

NECHUTNÉ, ale prospešné: Zatnite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa SFGate má každé surové vajce asi šesť gramov bielkovín a jeden gram sacharidov. Taktiež majú neuveriteľne vysoký obsah vitamínov. V jednom vajci získate polovicu odporúčanej dennej dávky vitamínu B12, 15 percent dennej dennej dávky vitamínov D a E, 15 percent dennej dávky folátu a riboflavínu a 10 percent vitamínu A. Navyše, získate niekoľko minerálov ako je selén, luteín a zeaxantín.

Hrozí nedostatok biotínu

Hoci môžete prijímať bohaté množstvo vitamínov a minerálov, ak pijete surové vajcia každý deň, podľa Science Direct to môže spôsobiť nedostatok biotínu. Týka sa to tých, ktorí nemajú dostatok základných živín. Biotín je vo vode rozpustný vitamín z rodiny vitamínov B a jeho nedostatok môže spôsobiť zníženú imunitnú odpoveď, vývojové problémy u detí, problémy so zrakom a sluchom a suchú, šupinatú pokožku.

Prečo teda surové vajcia spôsobujú nedostatok biotínu? Pretože surové vaječné bielka obsahujú niečo, čo sa nazýva avidín, antimikrobiálny proteín, ktorý sa viaže na biotín a zabraňuje jeho vstrebaniu do tela. Výsledkom je syndróm, ktorý môže spôsobiť všetko od rednutia vlasov cez depresiu až po ekzematické vyrážky.

Nič z toho samozrejme nie je zaručené a neznamená to, že vypitie pohára surových vajec každý deň z vás spraví plešatého depresívneho človeka s vyrážkami. 

Počet spermií sa môže zvýšiť

Ak sa snažíte o založenie rodiny, extra energia a svalová hmota, ktoré získate zo surového vaječného proteínu a vitamínov B, by teoreticky mali tomuto procesu pomôcť. Ale surové vajcia môžu byť oveľa prospešnejšie! Podľa niektorých výskumov môže každodenné pitie surových vajec pomôcť aj samotným spermiám pohybovať sa rýchlejšie a s väčšou silou, čím sa zvýšia šance na počatie. Web Livestrong.com uviedol vysoký obsah selénu v surových vajciach ako dôvod, prečo by ich konzumácia mohla zlepšiť plodnosť, pričom poznamenal, že každé vajce má 15,3 mikrogramov, čo je viac ako štvrtina našej odporúčanej dennej hodnoty. Je to dôležité, pretože štúdie opakovane ukázali, že zvýšený príjem selénu môže výrazne zlepšiť pohyblivosť spermií.

Okrem toho obsah vitamínu B12 v surových vajciach môže tiež zlepšiť mužskú plodnosť. Portál citoval štúdiu University of Maryland, ktorá preukázala pozitívnu koreláciu medzi príjmom vitamínu B12 a pohyblivosťou spermií. Poukázala na to, že jedno veľké vajce obsahuje asi jednu šestinu dennej odporúčanej hodnoty B12. Takže pol tucta v pohári by vám dalo všetko, čo na deň potrebujete.

NECHUTNÉ, ale prospešné: Zatnite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Viac dobrého cholesterolu

Existujú dva rôzne druhy cholesterolu: lipoproteín s vysokou hustotou (HDL) a lipoproteín s nízkou hustotou (LDL). A hoci ten druhý môže byť pre srdce mimoriadne škodlivý, tohto prvého by ste mali mať viac. Podľa WebMD sú vajcia, varené aj surové, plné oboch druhov cholesterolu. Tiež uvádza omega-3 mastné kyseliny vo vajciach ako rovnako dôležité pri podpore vysokých hladín HDL cholesterolu.

Najzaujímavejšia štúdia v tomto smere pochádza z The Journal of Nutrition, kde výskumníci dávali 28 mužom s nadváhou alebo obezitou diéty s vysokým obsahom bielkovín, pričom niektorí konzumovali tri vajcia denne a iní vaječné náhrady. Zatiaľ čo obe skupiny videli, že ich hladiny LDL cholesterolu zostali konštantné, skupina konzumujúca vajcia zaznamenala celkové zvýšenie HDL cholesterolu. Konzumácia vajec tak môže zvýšiť HDL bez výrazného zvýšenia LDL. Štúdia nešpecifikovala, či boli vajcia varené alebo surové, ale napriek tomu je to povzbudzujúce zistenie.

Pokožka a vlasy môžu vyzerať lepšie

Keďže vajcia majú vysoký obsah vitamínov, konzumácia veľkého množstva každý deň môže výrazne zlepšiť vzhľad vašich vlasov, pokožky a nechtov. Medical News Today uvádza vitamíny B-komplexu ako jedny z najdôležitejších na podporu zdravého rastu vlasov. Ako rovnako dôležitý však uviedli aj vitamín D, pričom ako cenný zdroj často deficitného vitamínu uviedli vaječné žĺtky. Vitamín E sa dostal tiež do zoznamu vitamínov prospešných pre vlasy, pričom jedno vajce obsahuje 15 percent odporúčanej dennej dávky.

Vajcia, surové aj varené, majú tiež neuveriteľne vysoký obsah vitamínov B, ktoré sú obzvlášť prospešné pre zdravú pokožku. Každodenné pitie surových vajec vás naplní vitamínmi B, ktoré sú životne dôležité pri regenerácii buniek.

Väčšia energia

Vitamín B12 je hlavným prispievateľom produkcie energie v tele. Jedno surové vajce obsahuje polovicu odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu, takže sa hneď budete cítiť vitálnejšie! Taktiež k tomu prispeje riboflavín alebo vitamín B2, ktorý obsahuje podľa National Institutes of Health dva hlavné enzýmy, rozhodujúce pri výrobe energie, ako aj pri spracovaní tukov.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVajciaPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9