Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Túžite po žiarivých a bezchybných ZUBOCH? Odložte pásiky na vybielenie, dôležité je len TOTO

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dobrou ústnou hygienou sa dá predísť mnohým chorobám v ústach. Vyhnete sa tak nepríjemnej bolesti. Keď je váš chrup zdravý, môžete bez  problémov hrýzť, hovoriť, jesť a usmievať sa. Veci, ktoré mnohí považujú za samozrejmé.

Správnou starostlivosťou o zuby eliminujeme hromadenie bakteriálneho povlaku. Keď je ho priveľa, poškodzuje zuby a ďasná a spôsobuje ochorenia ústnej dutiny. Správne čistenie, používanie dentálnej nite a medzizubnej kefky by sa malo stať súčasťou dennej rutiny, ako sa uvádza sa to na steptohealth.com.

Ak budete dodržiavať týchto 8 rád, váš úsmev bude plný zdravia: 

1. Správne si čistite zuby

Spôsob, akým si čistíte zuby, má veľa spoločného s ich zdravím. Možno si myslíte, že stačí chvíľu pohybovať kefkou v ústach. Ale ak nevenujete potrebný čas čisteniu celej ústnej dutiny, koledujete si o problémy.

Zubnú kefku by ste mali priložiť k ďasnám pod uhlom 45°, pričom štetiny by sa mali opierať o spojenie zubov a tkaniva ďasien. Pohyby by mali byť jemné, ale pevné. Čistiť by ste mali vnútorné, vonkajšie a žuvacie plochy horných aj dolných zubov. Celý proces by mal trvať aspoň 2 minúty. Týmito pohybmi odstránite bakteriálny povlak. Ak sa hromadí, stvrdne a vytvára zubný kameň, ktorý spôsobuje kazy, zápal ďasien a zápach z úst.

2. Častejšie sa venujte chrupu

V ideálnom prípade by sme si mali čistiť ústa dvakrát denne, ako to navrhuje Americká zubná asociácia. U niektorých pacientov s vyšším rizikom ortodontických ochorení alebo u pacientov, ktorí nosia ortodontické aparáty, je to po každom jedle. Čistenie zubov ráno odstraňovať zubný povlak, ktorý sa hromadí počas noci, keď je produkcia slín nižšia a baktérie sa viac množia. Veľmi dôležitá je aj ústna hygiena v noci, pred spaním. Čistenie eliminuje bakteriálny povlak, ktorý sa nahromadil počas dňa.

Túžite po žiarivých a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Nepreháňajte to

Prehnané, príliš časté, dlhé alebo intenzívne čistenie môže byť kontraproduktívne. Zlou technikou sa môže opotrebovať sklovina, ktorá chráni zuby. Ide o silné zubné tkanivo, schopné chrániť chrup pred všetkým, čo sa deje v ústach. Ak však zuby stratia svoju najpovrchnejšiu vrstvu, spodný dentín sa obnaží. Toto tkanivo nie je pripravené na kontakt s vonkajším prostredím, čo môže viesť k problémom s citlivosťou alebo bolesťou. Príliš silné čistenie zubov môže tiež poškodiť ďasná. Pri použití nadmernej sily sa tkanivo stiahne a časť zubného koreňa zostane odkrytá. To predisponuje k bolesti a citlivosti v oblasti krku. 

4. Vyberte si správnu zubnú kefku

Správne pomôcky sú alfou a omegou. Dôležitý je napríklad správny výber zubnej kefky. Na trhu je ich dostatok. Majú rôzne typy štetín, tvar aj veľkosť. Ideálne je používať takú, ktorá má mäkké štetiny, aby ste nepoškodili sklovinu a ďasná. Veľkosť hlavy kefky by nemala byť príliš veľká, aby sa každá oblasť úst vyčistila po častiach. Z hľadiska dizajnu, tvaru a materiálu záleží len na vkuse a potrebách každého človeka. Zubné kefky sa delia na manuálne a elektrické. Obe sú schopné vykonávať primeranú ústnu hygienu, ak sa používajú správne. Zubári odporúčajú svojim pacientom, aby kefky menili každé tri mesiace. Ak sú štetinky príliš opotrebované, aj skôr.

5. Nezanedbávajte svoj jazyk

Čistenie jazyka je ďalším základným aspektom, ktorý treba zvážiť, pokiaľ ide o dobrú ústnu hygienu. V nepravidelnostiach na povrchu tohto orgánu sa hromadí bakteriálny plak. Pretrvávanie baktérií a zvyškov jedla na jazyku môže spôsobiť zápach z úst. Preto je dôležité čistiť ho každý deň.

6. Vyberajte si zubné pasty s fluoridom

Zubné pasty pomáha čistiť zuby a predchádzať mnohým ochoreniam ústnej dutiny. Majú rôzne príchute aj zloženie. Najlepšie sú také, ktoré obsahujú fluorid. Tento prírodný prvok je schopný zabrániť vzniku zubného kazu, znížiť množenie baktérií a posilniť štruktúru zubov.

Túžite po žiarivých a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Dentálna niť každý deň

Aj používanie dentálnej nite je správnym krkom k zdravým zubom. Vyčistí priestor medzi zubami, kam sa štetiny zubnej kefky nedostanú.

8. Nezabúdajte na ústnu vodu

Ústne vody pomáhajú čistiť oblasti úst, ktoré sú ťažko dostupné inými metódami. Oplach by mal prísť na konci rutiny, po čistení zubov kefkou, zubnou niťou a škrabaní jazyka. Vezmite dávku produktu do úst a nechajte ho cirkulovať v tkanivách bez prehltnutia. Vydržte aspoň 1 minútu a potom vypľujte.

Ďalšie tipy, ako sa starať o zdravie ústnej dutiny

  • Pite veľa vody - odstraňuje zvyšky jedla a udržiava ústnu dutinu čistejšiu. Hydratované a vlhké ústa navyše dokážu lepšie pôsobiť proti baktériám.
  • Jedzte vyváženú stravu - keď máte vyváženú a zdravú stravu s dostatočným príjmom vitamínov a minerálov, ako je vápnik, fluorid a fosfor, podporujete tým zdravé zuby a ďasná.
  • Obmedzte sladké a kyslé jedlá - zubom prospieva zníženie príjmu sladkých, ultraspracovaných alebo kyslých potravín.
  • Vyhnite sa fajčeniu - tento zlozvyk má škodlivé účinky na celé telo a ústa nie sú výnimkou.
  • Navštevujte zubára aspoň dvakrát ročne - pravidelné prehliadky a dentálna hygiena každých 6 mesiacov vám umožnia udržať si zdravé ústa.
Viac o téme: ČistenieZdravieZubyZubná hygiena
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9