ZLÁ nálada môže byť TOXICKÁ: Chronické FŇUKANIE zastaví potravina z DETSTVA!

Zdroj: gettyimages.com
2023-04-08 14:00:00

Zlá nálada či melanchólia postihne občas každého. Problém nastáva vtedy, ak prerastie do ťažkej depresie, kedy je potrebná liečba. Našťastie, na trhu existuje zopár prírodných produktov, vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie.

Depresia je vážny stav, ktorý si vyžaduje medikamentóznu liečbu. Zahŕňa pocity smútku, únavu, nízke sebavedomie, beznádej, poruchy spánku, v ťažkých prípadoch aj myšlienky na samovraždu. V takýchto prípadoch je návšteva odborníka nutná, ako potvrdzuje menshealth.com.

Bežný smútok nie je žiadnym výnimočným stavom. Stačí upraviť stravu, hýbať sa na na čerstvom vzduchu, venovať sa koníčkom a bude po zlej nálade. Pomôcť v tom môžu aj prírodné doplnky stravy, ktoré nájdete v lekárňach, či v obchodoch so zdravou stravou. O ktoré ide?

1. Rybí olej

ívanie rybieho oleja sa odporúča pri miernej depresii. Začnite s jedným gramom, maximálne dvoma denne. Buďte trpezliví, účinok sa môže dostaviť o šesť až osem týždňov. Ak máte vysoký cholesterol, rybí olej ho môže mierne zvýšiť a tiež viac zriediť krv, preto sa pred užívaním porozprávajte so svojim lekárom.

2. Ashwagandha

Táto rastlina pomáha pri strese, úzkosti aj nespavosti. Ajurvédskí liečitelia ju podávajú ako antidepresivum. Užívať by ste mali 300 mg dvakrát denne počas najmenej šiestich týždňov. Poradí si s infekciou aj zápalom. Táto bylina môže ovplyvniť hladiny hormónov, hovorí sa, že zvyšuje libido a je liekom na dlhovekosť.

3. Sam-E

Ak z nejakého dôvodu nemôžete užívať rybí olej, miernu depresiu zaženie zlúčenina Sam-E. Zvyšuje energiu, takže to s týmto doplnkom stravy netreba preháňať. Na začiatok postačí 200 mg denne, potom postupne pridajte 400. Môže trvať šesť týždňov, kým si všimnete zmenu. Výsledkom bude zlepšená nálada a pozitívna myseľ.

4. Rhodiola Rosea

Bojuje proti stresu, nepríjemnému napätiu a depresii. Má pozitívny vplyv na kondíciu a fyzický výkon. Upokojuje srdce a tíší emócie. Dávka 340 mg jeden alebo dvakrát denne počas šiestich týždňov zlepší vašu náladu aj emocionálnu stabilitu.

5. L-theanín

Má pozitívne účinky na harmonizáciu organizmu a znižuje stresovú reakciu tela pri psychickej záťaži. Pomáha tiež pri problémoch s pozornosťou a reakčným časom. Zlepšuje kvalitu spánku. Užívať by sa mali 200 g denne po dobu minimálne 2 až 3 mesiace. L-theanín sa nachádza v zelenom a čiernom čaji, pričom v jednej šálke nájdeme len asi 6 mg.

Mali by ste mať na pamäti, že účinky doplnkov stravy sú miernejšie ako skutočné lieky na predpis. Nemali by sa používať ako stratégia na liečbu závažných duševných chorôb bez úzkej spolupráce s psychiatrom. Ak máte ťažkú depresiu, bipolárnu poruchu, schizofréniu alebo samovražedné myšlienky, niektoré doplnky výživy môžu tieto stavy zhoršiť.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie nálada

2023-04-08 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia